SKJEBNETIME: Mange var møtt opp for å se den britiske statsministeren David Cameron og hans kone Samantha komme til valglokale i London torsdag morgen. Foto: Tim Ireland, AP

Her kommer David Cameron til det historiske valget

Fersk måling viser hårfin ledelse for EU-tilhengerne

LONDON (VG) Statsminister David Cameron la i går inn en siste innsats for å prøve å få folket med seg til å forbli i EU. Torsdag morgen la han sin stemme i urnen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Stemmelokalene i valget i Storbritannia åpnet torsdag morgen. Folket skal bestemme om landet fortsatt skal være medlem av Den europeiske union, eller om Storbritannia skal melde seg ut av EU.

Statsminister David Cameron kom sammen med sin kone Samantha til sitt valglokale i London.

Folkeavstemningen kan avgjøre ikke bare Storbritannias skjebne, men også Camerons egen fremtid som statsminister.

• «Slaget om EU» – en reportasjeserie fra Storbritannia i VG: • – EU er et diktatur • Millioner av briter har ikke råd til mat • Adelige menn arver alt • Det er te britene drikker • Arven fra imperiet lever fortsatt • Derfor er britene popkulturens frontfigur

BRITISK VÆR: Valglokalene for EU-avstemningen åpnet til et svært regntungt og fuktig London i morgentimene idag. I South Kensington hadde sjefen for valglokalet store problemer med å få plakatene til å henge på den våte muren. Foto: Harald Henden, VG

Viktig

Utenfor et stemmelokale i Kensington i London torsdag morgen legger ikke Keith Townsley (79) skjul på den historiske dimensjonen av dagens valg.

– Dette er det viktigste valget siden 1972, da vi valgte å bli med i EU, sier Townsley, som stemte for å bli i EU.

EU-TILHENGER: Keith Townsley (79) har nettopp stemt i South Kensington for å bli værende i unionen. Foto: Harald Henden, VG

Handel og økonomi er best tjent med at Storbritannia blir, mener han.

– Hvorfor er det så mange som vil det motsatte?

Boris Johnson er årsaken til det, folk lytter til ham, og lar seg rive med når han snakker, fordi han er sjarmerende, men han sier så mye inkonsekvent, så jeg kunne aldri gitt ham min stemme, sier 79-åringen.

– Jeg har vært inne og gitt mitt bidrag til at Storbritannia skal forbli i EU, sier Sarah Hynes.

EUROPEER: I South Kensington hadde sjefen for valglokalet store problemer med å få plakatene til å henge på den våte muren. I dette relativt rike området av storbyen stemmer de fleste for å bli værende i unionen, slik som irske Sarah Hynes. Foto: Harald Henden, VG

– Jeg er irsk og klar over at vi irer tilhører Europa og har tjent på medlemskapet, det har hele Storbritannia gjort også.

– Hvorfor kom Storbritannia i denne situasjonen?

– Det er kort og godt fordi det er en krig i det konservative partiet, ulike fraksjoner står i mot hverandre, og det har da resultert i at statsminister (David) Cameron gikk til det skritt, å holde en folkeavstemning om EU, sier Hynes.

De er partifeller. De var venner. Nå er David Cameron og Boris Johnson erkefiender

AVGJØRENDE: Valglokalene for EU-avstemningen åpnet i Storbritannia i dag. Foto: Harald Henden, VG

Jevnt

Folkeavstemningen ligger an til å bli en skikkelig thriller. De siste dagene har det vært uhyre jevnt:

• Et gjennomsnitt av seks nye målinger hos nettstedet What UK Thinks viser at den siden som fortsatt vil være en del av EU leder hårfint, med 51 prosent.

• En siste meningsmåling gjort for Daily Mail og ITV viser at 48 prosent stemmer for å bli, mot 42 prosent som vil forlate EU. På en måling tidlig fredag morgen som er utført av Ipsos MORI for Evening Standard, får EU-tilhengerne en knapp ledelse på 52 prosent.

• Financial Times presenterte en måling som viser at nei-siden leder med 45 prosent, mot ja-sidens 44 prosent.

• To andre meningsmålinger viser forskjellige resultater: En gir ja-siden sju prosents ledelse, mens en annen gir nei-siden to prosent forsprang.

De fleste eksperter er nå enige om at det eneste som er sikkert, er at valgresultatet er usikkert.

• Hvordan meningsmålingene er tatt opp, har også betydning for resultatet de viser.Undersøkelser gjort via nettspørsmål, har i hovedsak vist dødt løp mellom ja- og nei- siden i hele 2016, mens undersøkelser gjort på telefon i hele år har vist en ledelse til dem som ønsker få forbli i EU.

• Det er også usikkerhet knyttet til hvem som kommer til å stemme: De fleste undersøkelser viser at eldre i større grad vil stemme for brexit, enn de unge som har vist mye større vilje til å bli i EU.

Yngve Kvistads kommenterer: Brexit kan bli det store tilbakeslaget

Siste appell

Onsdag kveld gikk ja-siden ut i for å holde en siste appell før valgurnene åpnet, og statsminister David Cameron var klar i sin sak, skriver The Guardian. Han ba folket avvise usannhetene fra de som mener at britene bør forlate EU, og ba dem om å sette arbeidsplasser og økonomien først.

Ved Camerons side sto også tidligere statsminister Gordon Brown, som så ut til å forsøke å nå ut til folkets følelser.

EN SISTE APPELL: Storbritannias statsminister David Cameron i Birmingham onsdag, der han ba britene «sette arbeidsplasser først» når de går til valgurnene torsdag. Foto: Geoff Caddick, AFP

– Dette er ikke det Storbritannia som jeg kjenner, dette er ikke det Storbritannia som jeg elsker. Det Storbritannia jeg elsker er bedre enn det Storbritannia som kommer frem i disse debattene, i fornærmelser, i plakater, sa Brown og fortsatte:

– Det Storbritannia jeg kjenner er Jo Cox' Storbritannia. Et Storbritannia der mennesker er tolerante - og ikke forutinntatt og hvor mennesker hater.

Les også: Din guide til brexit

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder