TALTE TIL LANDSMØTET: Tidligere utenriksminister Madeleine Albright. Foto: Drew Angerer AFP

Albright om Trump: – Merkelig beundring av diktatorer

Bill Clinton: – Hillary er unikt kvalifisert

PHILADELPHIA (VG) USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright kom med krass kritikk og sterke advarsler mot Donald Trump i sin tale i natt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Albright, som var utenriksminister under Bill Clintons presidentperiode, gikk på scenen få timer etter at Demokratenes landsmøte nominerte Hillary Clinton til presidentkandidat.

Med det ble hun den første kvinnen i USAs historie som nomineres av et større parti.

Albright brukte mye tid på republikanernes presidentkandidat, forretningsmannen Donald Trump, som hun mener allerede har skadet amerikansk sikkerhet bare ved å være presidentkandidat.

– En Trump-seier i november vil være en gavepakke til Putin.

Albright i Oslo: Trumps Mexico-mur er latterlig

– Merkelig beundring

Trump har gjentatte ganger snakket positivt om Russlands president, blant annet da han sa at Putin er en sterkere leder enn Obama.

– Donald Trump har også en merkelig beundring for diktatorer som Saddam Hussein, Kim Jong-un og Vladimir Putin, sa den tidligere utenriksministeren.

Les også: USA-eksperter om Trumps vinnersjanser

Trump har tidligere kalt Nord Koreas Kim Jong-un for «en galning», men at han likevel vil gi diktatoren honnør for hans lederskap.

Saddam Hussein har Trump kalt en «bad guy», men sa samtidig i en tale i Nord-Carolina i juli at han mener at Hussein «gjorde det bra» fordi han drepte terrorister.

VG i Philadelphia: Frykter masseflukt fra partiet

– Umettelig nysgjerrig

Like etterpå tok Albrights tidligere sjef Bill Clinton (69) med publikum i Wells Fargo Center i Philadelphia med på en høyst personlig reise gjennom hans og Hillarys liv sammen – som startet i 1971 da de møttes for aller første gang under jus-studiene på Yale.

PÅ SCENEN: Tidligere president Bill Clinton talte til Demokratenes landsmøte natt til onsdag norsk tid. Foto: Thomas Nilsson/VG

Han fortalte om da han ble med hjem til familien hennes i Illinois – og da han fridde til henne første gang og fikk nei. Og ikke minst: Om hennes lange karriere og prestasjoner.

– Hun er umettelig nysgjerrig, hun er en naturlig leder, hun er en god organisator og den beste endringsmakeren jeg har møtt i hele mitt liv, sa han og fortsatte:

– Hillary er unikt kvalifisert.

Geraldine (102): – Nå kan jeg dø lykkelig

– Påfunnet bilde

REPUBLIKANERNES PRESIDENTKANDIDAT: Donald Trump. Foto: J. Scott Applewhite AP

Clinton kom med flere spark mot republikanernes nominerte presidentkandidat, Donald Trump (70).

– Dersom du er muslim, og elsker Amerika og frihet - og hater terror, så bli her og hjelp oss med å vinne og å lage en fremtid sammen.

Trump har fått mye kritikk for at han ønsker å bannlyse muslimer fra USA. Mot slutten spurte han publikum retorisk om det bildet han tegnet av kona stemte overens med bildet som ble tegnet av henne på republikanernes landsmøte i Cleveland forrige uke.

– Det ene er virkelig og det andre er påfunnet. Den virkelige har gjort flere gode endringer før hun var 30 enn mange politikere gjør i løpet av en hel karriere.

– Hillary vil gjøre oss sterkere sammen, fortsatte han og sa at «deres barn og barnebarn vil takke dere» dersom de stemmer på hans kone i november.

Bill Clinton til VG: – Vi jobber hardt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder