KONA TOK GREP: På dette bildet gitt ut av avisen Cumhuriyet sees Dilek Dündar, som er kona til sjefredaktør Can Dundar (innfelt), kort etter hun har stanset mannen som skjøt mot redaktøren utenfor rettslokalet i Istanbul fredag ettermiddag. Foto: REUTERS / NILAS JOHNSEN

Beskutt redaktør til VG: – Forsøk på å tvinge meg til taushet

Sikkerhetsvakten var borte da pistolmannen dukket opp

ISTANBUL (VG) Noen dager etter at han ble forsøkt skutt, forteller redaktør Can Dündar at han føler at attentatmannen var inspirert av presidenten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Mannen som skjøt meg kalte meg «forræder». Den forrige som gjorde det var president Erdogan, sier Dündar til VG.

– Så selv hvis pistolmannen ikke fulgte en direkte ordre, så har han trolig følt at han utførte en slags misjon, og at han var inspirert av presidenten har jo kommet klart frem, fortsetter han.

Sjefredaktøren i avisen Cumhuriyet ble fredag dømt til fem års fengsel, under anklage om å ha avslørt statshemmeligheter, men har anket saken. Bare noen timer før dommen falt ble han forsøkt skutt mens han snakket med journalister utenfor rettslokalet.

BAKGRUNN: – Slik strammes grepet mot pressen i Tyrkia

Reddet av kona

Nå forteller han VG i detalj om hvordan han opplevde angrepet, og hvordan både attentatet og dommen mot ham kommer til å påvirke ham i sitt virke som sjefredaktør i Tyrkias mest kritiske avis.

– Ved at jeg ble kalt forræder av landets øverste leder, gjorde man meg til et mål, så skytingen kom ikke som et sjokk på meg. Men det er helt tydelig at sikkerheten var altfor dårlig. Det er også sikkert at mannen må ha vært del av en organisasjon som hjalp ham, sier Dündar.

HAR VAKTER: Dündar utenfor avisens lokaler, som har bevæpnet vakthold. Vakten på bildet er ikke den samme som var med som livvakt da Dündar møtte i retten. Foto: Nilas Johnsen

De siste dagene er ytterligere tre mistenkte arrestert, to av dem mistenkt for å ha gitt informasjon til skyteren via mobiltelefon, om at Dündar gikk ut av rettssalen, og at hans oppnevnte livvakt ikke var med ham. Dündar har i etterkant fått tre nye sikkerhetsvakter fra tyrkisk politi.

– Det er fint, men det er jo litt sent. Jeg merket meg at livvakten jeg hadde fått med meg, ikke var til stede da jeg ble angrepet.

Det var kona hans, filmskaperen Dilek Dündar, som var den første som grep inn mot pistolmannen.

– Jeg takker henne for at hun er så modig og reddet meg. Kameramannen som skjermet meg, og som ble skadet i skytingen, er også en helt. Heldigvis ble han ikke hardt såret og er nå tilbake i jobb, sier sjefredaktøren.

Droppet spionklage

Dündar er dømt for å ha «svekket Tyrkias omdømme ved å avsløre detaljer som skulle ha forblitt hemmelige».

Men, sammen med sin Ankara-korrespondent Erdem Gül, sto han egentlig anklaget for spionasje, forsøk på å styrte regjeringen og for å støtte en terrororganisasjon.

– Det aller meste av det jeg var anklaget for ble frafalt. Det er ikke noe lovmessig grunnlag for å mene at journalister ikke kan avsløre hemmeligheter, det er jo jobben vår.

FRYKTET PENN: Sjefredaktør Can Dündar i avisen Cumhuriyet er dømt til fengsel for å ha trykket bilder som skal vise at Tyrkia sendte våpen inn i Syria i fjor. Foto: NILAS JOHNSEN, VG

Bakgrunnen for dommen er at Cumhuriyet i fjor publiserte bilder de sa var av tyrkiske lastebiler som fraktet ammunisjon til syriske opprørere. Myndighetene avviser dette, og sier at lastebilene fraktet hjelp til turkmenere i Syria.

– Han som skjøt mot meg ville true meg til taushet. Dommen vil tvinge oss til å endre vår kritiske dekning. Men ingen av delene vil lykkes: Vi kommer ikke til å la oss skremme fra å gjøre jobben vår.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder