MYRDET? FNs generalsekretær Dag Hammarskjøld ble drept i en flystyrt i 1961. Fremdeles er omstendighetene uklare.
MYRDET? FNs generalsekretær Dag Hammarskjøld ble drept i en flystyrt i 1961. Fremdeles er omstendighetene uklare. Foto: Sverre A. Børretzen/NTB scanpix

Hammarskjöld-dokument granskes av FN

UTENRIKS

Originaldokumentet som støtter teorien om at FNs svenske generalsekretær Dag Hammarskjöld ble drept i et komplott, er funnet i Sør-Afrika. FN gjenåpner etterforskningen av flyulykken.

  • NTB
Publisert:

For 18 år siden ble det offentliggjort kopier av et dokument som pekte mot at en paramilitær gruppe i Sør-Afrika under det daværende apartheidregimet kan ha planlagt ulykken med støtte fra USAs etterretningstjeneste CIA, den britiske sikkerhetstjenesten MI5 og et belgisk gruveselskap. CIA har benektet innblanding i hendelsen.

De åtte sidene, en del av dem skrevet for hånd, minnet om en spionroman. Kodenavn som Commodore og Captain beskriver hvordan Hammarskjöld skal ryddes av veien.

Bakgrunn: Mysterie-styrten (VG+)

Saken gjenåpnes

Sidene var imidlertid kopier, og det kunne ikke fastslås om dokumentet var ekte. Men etter at FNs generalsekretær Ban Ki-moon i desember 2014 nedsatte et ekspertpanel for å undersøke bevismaterialet rundt årsaken til flystyrten, har originalen blitt funnet i Sør-Afrika, skriver Aftonbladet med henvisning til avisen Foreign Policy.

Generalsekretæren kommer til å begjære etterforskningen gjenåpnet om kort tid, ifølge avisen. Sannhetsgehalten i dokumentene skal undersøkes, og det skal undersøkes om dokumentene kan være forfalsket.

2001 – Hammarskjold ble myrdet

På vei til forhandlinger

Hammarskjöld mistet livet i en flyulykke under Kongokrisen i 1961. Han var på vei til fredsforhandlinger som skulle få slutt på krigen i Katanga-provinsen i nabolandet Kongo, da flyet styrtet natten mellom 17. og 18. september i 1961. 16 mennesker omkom.

De første undersøkelsene konkluderte med at flygeren gjorde en feil, mens andre mener flyet det ble skutt ned. Årsaken til flystyrten i den daværende britiske kolonien Nord-Rhodesia, dagens Zambia, er aldri blitt klarlagt.

Hammarskjöld ble tildelt Nobels fredspris etter sin død.