Lokalavis: Hentet ned fra fjellet

ELSKET FJELLTURER: Her er Arvid Lahti fotografert på toppen av Mount Everest 19. mai 2012. Foto: Privat Privat

Arvid (58) havnet i snøstorm på fjellet: – Han døde i mine armer

Norske Arvid Lahti og turvenninnen skulle bestige Mount
Ranier i USA da en dødelig snøstorm overrasket dem.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Hanna Haug Røset
 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fire år gammel

I en oppdatering på sin Facebook-side skriver Lahtis turvenninne Monique Richard (41) at det dårlige været var helt uventet.

«Jeg har forferdelige nyheter». Slik starter den dramatiske meldingen som fjellklatreren la ut onsdag.

«Jeg har mistet min fjellkamerat, min beste og elskede venn Arvid Lahti. Lørdag kveld, på Mount Rainier, ble vi fanget i en voldsom og vindfull storm, som ingen hadde ventet. Vi måtte tilbringe hele natten i et steinete område. Vi havnet i hypotermi (nedkjøling, journ. anm.) og jeg var sikker på at jeg var den som skulle dø. Men lørdag døde Arvid i mine armer. Hans siste åndedrag ga meg mot til å sette meg mål om å nå Camp Muir, og jeg ble reddet av et redningsteam» skriver hun.

Livløs person hentet ned fra fjellet

Mount Rainier nasjonalpark skriver torsdag på sine sider at de har hentet en livløs person ned fra fjellet. Det skal være en mann som ble funnet der Arvid Lahti (58) siste ble observert, men personen er ikke identifisert.

– Jeg kan bekrefte at en person er hentet ned fra fjellet, men personen er enda ikke offisiell identifisert. Det vil ta tid, sier kommunikasjonssjef i UD Frode Andersen til VG.

Lathi og Richard skal ha forlatt overnattingsstedet Camp Muir lørdag morgen. Planen var at de skulle komme tilbake samme kveld, men da de to klatrerne ikke dukket opp, ble det slått alarm. Det skriver nasjonalparken Mout Rainier på sine nettsider.

Søndag morgen klarte Richard å komme seg ned fra fjellet. Det var hun som fortalte letemannskapene hvor Lathi var. Selv ble Richard fraktet til sykehus med luftambulanse.

Det dårlige været i området hindret redningsmannskaper fra å fly inn med helikopter for å lete etter og hente ut Lahti, men ifølge The News Tribune ble kroppen til det som antas å være nordmannen hentet ned fra fjellet rundt midnatt onsdag norsk tid.

Hentet ned

Facebook-meldingen til Richard ble først omtalt av avisen The News Tribune. VG er kjent med at familien er orientert om dødsbudskapet.

I går ble det kjent at den 58 år gamle nordmannen var savnet etter at han og Richard forsøkte å bestige det 4027 meter høye fjellet.

– Dødsfallet kom som et voldsomt sjokk på oss. Det er helt uvirkelig, sier Marit Andreassen, innehaver av Høyfjellsspesialisten.

Hun har kjent Lahti siden han var med selskapet på en tur til Kilimanjaro i 2003. Siden den gang har de vært på mange turer sammen, og Lahti ble etter hvert også en god venn av familien.

Lathi er én av bare to nordmenn som har vært på Everest to ganger. han nådde toppen for første gang i 2012.

Drømte om høyere fjell

– Han ble fort hektet, og turene hans har løpt langt forbi det vi driver med. Han hadde en voldsom merittliste og en veldig hengivenhet til fjellet, sier Andreassen til VG.

Hun beskriver turen til Mount Rainer som en lite krevende tur, sammenlignet mange av Lahtis andre ekspedisjoner.

– Dette skulle bare være en liten tur. Drømmen hans var å klatre enda flere fjell over 8000 meter. Han hadde snakket mye om Annapurna i Nepal, sier Andreassen.

Flere artikler

 1. Turvenninnen tok det siste bildet av Arvid Lathi (58) – så kom stormen

 2. Pluss content

  Arvid Lahti (58) hadde selv sett flere mennesker dø i fjellet: Det siste bildet før døden

 3. Pluss content

  Opp Everest - med Snapchat

 4. To klatrere omkom i Mount Everest - inder savnet

 5. To klatrere omkom i Mount Everest - inder savnet

Fra andre aviser

 1. Omkommet norsk klatrer hentet ned fra fjellet i USA

  Aftenposten
 2. Omkommet norsk klatrer hentet ned i USA

  Fædrelandsvennen
 3. Klatrar frå Nordhordland omkom på 3000 meters høgde

  Bergens Tidende
 4. Norsk klatrer (58) omkom i USA

  Aftenposten
 5. Norsk klatrer omkom på Mount Rainier

  Fædrelandsvennen
 6. - Det er usigelig trist at Arvids pult nå står tom

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder