Politisk krangling etter terrorangrepet i Ankara: Eksperter: Derfor skylder alle på alle

Den politiske kranglingen om hvem som egentlig står bak angrepet i Ankara lørdag, er nok et tegn på den sterke polariseringen mellom ulike grupper i Tyrkia.

Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det mener Tyrkia-ekspert Einar Wigen.

Flere hundre mennesker hadde lørdag samlet seg for en fredelig demonstrasjon ved sentralbanestasjonen i Tyrkias hovedstad Ankara da to bomber gikk av midt i menneskemengden. Den tyrkiske regjeringen opplyser at 97 ble dret. Ifølge partiet HDP er tallet minst 128.

Video fra stedet viser unge menn og kvinner som synger, danser og holder opp bannere da de plutselig blir slått i bakken av en voldsom eksplosjon.

Skylder på terrorgrupper – og hverandre

Bare timer etter terrorangrepet i går gikk statsminister Ahmet Davutoglu ut og sa at IS, PKK eller tyrkisk venstreside trolig står bak angrepet.

Dette ble besvart av det kurdiskvennlige partiet HDP, som hevdet at det er Tyrkias «mafiastat» står bak, og at sikkerhetstjenesten må ha kjent til planene om angrepet på forhånd.

Søndag skriver nyhetsbyrået Reuters at tyrkiske sikkerhetstjenestemenn mener at det er IS som står bak angrepet.

FRYKTER ØKT POLARISERING: Tyrkia-ekspert Einar Wigen mener de gjensidige anklagene er nok et tegn på den kraftige polariseringen i tyrkisk politikk Foto: ,

– De gjensidige anklagene fra partiene er et veldig sterkt tegn på den veldig sterke polariseringen mellom ulike grupper i Tyrkia. Hver gruppe forholder seg til sin egen realitet, og det er vanskelig å vite hva som er sant, sier Wigen.

Han er postdoktor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

Sterk polarisering

Wigen påpeker at den politiske polariseringen har vært økende i det siste, og nå medfører at ulike grupperinger ikke har tillit til de andres informasjon.

– Hvis man tror på informasjonen fra andre grupper, blir det i beste fall tolket som naivt. I verste fall blir man ansett som en av motstanderne, sier han.

Han frykter at angrepet vil øke den generelle mistroen og voldsnivået i Tyrkia.

Lørdagens angrep skjedde bare to uker før valget i nasjonalforsamlingen. Wigen tror imidlertid ikke at terrorangrepet vil påvirke valgresultatet i merkbar grad.

– Polariseringen er allerede der, og folk tolker dette inn i sin allerede eksisterende virkelighetsoppfatning. Jeg tror ikke folk endrer parti ut ifra dette, sier han.

– Anklager hverandre uansett

Ifølge historieforsker Knut Vikør ved Universitetet i Bergen er det typisk at de ulike grupperingene i Tyrkia anklager hverandre.

IS KAN STÅ BAK: Historieforsker Knut Vikør ved Universitetet i Bergen mener IS kan stå bak angrepet i Tyrkia, selv om det finnes flere argumenter som taler i mot. Foto: , Universitetet i Bergen

– Det er nesten slik at man anklager de man er politisk uenig med uansett. I hvilken grad det vil skje en ytterligere polarisering etter angrepet vil avhenge av hvordan myndighetene håndterer dette, sier Vikør til VG.

Video fra åstedet: Kaos etter eksplosjonene i Ankara

– IS, PKK og venstreradikale er de vanligste mistenkte, så at statsministeren gikk ut og sa at en av disse gruppene trolig står bak, det kom nok av ren automatikk, legger han til.

Mener IS står bak

To personer i sikkerhetstjenesten sa torsdag til Reuters at myndighetene nå hevder at IS står bak angrepet.

– Det er sannsynlig at IS står bak, men det er samtidig for tidlig å konkludere ut ifra de bevisene som foreløpig er blitt presentert for offentligheten, sier Wigen om dette.

Bakgrunn: Derfor utvides konflikten til Tyrkia

Knut Vikør sier at det ikke er overraskende dersom IS står bak terrorangrepet, men lister opp ulike argumenter som taler imot dette:

– Dette var et angrep som i stor grad angrep som rettet seg mot sivile, og ikke den tyrkiske staten. Selv om IS har angrepet sivile før, er det uvanlig at de bruker så store ressurser på å angripe et mål som i stor grad treffer kurdere, sier Vikør.

GRUSOMT ANGREP: 128 personer skal ha mistet livet da to eksplosjoner gikk av under en demonstrasjon i Ankara i går. Bildet fra stedet viser politimenn som tar kontroll ved åstedet. Foto: Burhan Ozbilici , Ap

Han mener også at radikale høyreorienterte kan ha interesse av å gjennomføre et angrep likt det som traff Ankara i går:

– Høyreorienterte tyrkiske nasjonalister vil ramme forhindre både venstreorientert og kurdisk tilstedeværelse i politikken. For 20-30 år siden var det flere tilsvarende angrep fra ulike tyrkiske nasjonalistgrupper, og det kan være tenkelig at de har funnet tilbake til gamle metoder, sier han.

Les også: Tyrkia ber om hastemøte med NATO

Dersom det skulle vise seg at IS står bak angrepet, tror Vikør at beviser for dette vil bli presentert offentligheten.

Twitter stengt

Lørdag ble mikrobloggtjenesten Twitter stengt i Tyrkia. Facebook-har også store problemer, trolig som følge av sterk pågang i fraværet av Twitter.

– Det er vanskelig å si om dette er et tiltak for å begrense informasjonsstrømmen, men jeg tror det. Myndighetene har begrenset Twitter tidligere, og det er ikke overraskende at de gjør det også denne gangen. Men så vidt jeg vet er det ingen politisk beslutning om å stenge Twitter nå. «Den bare funger ikke».

I juli ble den tyrkiske byen Suruc, som ligger nær grensen til Syria, rammet av et terrorangrep. IS fikk senere skylden for dette angrepet.

Også da ble det meldt om begresinger i tilgangen til Twitter i Tyrkia.

Se video: Her angriper tyrkiske fly PKK-baser og IS

Fraråder ikke reiser

Ifølge Wigen er det ikke grunn til å frykte reiser til Tyrkia på bakgrunn av uroen i landet.

Selv den har eskalert hittil i år, påpeker Wigen at målene hittil har rettet seg spesifikt mot grupper innad i Tyrkia – ikke turister.

– Hittil har terroren vært rettet mot veldig spesifikke mål som ikke omhandler nordmenn eller andre turister. Man kan aldri utelukke at slikt endrer seg, men slik det er nå er det ikke grunnlag til å advare folk mot å reise til Tyrkia.

Utenriksdepartementet fraråder nå reiser til områder i Tyrkia som ligger mindre enn 10 kilometer fra grensene til Syria og Irak. I tillegg oppfordrer de til å vise aktsomhet ved reiser til provinsene Hatay, Gaziantep, Kilis, Sanliurfa, Mardin, Sirnak og Hakkaki.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder