Foto: Strömstad Tidning

Årets aprilspøker: Strømstad prøvde å lokke vaksinelystne nordmenn over grensen

Våre svenske naboer i Strømstad lot ikke en alvorstung coronatid sette en stopper for årets aprilsnarr. Her samler VG en rekke av årets aprilspøker.

Av 

Caisa Linea Hagfors

 og 

Publisert:

VG har tradisjon for aldri å ha aprilspøk (ja, det er faktisk sant). Som et plaster på såret har vi likevel samlet hvilke spøker andre prøver seg på i dag.

Dersom du ikke vil se avsløringene, anbefaler vi at du stopper å lese umiddelbart.

Har du noen sett en god aprilspøk vi har gått glipp av? Send oss gjerne tips på e-post her. Saken oppdateres gjennom hele dagen.

Nytt tastatur, pronto!

Datatilsynet har angivelig fått det for seg at alle nordmenn må skifte tastatur til sine datamaskiner fordi dagens varianter fører i praksis til at vi kan bli overvåket. Det som må til er et tastatur der de ulike bokstavene er plassert på andre steder enn hva vi er vant med i dag.

Forklaringen til Datatilsynet er altfor avansert for oss til å gjengi her, så dere får nesten lese selv. Men en spøk må det definitivt være, for dersom vi flytter om på bokstavene vil jo ingen forstå hva vi skriver. Gklao kgaøer lks l arpe gl\, gir jo for eksempel ingen mening.

Foto: Lise Åserud / NTB

Stortinget «hastevedtok Cannabis-legalisering»

Midt i en nervepirrende pandemi, med både skjenkeforbud og påskestengt Vinmonopol, så Stortingspolitikerne seg nødt ta grep. Det var tidsskriftet Farmatid.no som først omtalte saken (les: spøken). Torsdag kunne de avsløre at farmasøyt og helsepolitisk talsmann for Høyre, Sveinung Stensland, vant gjennom med hastevedtak om legalisering av cannabis like før Stortinget tok påskeferie.

Det er de flere beslagene blant hobbydyrkere som har fått stortingspolitikerne til å åpne øynene for at cannabisplanten trives godt i Norge, skriver Farmatid.

Ifølge tidsskriftet leter flere legemiddelselskapene i Norge nå et større areal for å bygge drivhus, og ønsker å starte produksjon på Jæren. Stensland er glad satsingen vil styrke både profesjonen og fylket hans.

– Dette er starten på det nye oljeeventyret og oljen kommer fremdeles fra Vestlandet, sier han til Farmatid.

Tilbød vaksine til «konsumglade» nordmenn

Strømstad Tidning dristet seg til en aldri så liten vaksinespøk. Tidlig torsdag morgen kunne de nemlig avsløre at kommunen planla å donere ekstra AstraZeneca-vaksinedoser til nordmenn som har eiendom over grensen.

– Det forventes å minske de konsumglade nordmennenes uro for å komme inn i landet, samtidig som vi slipper å kaste vaksinedoser, sier Peter Dafteryd til avisen (fortsatt en spøk).

Selv om Sverige er et av landene som har valgt å fortsette bruken av AstraZeneca-vaksinen, skriver avisen at flere innbyggere har vegret seg for å ta vaksinen. Derfor sitter kommunen igjen med et knippe doser de gjerne skulle bli kvitt.

Å gi vaksinen til nordmenn mener svenskene er løsningen på flere problemer:

– Samtidig blør Strømstads økonomi og på andre siden av Idefjordet sitter sultne nordmenn som lengter etter svensk smågodt og drømmer om Kosterøyenes glitrende hav, skriver avisen.

– Det har blitt rapportert om flere bivirkninger i Norge i forbindelse med AstraZeneca-vaksinen. Er virkelig nordmennene mer positivt innstilt til vaksinen enn Strømstadboerne, spør journalisten i saken.

– Det her handler om en gruppe mennesker som ikke har kunnet besøke sine hytter på lang tid. Vi tror deres lengsel etter å komme over grensen trumfer frykten for bivirkninger, svarer sikkerhetssjefen.

Og etter å ha fulgt det siste stadig tilbakevendende hyttedebatt tviler vi ikke et sekund på at akkurat den biten er sann. Det er vel grunn til å tro at mange hytteeiere ville vært villig til langt mer ekstreme ting enn som så.

Nytt kommunevåpen

Stjørdal kommune melder at de ønsker å være mer fremtidsrettet. Derfor vraker de Lindormen, som i dag pryder kommunevåpenet. De mener nemlig at den, som er en drage, ikke akkurat er spesielt moderne. Det som gjelder i dag er miljøvern og klimakamp. Derfor blir alle barns miljødetektiv Blekkulf – eller i alle fall noe inspirert av ham – nå å se på Stjørdals nye kommunevåpen. Innbyggerne kan være med å bestemme om de vil ha blekkspruten med eller uten caps. Vi stemmer helt klart på varianten med!

Velg været der du er

Meteorologisk institutt melder på Twitter at de lanserer en banebrytende værtjeneste de kaller for Yr+. Med hjelp av den kan DU bestemme været der du er. Dersom du går inn på yrpluss.no kan du starte å abonnere på tjenesten umiddelbart. Det er ventet stor pågang fra regnværsleie bergensere.

Dypdykk

Også nettstedet dykking.no, som driver journalistikk rundt nettopp dykking kan i dag melde om banebrytende teknologi. De forteller at de skal ta i bruk en robot som skal produsere journalistikk for deres nettsider. Dette vil føre til flere artikler, og forhåpentligvis kan leserne deres dykke skikkelige ned i enkelte temaer roboten kommer til å skrive om.

Alkolås på rullestol

Handikappnytt.no kan fortelle om et nytt samarbeidsprosjekt mellom Handikapforbundet og Nav der man skal teste ut alkolås på elektriske rullestoler.

Detaljene skal ikke være på plass, ifølge saken deres, men promillegrensen vil trolig bli satt til 0,2, altså det samme som ved kjøring av bil.

PRØVEKJØRTE: VG har ingen grunn til å tro at prinsesse Märtha Louise var under alkoholpåvirkning da hun prøvekjørte denne elektriske rullestolen i 2007. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Snopesvikt i Sola

Solabladet har en historie på sine nettsider der de melder om at ordfører Tom Henning Slethei i Sola kommune har tatt kontakt med en utenlandsk sjokoladeprodusent for å ta grep om den angivelige «snopesvikten» kommunen lider under nå i påsken.

Folket må selvsagt få sitt påskegodt, men her mistenker vi nok at Solabladet har det moro på Sletheis bekostning etter at det for noen uker siden kom frem at han hadde sendt brev til Israels ambassade i Norge for å spørre om det var noen muligheter for at landet kunne avse noen doser til Sola. Det var, overraskende nok, IKKE en aprilspøk.

ORDFØRER: Tom Henning Slethei (FRP) i Sola kommune. Foto: Fredrik Refvem, Stavanger Aftenblad

Inviterte folk til å tappe gratis øl på brusflasker

Avisen Agder serverte sine øltørste lesere en ekte gladnyhet: Tross nasjonalt skjenkeforbud, skulle folk få lov til å tappe øl på brusflasker fra ølkranen til en sjenerøs bareier.

– Vi ønsker å vise at vi setter pris på kundene samtidig som vi får tømt en av øltankene som går ut på dato om et par uker. Vi har bestemt oss for at folk skal kunne hente maks fem liter hver fra midt på dagen i dag torsdag. Vi må be folk ta med rengjorte brusflasker eller små vanntanker, sier daglig leder på Grand Hotell i Flekkefjord, Sigurd Bruhjell til Agder Blad.

VG oppfordrer Avisen Agder til å følge opp med ny sak på hvor mange som møtte opp med rengjorte brusflasker og små vanntanker utenfor Grand Hotell torsdag.

Juridisk fakultet med skjult stikk til Universitetet i Oslo?

Med en ekte, ironisk akademiker-sjargong harselerer studentavisen Universitas med Det juridiske fakultet i årets aprilsnarr. De kan nemlig fortelle at fakultetet løsriver seg fra Universitetet i Oslo for å starte en ny, uavhengig jusutdanning.

Spøken serveres med en god dose syrlige sitater fra det som høres ut som en fjong jusstudent.

–⁠ Blindernledelsens evinnelige fokus på økt tverrfaglighet er kritikkverdig, sett i lys av at det vil kunne fortrenge dybdestudier av juridiske emner, både blant vitenskapelig ansatte og studenter. Det er i dag ikke lenger mulig å forske på slike sentrale emner som romerrett og fransk statsforfatning, sier lederen for juridisk studentutvalg, Aksel Kolstad.

Ifølge avisen ser Kolstad på de nye radikale strømningene på Blindern som en trussel mot UiO-juristenes rykte.

–⁠ Ved å fjerne oss fra assosiasjoner til de mindre relevante fagene og linjene der oppe på Blindern, og samtidig gjøre det enda gjevere og flottere å ta utdannelsen i sentrum, tror vi at Det Juridiske Universitet vil bli et universitet i særklasse. Dessuten er det så fryktelig irriterende med alle disse blindernstudentene i våre bygg, sier han.

Lanserer «coronatrygg» gruppetime

Er vi mest lei av stengte treningssenter, eller alle som sutrer over det?

Treningssenterkjeden Sats fikk trolig mange treningsnarkomane nordmenn til å sette proteinshaken i halsen da de åpnet Instagram og oppdaget deres nye, innovative gruppetime. Som om ikke dørstokkmila var lang nok fra før, må du trolig komme rullende inn i studio i slags luftball til 449 kroner for å delta på denne gruppetimen.

Nettavisen med tidsriktig navnespøk

Hos Nettavisen kunne du torsdag morgen lese at alle bør undersøke om eget navn er nøytralt. Hvis ikke kan navnet ditt bli tvangsendret.

De peker blant annet på at ord som «nordmann», «mor» og «far» er undertrykkende begrep som holder minoriteter nede som en del av vår samfunnsstruktur, og opplyser at regjeringen nå tar nye grep for å sikre at nordhen (erstatning for nordmenn, journ.anm.) følger de nye reglene.

– Det er på høy tid at nordhen begynner å bruke et språk som inkluderer alle typer innbyggere vi har i landet vårt, sier statssekretær for språkpolitikk i kulturdepartementet, Isadora Smith von Sivertsen til Nettavisen.

VG kan se for seg at denne saken kan generere et spennende kommentarfelt i løpet av dagen.

Svensk rapport: Sammenheng mellom svekket potens og elbileiere

Vårt Oslo kjenner sine Oslo-lesere godt. Elbil-striden er betent nok som den er, men her kastet avisen om mulig ny god dose bensin (*blunkefjes*) på bålet. De kunne nemlig melde at en ny svensk rapport viser sammenheng mellom elbil-eiere og dårlig potens og sædkvalitet.

– Hadde jeg vært en mann i produktiv alder, ville jeg ikke satt meg bak rattet på en elbil, men heller satset på en diesel- eller bensinbil, sier Marianne Kölhman fra svenske strålesikkerhetsmyndigheter til avisen.

Det anbefales derfor at menn i elbilhovedstaden dekker til setet med aluminiumsfolie.

Er det lov å håpe på at en elbilmotstander i Senterpartiet blir den første som går på denne aprilspøken?

Slutter i God Morgen Norge?

Fortvil ikke. Programleder i God Morgen Norge, Peter Bubresko, forsvinner ikke fra TV-skjermen. Aprilsnarr!

Frp-politiker melder overgang til Senterpartiet? Mener «alt var bedre før».

FrP-politiker Christian Haugen kunne selv avsløre at han meldte overgang til Senterpartiet torsdag. Årsakene hadde han ironisk listet opp i et Facebook-innlegget sammen med en grønn firkløver-emoji.

 • Alt var bedre før
 • Gårsdagens løsninger er best for fremtiden
 • Norge først
 • Globalisme og internasjonalt samarbeid er en stor løgn for å tappe distriktene for ressurser
 • Det er bedre å dø lokalt enn å bli reddet nasjonalt
 • Acer kommer til å ødelegge Norge

Linda Noor skal lede fredagsbønn og «islamsk-feministiske» studiesirkler

Arbeidet tett opp mot minoritetspolitikk kan se ut til å ha gitt daglig leder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, Linda Noor, både mersmak og frelse.

Etter ti år i Minotenk, meldte Noor i dag overgang til organisasjonen Islam Net i et Facebook-innlegg.

– Jeg takket ja til stillingen mot at jeg hver fredag får organisere fredagsbønn ledet av og for kvinner, og ha islamsk-feministiske studiesirkler hver søndag, skriver Noor (trolig spøkefullt).

Hun kan fortelle at hun gleder seg til å «jobbe tett med bror Fahad Quershi og de andre nyttige medarbeiderne i Islam Net».

Forsvarsministeren vil forenkle gradssystemet i Forsvaret..og kutte gulltråden.

Frank Jensen-Bakke har prøvd seg på en liten aprilspøk på Facebook. Sammen med et bilde av mansjettene som brukes i Forsvaret skriver forsvarsministeren at han vil innføre lik stige i hær, sjø og luft. Sjøforsvaret har nemlig «bling» på sin mansjett.

– Dette må ikke ses på som et forslag for å spare penger, selv om jeg kanskje tenker at det er dyrt med all den gulltråden som brukes på Sjøforsvarets uniformer, skriver Jensen-Bakke.

Tygg litt på dette under ferien så snakkes vi etter påske, avslutter han.

Men som utallige ordtak på hjemmekoselige stueskilt sier: «Dont be afraid to sparkle», så spørs om det hadde vært så populært.

Reduserte polititjenester på grunn av endring i bilparken.

Politiet i Værnesregionen la tidligere i dag ut et innlegg på Facebook. Der informerer de om at utrykningstiden vil bli vesentlig lenger enn i dag, fordi el-bilene må lade på veien. I tillegg skal det være opp til innbyggerne å måle avstand fra egen bolig til stasjonen, for så å melde fra til politiet. Og ikke bare det..

– Som et ledd i å forlenge våre tjenester, vil det på sikt bli krav til å montere hurtiglader ved enkelte boliger langs veinettet for politiets kjøretøy. Avhengig av ladetid blir det også stilt krav til bevertning fra den enkelte husstand og om nødvendig overnatting for patruljemannskap på vei til og fra oppdrag, skriver politet.

Takk og lov for at folk på bygda er kjent for å være gjestfrie, men spørs om ikke enkelte hadde begynt å skjelve litt i buksene om politiet skulle komme på spontant overnattingsbesøk...

Nøkkelen til bilen Polestar er avtrykket av rumpa di.

Nå slipper du nøkkel. Det eneste du trenger for å kjøre bilen din, er å sette deg inn og la bilen kjenne etter.

– Når du setter deg inn i førersetet, vil intelligente sensorer starte bilen. Uten at du trenger å trykke på en eneste knapp.

Dette kunne jo vært noe?

Gondol over elven under festival

Under Pstereo-festivalen i Trondheim kan du få Michelinstjerne-mat når du tar gondol over Nidelven til Marinen.

– Vi har i flere år hatt utfordringer med at Marinen er for liten for utvalget vi ønsker å tilby. Derfor utvider vi festivalen med en flytende 5-stjerners restaurant.

Lager øl med tiss fra pissoaret

I et forsøk på å få kretsløpet fullbyrdet, vil Brix Brygghus rense vannet fra pissoarene og la det gå inn i ølproduksjonen.

– Det har ofte irritert meg at så mye væske går til spille fra toalettet på Brix i en verden der det er mangel på vann, sier Hilde Steen Helland.

De skal nå få til et samarbeid med fagmiljøer, slik at de får en best mulig renselsesprosess, samtidig som næringsstoffer blir tatt vare på.

– Kvaliteten på vannet som blir brukt i ølproduksjon har mye å si for resultatet,. Jeg er spent på om dette prosjektet kan få fram, nye, spennende smaker i ølet vi brygger, sier Sven Austel, som er bryggmester på Brix.

Til slutt ønsker de testpersoner velkomne, så da blir det spennende å se om noen faktisk går på spøken og melder seg. Isåfall må vedkommende ringe VG og forklare motivasjonen bak å frivillig drikke noe , som muligens smaker urin.

Det Norske Teatret skal ha publikum med fullt beskyttelsesutstyr.

Iført plastdrakt, munnbind, hansker og visir får teaterentusiaster endelig gå på teater igjen. Den fornøyde publikummeren drikker bobler (Mozell) fra et stettglass, og det er god stemning.

– Det er helt fantastisk å være tilbake i teatersalen igjen. Jeg har savnet det intenst og mye, og jeg har vært villig til å gjøre hva som helst for å komme tilbake igjen.

Skuespiller Heidi Gjermundsen Broch forklarer hvor fantastisk hun synes det er at de endelig kan få publikum tilbake etter påske. Det er bare et problem..

– Det er litt lyd i draktene, men det går fint. Vi er jo veldig profesjonelle og er vant til at publikum lager en del lyd, for eksempel teaterhosten, sier skuespiller Heidi Gjermundsen Broch og demonstrerer hvordan det høres ut.

Publisert:

Mer om

Coronaviruset

Aprilspøker

Aprilsnarr

Avisen Agder

Flere artikler

 1. Siste nytt om vaksineutviklingen

 2. «Virusjegerne» håper dette kan stoppe den neste pandemien

 3. Vaksineekspert om ny tysk AstraZeneca-studie: – En skuffelse

 4. Svensker informerte om vaksine – brukte kjent meme

 5. Sykehusene er fulle og coronaen herjer – nå åpner landet opp

Fra andre aviser

 1. Elbilpotens, vaksineturisme og tastaturkrøll på 1. april

  Aftenposten
 2. Den skulle bidra til å få oss ut av pandemien. Slik har veien vært for Astra Zeneca-vaksinen.

  Aftenposten
 3. Fikk avbestillinger for én million

  Aftenposten
 4. 2020 ble et knallår for økologiske varer: – Produsentene må stå på

  Aftenposten
 5. Hellas gjenåpner tross høye coronatall

  Aftenposten
 6. Norwegian Cruise Line vil åpne for cruise for vaksinerte

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no