Titusener engasjert i Facebook-gruppe: Slik mobiliserte de Norge til dugnad for flyktningene

Det startet da hun så den lange køen av syke, kalde og sultne flyktninger på Tøyen. Så tok Mona Bentzen grep.

Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Slik begynner historien om Facebook-gruppen «Refugees welcome to Norway», som i skrivende stund har nesten 79 000 medlemmer.

Det forteller initiativtaker Bentzen selv til VG.

– Jeg skulle følge en asylsøker til Politiets Utlendingsenhet (PU) på Tøyen, og ble helt forskrekket da jeg så den lange køen av syke, kalde og sultne mennesker. Jeg bestemte meg for at jeg måtte gjøre noe, forteller hun.

I begynnelsen var det matlaging som sto i fokus. Bentzen mobiliserte en liten gruppe venner og kjøpte inn mat, kokkelerte på kjøkkenet hjemme og serverte den til de nyankomne flyktningene utenfor PUs kontorer på Tøyen.

– Det var krevende både tidsmessig og for lommeboken, men vi ante ikke da at det skulle bli så stort. Jeg ville bare hjelpe. Det andre jeg gjorde var å kontakte pressen, sier Bentzen.

Fikk ideen på grillfest

Etter et oppslag i Dagsavisen ble hun raskt kontaktet av en annen av initiativtakerne. Og en av årets siste varme sommerkvelder, en lørdag i en hage på Nesoddtangen, ble ideen om det som nå har blitt en nasjonal dugnadsgruppe på Facebook klekket ut.

MOBILISERTE PÅ GRILLFEST: En av de siste varme sommerkveldene for bare to uker siden var vennegjengen samlet hos Knud Kleppe. Da begynte ballen å rulle. Foto: Privat ,

– Det hele startet på en grillfest hjemme hos meg. Det var åpent hus for venner og bekjente, og vi begynte å snakke om hva vi kunne gjøre, forteller Knud Kleppe.

De opprettet Facebook-gruppen. Da begynte ballen å rulle – og det raskt. Nå er «Refugees welcome to Norway» registrert som en veldedig organisasjon, og Facebook-gruppen blir større og større hver eneste dag. I skrivende stund har den nærmere 79 000 medlemmer.

Sett denne? Her sykler Syria-flyktningene inn i Norge og friheten

– Det er akkurat som at vi har løftet av lokket på en stor trykkoker. Dampen som kommer ut derfra er massiv og positiv, og representerer virkelig den lysten nordmenn har til å gjøre noe, til å hjelpe, sier Kleppe.

Får mat

Mona Bentzen trenger ikke lenger å kokkelere til de nyankomne flyktningene på sitt eget kjøkken. Da Facebook-gruppen ble opprettet begynte nemlig også kjendiskokk Jan Vardøen å forsyne de nyankomne flyktningene med restaurantmat, og oppfordret andre kokker til å gjøre det samme.

Siden har flyktningene ved PU på Tøyen fått varm restaurantmat servert hver eneste dag.

Samtidig har engasjementet spredt seg til langt mer enn bare varm mat til nyankomne flyktninger.

– I dag har gruppen nesten 80 000 medlemmer. Og det er ikke bare passive medlemmer, dette har utløst en utrolig dugnadsånd. Folk skriver til oss at de har donert klær og leker til sine lokale mottakskontor, de donerer penger, og de arrangerer ting. Samtidig får vi utrolig mange positive tilbakemeldinger, sier Bianca Boege.

Les kommentaren: «Flyktninger, velkommen!»

Brente fiskepinner

I begynnelsen hadde hun ansvar for å koordinere Facebook-gruppen. Nå er fenomenet blitt så stort at hun ikke har sjangs til å gjøre alt alene.

HADDE FACEBOOK-ANSVAR: Bianca Boege beskriver arbeidet med Refugees welcome to Norway som altoppslukende. I starten hadde hun ansvaret for aktiviteten som foregikk på Facebook. Nå har andre tatt over. Foto: Marte Garmann , Nix Forlag

– Engasjementet er så utrolig stort. Det har vært ekstremt tidkrevende, og gått ut over jobb og privatliv. For å si det sånn: Jeg har servert en del brente fiskepinner i det siste, forteller Boege.

Nå fungerer nemlig gruppen som en slags frivillighetssentral for alle som ønsker å hjelpe flyktninger – på alle mulige måter.

Blant innleggene på gruppen er meldinger fra personer som har samlet inn klær og annet de ønsker og donere bort, personer som kontakter klesgiganter, flyselskaper og andre i håp om å presse dem til å donere, personer som arrangerer tilsetninger for asylsøkere samt personer som selv reiser ned til nærområder for å hjelpe.

– Det er akkurat som vi klemmer på en stor verkebyll av kjærlighet. Engasjementet er så vidunderlig. Og det er så stort at det faktisk er vanskelig å holde styr på, sier Boege.

Ulike celler

Innad i gruppen har de fortsatt ulike ansvarsområder. Men nå det er ikke lengre bare snakk om én gruppe. I tillegg til gruppen som opprinnelig ble startet er det også opprettet lokallag i flere norske fylker. Mona Bentzen beskriver det om ulike celler i gruppen.

– Dette er blitt et nasjonalt prosjekt som ikke lenger eies av oss initiativtakere. Nå er det et imponerende team av mennesker som bidrar. Det er personer med it-kompetanse, med språkkompetanse og det er helsearbeidere. Andre frivillige har rett og slett tatt over ballen – og jeg er overhodet ikke bekymret over at det gjøres riktig. Det er utrolig dyktige mennesker, sier Bentzen.

Flere tok til tårene: Flyktninger møtt med applaus og sukkertøy i München

Nå går dagene til å servere mat, koordinere arbeidet, ta imot og besvare henvendelser samt hjelpe privatpersoner. Hun beskriver det hele som altoppslukende.

–Vi nordmenn er kanskje litt redde for å trenge oss på, men engasjementet de siste dagene er et bevis på at veldig mange har hat lyst til å gjøre noe. Nå er kanskje terskelen blitt litt lavere, sier hun.

Stor giverglede

Denne uken har også bildet av den lille døde flyktningegutten Alan (3) åpnet både øyene og lommeboken til mange nordmenn.

Bakgrunn: Disse bildene av barn i nød rystet verden

Både Røde Kors, Flyktningehjelpen og Norsk Folkehjelp forteller nå om en økt giverglede. Samtidig har også flere hjelpeorganisasjoner gitt folk muligheten til å opprette egne innsamlingsaksjoner.

– Engasjementet har vært helt fantastisk. Vi er svært takknemlige for, og svært imponerte over, den forståelsen og givergleden som det norske folket har vist, både i form av å støtte arbeid i nærområdene i Europa og å støtte opp om å ta imot flyktninger i Norge, sier leder for samfunnsavdelingen i Flyktningehjelpen, Hanne Andersen.

Hun understreker at hun ikke kjenner denne Facebook-gruppen i detalj, men sier at hun har merket engasjementet rundt gruppen.

– Den er et uttrykk for den veldig gledelige interessen og solidariteten folk har. Og samtidig som at folk engasjerer seg selv, tar de goså ansvar for å få med seg alle andre. Dette er virkelig en stor dugnad, sier Andersen-

Håper engasjementet holder

Initiativtakerne håper at engasjementet ikke bare er midlertidig. Knud Kleppe, som selv har en flyktningfamilie boende i anekset utenfor huset, sier den langvarige relasjonsbyggingen er viktigere enn enkeltbidrag.

VG-leder om engasjementet: Der det er hjerterom

– Vi kan sitte i sofaen hjemme, spise ostepop og klage over regjeringens integreringspolitikk, eller vi kan ta ansvar og invitere flyktningefamilien i nabolaget hjem på grillfest. Vi inviterer gjerne familien Hansen og Olsen, men ikke familien Buth. Den langvarige relasjonsbyggingen vil virkelig gjøre en forskjell på sikt, og det håper jeg folk forstå, sier Kleppe, og legger til:

– Jeg forstår at ikke alle kan invitere en familie til å bo i anekset. Men man kan hjelpe via frivillige organisasjoner, og for eksempel bli flyktningeguide gjennom Røde Kors. Dét vil virkelig gjøre en forskjell, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder