BESLAG: Bøker, kredittkort og dollarsedler beslaglagt i begynnelsen av august hos en predikant i Gaziantep. Han er mistenkt for å tilhøre Gülen-bevegelsen og som ifølge tyrkiske myndigheter planla et nytt kuppforsøk. Foto: Hasan Kirmizitas, AP

Derfor mener Tyrkia at dollarsedler forklarer kuppforsøket

ISTANBUL (VG) Hvorfor har patriotiske tyrkere kastet dollarsedler i kloakken, og justisministeren bedt om at en-dollarsedlenes betydning skal etterforskes?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En av de tilsynelatende merkeligste sakene som har kommet fram i etterkant av det mislykkede kuppforsøket i juli, er saken om hvordan en-dollarsedler skal være en form for identifiserende kode mellom de angivelige kuppmakerne.

Bakgrunn: Tyrkia: Nå kommer tilståelsene

Saken dreier seg om at en rekke av dem som er fengslet i de massive utrenskningene etter kuppforsøket, skal være tatt med en-dollarsedler.

Tyrkiske myndigheter hevder at sedlene viser en tilhørighet til den såkalte «parallelle strukturen», som skal være statsansatte som er lojale mot Erdogans tidligere nære allierte og nåværende hovedfiende, Fethullah Gülen.

Gülens religiøse og sosiale bevegelse Hizmet, som nylig ble forbudt, kontrollerte tidligere en rekke mediebedrifter, skoler og kultursentre. Gülens støttespillere kalles nå konsekvent for «Fethullahs terrororganisasjon» (FETÖ) av regjeringen.

Ifølge en lang rekke tyrkiske medier skal pengene dreie seg om dollarsedler Gülen selv har gitt til sine støttespillere. Dollarsedlene skal vise både tilhørighet og posisjon i nettverket.

Les også: Tyrkia: Gülen er farligere enn Osama bin Laden

Saken har i tiden etter kuppet fått bred omtale i tyrkiske medier, og er gjengitt i amerikanske storaviser som Chicago Herald Tribune. Justisminister Bekir Bozdag har uttalt av dollarsedlene «utvilsomt har stor betydning» i organisasjonen, og statsminister Binali Yildirim har omtalt kuppmakerne for «dem som lot seg kjøpe for én dollar».

Da saken først ble kjent i Tyrkia førte det til at patriotiske forretningsmenn holdt en markering der en-dollarsedler ble kastet i kloakken.

Det statlige nyhetsbyrået Anadolu hevder å ha svaret på «FETÖ's one-dollar bill mystery», i en sak der det forklares at sedlenes serienummer viser hvilken posisjon man har i organisasjonen til Gülen, der serienumre som begynner med F, samme bokstav som i Gülens fornavn Fetullah, har høyest status.

Én teori som er lansert her er at F betegner en høytstående soldat eller politisjef, J og C representerer lavt rangerte soldater, E og S er for lærere og akademikere i gulenistenes skoler, og B er for studenter.

Les også: «Operasjon slegge» – historien om Tyrkias falske komplotter

Rundt 40.000 personer er pågrepet i Tyrkia mistenkt for å tilhøre Gülens bevegelse, og nær 80.000 er suspendert fra sine jobber. Gülen selv lever i eksil i USA, og tyrkiske myndigheter krever at han utleveres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder