FULL STOPP: Opprørspoliti ankommer etter at drosjesjåfører har blokkert ringveien ved porte Maillot i Paris Foto: Thomas Samson , Afp

Mer enn fem millioner streiker i Frankrike

Lærere, barnehageansatte, bønder, drosjesjåfører og flygeledere er blant de millioner som streiker med krav om høyere lønn i Frankrike.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bilder av trafikkaos, brennende bildekk og veier som blir sperret vises på franske TV-kanaler tirsdag formiddag. Nærmere 5,6 millioner ansatte i det offentlige har gått til streik i protest mot lavere kjøpekraft.

Streiken fører til flere problemer for både innbyggere og reisende i Paris. I forkant av streiken oppfordret DGAC, Frankrikes svar på norske Avinor, til å innstille en femtedel av sine flyvninger fordi franske flygeledere er i streik.

NTB melder at to flyvninger til og fra Oslo og Paris innstilt som følge av streiken, og at det kan være vanskelig å få tak i drosje.

Politiet brukte tåregass

Flere hundre franske drosjesjåfører har tatt til gatene i den omfattende streiken, og flere har forsøkt å blokkere motorveier og innfartsårer til Paris. Det holdes også gå-sakte-aksjon blant drosjesjåører i Toulouse, Marseille og Bordeaux. Streiken har ført til trafikale problemer flere steder i landet.

Ifølge AP har politiet brukt tåregass for å holde tilbake drosjesjåfører som har fyrt av fyrverkeri på en av de store motorveiene i landet. 20 personer er ifølge France24 pågrepet av politiet for brenning av bildekk og slåssing.

KLARE: Flere hundre drosjesjåfører er tirsdag i streik i Frankrike. Foto: Jacky Naegelen , Reuters

Drosjesjåførene protesterer mot det de betegner som urettferdig konkurranse fra private selskaper som Uber.

– Ubersjåfører vandaliserer profesjonelle aktører som betaler skatt, som respekterer reglene, sier leder for drosjesjåførenes fagforening i Marseille, Rachid Boudjema (37), til nyhetsbyrået AP.

Han beskriver de private selskapene som «amerikanske cowboyer som vil ødelegge systemet, et system som alle er forpliktet til».

Lærere og offentlige ansatte er i streik for en rekke temaer, deriblant lønn, utdanningsreformer og arbeidsvilkå

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder