NYE BILDER: Her ligger «Marjata» fortøyd ved den amerikanske marinebasen i Virginia. Etter syv måneder er hun nå klar for oppdraget: Å overvåke russisk militæraktivitet i Barentshavet.

NYE BILDER: Her ligger «Marjata» fortøyd ved den amerikanske marinebasen i Virginia. Etter syv måneder er hun nå klar for oppdraget: Å overvåke russisk militæraktivitet i Barentshavet. Foto: Imgur ,

Norske «Marjata» er verdens mest
avanserte – klar for spionoppdrag i Barentshavet

Fikk utstyr og systemer like ved topphemmelig CIA-base

Her blir Etterretningstjenestens nye overvåkningsskip «Marjata» proppet med det nyeste nye av amerikansk teknologi – med en topphemmelig CIA-base som nærmeste nabo.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG kan i dag bringe nye bilder av det norske milliardskipet, tatt i York-elven i Virginia på den amerikanske østkysten.

Bildene viser en nesten helt ferdig «Marjata» ved den amerikanske marinens forsyningsbase Cheatham Annex.

**De mest synlige forskjellene på skipet som forlot det norske verftet Vard Langsten i Møre og Romsdal i vår, er de ni hvite radardomene som nå fyller hele skipets toppdekk. De skjuler avansert overvåkningsutstyr.

**De største endringene har likevel skjedd inne i skipets blåhvite skrog. Her har hun siden april blitt oppgradert og utstyrt med det mest høyteknologiske spionutstyret og -systemene som er tilgjengelig.

De siste dagene har hun etter det VG kjenner til vært på prøveturer i områdene utenfor basen. I løpet av de neste ukene settes kursen mot Norge.

– «Marjata» befinner seg i USA for å få installert operativt utstyr, skriver sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, i en e-post til VG – uten å gå nærmere inn på hva slags utstyr det dreier seg om.

GRANDHAGEN I STORT VG-INTERVJU: Russland mer uforutsigbart

Tilbake i Norge skal det som uten sammenligning blir verdens mest avanserte spionskip gjennom noen siste runder med oppgraderinger og opplæring, før hun skal settes inn i aktiv tjeneste i Barentshavet på nyåret.

– Nye «Marjata» vil være klar og starte sine operasjoner primo 2016, bekrefter Grandhagen overfor VG.

– Del av amerikansk spionnettverk

Da blir hun Norges desidert mest verdifulle etterretningsressurs, og ifølge flere amerikanske kilder en av de viktigste brikkene i USAs nye arktiske spionnettverk.

ETTERRETNINGSSJEF: Generalløytnant Kjell Grandhagen. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Ifølge LA Times har økt russisk og kinesisk aktivitet i Nordområdene ført til en betydelig økt amerikansk bekymring – og dermed opptrapping – i etterretningsvirksomheten i Arktis. Opptrappingen har ifølge avisen tre hovedstolper:

**Økt bruk av amerikanske spionsatellitter i nordområdene.

**En oppgradering av den kanadiske lytteposten CFS Alert, som i dag bemannes av over 100 etterretningsoffiserer.

**Det spesialbygde og splitter nye norske overvåkningsskipet «Marjata».

– For oss i Etterretningstjenesten har Nordområdene vært vårt viktigste satsingsområde siden vi ble opprettet. Slik situasjonen med Russland er nå, vil ikke Nordområdene få mindre betydning i tiden fremover, sa Grandhagen til VG i vinter.

Bildene VG i dag kan presentere, viser en annen detalj som forteller hvor tett det norsk-amerikanske etterretningssamarbeidet er:

De syv månedene «Marjata» har befunnet seg i USA, har hun ligget fortøyd like ved den topphemmelige CIA-basen Camp Peary – bedre kjent som «The Farm».

Artikkelen fortsetter under bildet

GODE NABOER: Her er bildet på et godt amerikansk-norsk etterretningssamarbeid: I syv måneder har det norske spionskipet «Marjata» (innfelt nede til høyre) vært fortøyd ved den amerikanske marinebasen Cheatham Naval Station i York-elven i Virginia. Noen få hundre meter lenger nord, ligger den topphemmelige CIA-basen Camp Peary (skravert område). Grafikk: SONDRE NILSEN Foto: Google Maps/Imgur ,

Området har vært fullstendig stengt for alle andre enn etterretningsoffiserer siden 1951, og blir offisielt omtalt som Armed Forces Experimental Training Activity (AFETA). Likevel har flere tidligere CIA-agenter fortalt hvordan basen i flere tiår har fungert som treningssenter for CIA-agenter.

Overfor VG avviser Etterretningstjenesten at personell fra CIA eller andre utenlandske etterretningsorganisasjoner skal være om bord på «Marjata» når hun settes i tjeneste i Barentshavet.

– Dette er et norsk fartøy med utelukkende norsk personell, sa Grandhagen i et intervju med VG i fjor.

«Marjata» er det fjerde skipet med samme navn siden 1960-tallet. Som forgjengerne skal hun følge russisk aktivitet i nordområdene tett.

– Oppgaven er å systematisk kartlegge all militær og en del sivil aktivitet i norske nærområder. Når vi har et så komplett bilde, klarer vi å se hva som er normal aktivitet. Da vil det også bli enklere å se avvik fra normalen. Det dette vi skal oppdage, og det er derfor vi er der, sier Grandhagen til VG.

FORVANDLINGEN: SLIK BLE «MARJATA» VERDENS MEST AVANSERTE SPIONSKIP

(artikkelen fortsetter under bildene)

16. FEBRUAR 2014. ISTANBUL, TYRKIA: «Marjata»s skrog under slep gjennom Bosporosstredet i Istanbul, på vei fra Romania til verftet Vard Langsten i Møre og Romsdal. Foto: Etterretningstjenesten ,

28. NOVEMBER 2014. TOMREFJORD, NORGE: Ved verftet Vard Langsten i Møre og Romsdal, det samme som bygde forrige «Marjata», ble Norges nye spionskip gjort seilingsklart. Både interiør og eksteriør - samt deler av den avanserte teknologien - ble ferdigstilt her. Foto: Etterretningstjenesten ,

AUGUST 2015. VIRGINIA, USA: Fra april til november har «Marjata» ligget her ved Cheatham Annex Naval Station på USAs østkyst. Her har hun fått installert det E-tjenesten kaller «operative systemer». Legg merke til radardomene som nå fyller hele toppdeket. Foto: PRIVAT ,

Forrige «Marjata» ble bygget i 1995, og nærmer seg nå forventet teknisk levealder. Det er flere åpenlyse forskjeller på henne og hennes splitter nye spionsøster:

**Det mest åpenbare er skrogformen. Gamle «Marjata» har en såkalt Ramform – ikke ulikt et strykejern. Nye «Marjata» er lengre, slankere og har en tradisjonell form på skroget.

– Overgang til konvensjonelt skrog gir økt drivstoffbesparelse, økt hastighet og bedre sjøegenskaper. Åpenbare fordeler, men må også ses i sammenheng med potensialet for et større operasjonsområde, skriver E-tjenesten i en pressemelding i forbindelse med overtagelsen i fjor.

**Nye «Marjata» er også større, lengre, har høyere fribord og langt større overbygg. Det gir bedre plass både til utstyr og personell.

Artikkelen fortsetter under bildet

FORGJENGEREN: Dette er dagens «Marjata» under et tokt i Barentshavet. På folkemunne kalles hun ofte «Strykejernet». I den russiske marinen og etterretningstjensten har hun fått tilnavnet «Masha». Foto: Forsvaret ,

Større plass på toppdekk og økt høyde over havoverflaten gir mange gevinster i forhold til plassering av antenner, herunder mindre forstyrrelser, blindsoner og økt rekkevidde, skriver E-tjenesten i pressemeldingen.

**På papiret er det Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) som har drevet gamle «Marjata», og har stått for den 11 mann store maritime besetningen om bord. Nye «Marjata» har E-tjenestens våpenskjold på skorsteinen, som også offisielt skal ta over driften av fartøyet – ikke bare stå for etterretningspersonellet.

I motsetning til flere av Sjøforsvarets fartøyer, som har slitt med å få nok mannskap og ressurser til å seile, ligger «Marjata» sjelden til kai.

Flere kilder VG har snakket med, mener å vite spionskipet i flere år har hatt mellom 250 og 300 seilingsdøgn i året.

PS! Overfor VG understreker Etterretningstjenesten at de ikke ser på de nye bildene av «Marjata» som problematiske. – Vi kan bekrefte at fartøyet er i USA, og at vi ikke anser det som noe problem at det er fotografert. Det har også vært helt uproblematisk at dagens fartøy har vært avbildet en rekke ganger igjennom årenes løp, skriver Grandhagen i eposten til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder