FLYKTNINGBY: Leirer som minner om Elbeyli containerleir kan på sikt utvides inne i Syria og gjøres om til hele byer. Innfelt guvernør Suleyman Tapsiz. Foto: Harald Henden ,

Slik mener Tyrkia krisen kan løses: Vil bygge flyktningby inne i Syria

KILIS (VG) Tyrkia har ingen planer om å gjenåpne grensen for de som er fordrevet av kampene i Aleppo. I stedet foreslås det å bygge en egen flyktningby inne i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Både FN og EU har bedt Tyrkia slippe inn flyktninger fra Aleppo, samtidig som EU også ønsker at Tyrkia skal legge til rette for at flere flyktninger kan bli i landet og ikke flykte videre mot Europa.

Toppmøte i Brussel: EUs skjebne i Tyrkias hender

Men i Kilis, en by som ligger bare ti kilometer fra grensen til Syria, og som mer enn noe annet sted er preget av flyktningstrømmen fra de blodige kamphandlingene i «nabobyen» Aleppo, møtes EUs krav med liten grad av forståelse.

Les også: Tyrkisk grenseby angrepet med raketter av IS

FLYKTNINGBARN: Noen gutter kikker nysgjerrig på VGs fotograf inne i Elbeyli flyktningleir, like ved grensen til Syria. Foto: Harald Henden , VG

– Europa stenger sine grenser. Vi er en by med 93.000 tyrkiske innbyggere, og nå har vi over 130.000 flyktninger. Se på Storbritannia, som bare vil ta imot 20.000 flyktninger på fem år, vi har flere enn det i bare én av våre flyktningleirer, sier guvernør Suleyman Tapsiz til VG.

VG I TYKRIA: Harald Henden og Nilas Johnsen Foto: ,

– Syrerne er våre brødre og naboer, men vi er en liten by, og nå deler vi alt av våre ressurser. Vi er presset. Forstår ikke EU at vi har tatt imot 2,7 millioner syrere? De ber oss stanse alle som drar videre til Europa, men de har fortsatt ikke gitt oss de tre milliardene euro de har lovet for å hjelpe oss. Vi har brukt ti milliarder dollar, fortsetter han.

Les også: Tyrkia doblet kravene mot EU

I en tale i slutten av forrige uke gikk Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ut og foreslo at det kunne bygges en hel by for flyktninger inne i en «sikker sone» langs grensen mellom Tyrkia og Syria.

Rakettild i Kilis da VG besøkte byen: Full panikk

Utspillet om «flyktningbyen» har fått begrenset med oppmerksomhet, men bekreftes som langt mer enn tankespinn av talsmann i flyktningsaker ved den tyrkiske statsministerens kontor, Cesurhan Tas:

STERKE BILDER: For noen av flyktningene i Elbeyli er det terapi å male grusomhetene i hjemlandet. Foto: Harald Henden , VG

– Det er vår plan og vårt ønske å bygge en slik flyktningby. Sikkerhet for denne sonen må da garanteres av det internasjonale samfunnet, og finansieringen til å bygge boligene må det også komme bidrag til, sier Tas til VG, under en omvisning i flyktningleiren Elbeyli.

Gigantleir på Syria-grensen: Her stoler ingen på EUs løfter

Tyrkiske hjelpeorganisasjoner driver allerede rundt ti leirer inne på syrisk jord, med de-facto støtte fra den tyrkiske regjeringen. I disse leirene bor det så mange som opp mot 120.000 internt fordrevne syrere.

– Flyktningbyen vil være mer som en reell by enn en flyktningleir, med vanlige hus, men den kan i begynnelsen bygges ved at man konverterer leirene til en by, sier Tas.

Ønsket om en ti kilometer lang sone er i tråd med et langsiktig mål fra Tyrkia om å få økt kontroll over grenseområdet.

Områdesjef for nordvestlige Syria i Flyktninghjelpen, Filip Lozinski, som organiserer bistand inne i Syria fra sitt kontor i den tyrkiske byen Gaziantep, er skeptisk til ideen om en egen flyktningby inne i Syria.

– Situasjonen for flyktningene i grenseområdene er ikke holdbar over tid. Vi konsentrerer oss om å hjelpe dem der nå, men har ikke tro på en langsiktig løsning inne i Syria, sier Lozinski.

– Vi mener det beste for denne regionen ville være om Tyrkia åpnet grensen, og at disse flyktningene har rett til å reise for å søke beskyttelse i Tyrkia og i andre land, fortsetter han.

Kommentar: Tyrkia trekker i trådene

Talskvinne for FNs Høykommisær for flyktninger (UNHCR) i Tyrkia, Selin Unal, sier at også situasjonen i Kilis-regionen er på bristepunktet.

– Ettersom flyktningene er blitt flere enn lokalbefolkningen, legger det et enormt press på tjenester som helsevesenet og skole, og det tar mye ressurser. Tyrkia trenger mer støtte, særlig i regioner som Kilis, sier hun.

BYGGER MUR: Dette bildet, tatt av den tyrkiske hæren, får VG utlevert i Kilis, fra en mappe merket «grensesikkerhet». Foto: Tyrkisk militære ,

Samtidig er Tyrkia nå i ferd med å styrke sin egen grensekontroll, og bygger for første gang opp en mur mot Syria. Ifølge guvernør Suleyman Tapsiz bygges muren for å sikre grenseregionen mot terrorister, ikke for å stanse flyktninger.

– Nylig ble en tolv år gammel jente her i byen skadet da en skolegård ble truffet av en missil fra kampene inne i Syria. Det er et bilde på sikkerhetssituasjonen her, sier han.

Tapsiz vil heller snakke om at Kilis nylig er blitt foreslått som en kandidat til Nobels fredspris.

– Vi har ikke hjulpet syrerne for å vinne noen pris, men det er fint om du kan fortelle folk i Norge om hvordan vi jobber her, sier han.

– Vi er jo veldig stolte og glade for at jobben vi gjør for å hjelpe flyktningene blir anerkjent med en slik nominasjon. Kanskje det kan få Europa til å bidra mer for flyktningene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder