TÅRER FOR TYRKIA: President Recep Tayyip Erdogan tørker tårer under en av begravelsene søndag. Under disse markeringene lovet han samtidig å «rense landet for virus», og i etterkant av det mislykkede kuppforsøket er det blitt gjennomført massearrestasjoner. Foto: Emrah Gurel AP

Mener Erdogan utnytter folkets hevnlyst

ISTANBUL (VG) Kravet om hevn etter det mislykkede kuppforsøket brukes til å renske ut politisk motstand og svekke menneskerettighetene, advarer tyrkiske organisasjoner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Erdogan utnytter folks sinne og tørst etter hevn til å følge sitt partis politiske og strategiske agenda, sier den kjente tyrkiske menneskerettighetsadvokaten Eren Keskin til VG.

– Vi fordømmer kuppforsøket, og volden det brakte med seg, og mener de skyldige må straffes. Men det må skje i henhold til loven, og det ser ikke ut til å skje på lovlig vis, fortsetter hun.

Les også: Erdogans tilhengere: – Vi har tatt tilbake demokratiet

Tusenvis pågrepet

I dagene etter kuppforsøket i Tyrkia, som ble slått ned på noen blodige timer natt til lørdag, er minst 8.000 personer pågrepet, noen tyrkiske medier melder at det skal være så mange som 10.000.

Les også: Leder for dommerforening: – En heksejakt

Minst seks tusen av dem er soldater, og bilder av dem bakbundet, kledd nakne og holdt fanget i en enorm stall, er lekket – av regjeringens egne organer.

Da kuppet ble slått ned fikk flere av soldatene regelrett juling av sivile mens politiet sto og så på, men ifølge Keskin og hennes menneskerettighetsorganisasjon IHD, har dette fortsatt etter arrestasjonene.

– Vi har fått inn mange meldinger om at bruk av vold og tortur fortsetter etter arrestasjonene. Noen soldater, som trolig ikke visste at de deltok i et kupp eller hadde noe direkte ansvar for det, ble lynsjet, og deres familier frykter at de er drept. Vi har fått inn over tyve saker fra familier til soldater som ikke vet hvor deres sønner er, sier hun.

– De som er arrestert har ikke fått treffe advokater de selv velger, slik loven krever. De har ikke fått anledning til å ringe sine familier. De er ikke blitt fremstilt for varetektsfengsling.

Vil vurderer dødsstraff

Da VG deltok i en massebegravelse i Istanbul på søndag ropte folkemassene på dødsstraff, og president Erdogan svarte med «dere vil bli hørt». Tirsdag gikk lederen for nasjonalistpartiet MHP ut og støttet kravet, men Keskin håper det ikke blir gjennomført.

– Tyrkia har undertegnet en rekke internasjonale avtaler som gjør at det vil være meget vanskelig å gjeninnføre dødsstraff, men vi er selvsagt meget bekymret, sier hun.

Også Tyrkia-ansvarlig i Amnesty International, Andrew Gardner, sier til VG at de frykter utfallet av debatten om dødsstraff.

– Her er det snakk om å dømme folk til dødsstraff ved å gi en lovendring tilbakevirkende kraft, som i seg selv er mot alle juridiske prinsipper. Dersom det innføres vil det bringe Tyrkia tilbake til de mørkeste dagene i etterkant av tidligere kupp, der militæret vant fram. Det ville være tragisk, sier Gardner til VG.

– Det er også meget alvorlig fordi vi vet at mange er blitt dømt på meget svakt bevisgrunnlag de siste årene, ved at man bruker de omstridte antiterrorlovene. Faren for at noen feilaktig dømmes til døden er stor, fortsetter han, men presiserer at Amnesty mener at de ansvarlig for kuppforsøket må pågripes og dømmes i henhold med loven.

BANKET OPP: En av soldatene som deltok i det mislykkede kuppforsøket prøver å beskytte seg selv etter å ha overgitt seg. Foto: Murad Sezer Reuters

Slektninger til drepte: – De ble martyrer for å redde Erdogan

Opposisjonelle angripes

Både den tyrkiske menneskerettighetsorganisasjonen og Amnesty International advarer også mot de sivile angrepene som har kommet på religiøse og etniske minoriteter og på opposisjonelle grupper, som VG beskrev at har skjedd i den opposisjonelle bydelen Gazi i Istanbul.

Reportasje fra kurdisk bydel: Her angripes de av Erdogans tilhengere

– Oppfordringen om å «ta til gatene» er selvsagt legitim dersom det gjelder å demonstrere, men ikke som unnskyldning til bruke vold for å skremme sine motstandere. Dessverre skjer det siste, uten at det fordømmes, sier Gardner.

– I Istanbul, Ankara og malatya har vi sett angrep mot bydeler der minoriteter bor, og det øker de indre konfliktene i Tyrkia, sier Keskin.

Organisasjonene mener det man nå ser minner om en politisk styrt utrensking, der man fjerner meningsmotstandere som ikke har noe med kuppforsøket å gjøre.

– Vi frykter at opposisjonelle innen politikk, media og i statsbyråkratiet vil bli fjernet med dette kuppforsøket som påskudd, sier Gardner.

Murat Aslan, leder for dommerforeningen Yarsav, har forklart til VG at kuppet brukes som påskudd for å fjerne dommere presidenten ikke liker.

– Mitt inntrykk er at dette er en heksejakt, der man fjerner dommere som støtter opposisjonen, og som motsetter seg Erdogans forsøk på å endre grunnloven for å gi presidentembetet mer makt, sier Aslan.

Tyrkia har sparket over 250 ansatte ved statsminister Binali Yildirims kontor, fordi de mistenkes for å ha deltatt i helgens kuppforsøk, melder NTB. Nærmere 500 er også fjernet fra presidentskapet for religiøse spørsmål, som er landets øverste religiøse organ, melder nyhetsbyrået Dogan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder