NY MASSEGRAV: I dette området ved Chilapa i Guerro, Mexico ble likene av elleve menn funnet torsdag. Foto:Stringer/mexico,

11 døde menn funnet dumpet ved vei i Mexico

De delvis forbrente kroppene ble torsdag funnet i staten der 43 studenter forsvant i september.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De elleve lemlestede likene, mange av dem halshugget, ble funnet dumpet i veikanten i staten Guerro i det sørvestlige Mexico torsdag, skriver The Guardian.

I samme stat ble 43 lærerstudenter bortført og tilsynelatende drept for to måneder siden. Politiet i byen Iguala skal først ha åpnet ild mot bussene de 43 lærerstudentene satt i. En uke senere ble en massegrav funnet i nærheten. Der ble det funnet 28 lik, og to gjengmedlemmer tilsto å ha drept 17 av de 43 studentene.

Bare få timer etter funnet av massegraven torsdag la president Enrique Peña Nieto frem en nasjonal tiltaksplan mot kriminalitet.

KRONIKK:I narkotikakrigens vold

I HARDT VÆR: President Enrique Peña Nieto har møtt sterk kritikk etter at 43 studenter forsvant for to måneder siden. Foto:Eduardo Verdugo,Ap

Ifølge nyhetsbyrået AP foreslår presidenten at kongressen får myndighet til å oppløse korrupte myndigheter i kommunene, og at lokale politistyrker skal styres av regionale myndigheter.

Hovedfokuset vil i første omgang være de fire mest belastede statene Guerro, Michoacan, Jalisco og Tamaulipas. Der skal politiets ressurser styrkes betraktelig, ifølge presidenten.

Peña Nieto la ikke skjul på tiltakspakken blant annet er en reaksjon på forsvinningen til de 43 lærerstudentene som han omtaler som «grusomheten og barbariet som har sjokkert Mexico».

Krise for presidenten

I slutten av oktober ble ytterligere fire medlemmer av narkotikabanden Guerros Unidos pågrepet. Politiet har tidligere pågrepet over 50 mennesker i forbindelse med saken, blant dem et titall polititjenestemenn fra Iguala-politiet.

Statsadvokat Inaky Blanco har tidligere uttalt at det er tette bånd mellom politiet i byen og den kriminelle gjengen Guerreros Unidos.

Denne uken trakk guvernøren i Guerro, Angel Aguirre, seg som følge av studentforsvinningen, og meksikanske myndigheter mistenker at ordføreren i Iguala og hans kone er hjernene bak bortføringen

Også presidenten har de siste månedene fått skarp kritikk, blant annet fra foreldrene til de savnede studentene.

Saken har vokst til å bli den verste krisen hittil for Peña Nieto. Da han overtok makten for to år siden var det med et løfte om å gjenopprette lov og orden i landet. Ifølge AP har rundt 100.000 mennesker dødd som følge av vold med tilknytning til organisert kriminalitet siden 2007.

80.000 drept

I fjor ble en 20-åring siktet for å ha stått bak minst 79 drap i Mexicos tredje største by, Monterrey.

I 2013 oppdaget meksikanske myndigheter tre massegraver i delstatene Jalisco og Michoacan, hvor det totalt ble funnet 54 lik.

Fjorårets tall fra myndighetenes databaser at mer enn 26.000 mennesker er forsvunnet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder