Raseri etter Breonna Taylor-tiltale: − Motløs og sønderknust

Seks måneder etter at Breonna Taylor ble skutt og drept i sitt eget hjem i Kentucky i mars, kom tiltalen. Én politimann er tiltalt for å ha satt naboene hennes i fare – men ingen tiltales for drap.

 • Ingrid Hovda Storaas
 • Knut Arne Hansen

Beslutningen ble tatt av en storjury i Kentucky onsdag og har ført til store protester flere steder i USA – spesielt i gatene i Breonna Taylors hjemby Louisville i Kentucky.

– Vi har kommet så langt, men vi har langt igjen. Dette får oss til å føle at vi ikke betyr en dritt, sier demonstranten LaShawn Roberts til NBC.

– Jeg er utrolig motløs og sønderknust, sier en annen demonstrant, Linette Lowe, til kanalen, men legger til at hun ikke er sjokkert over juryens beslutning.

26 år gamle Breonna Taylor ble skutt og drept i sitt eget hjem 13. mars i år, etter at tre politimenn slo ned døren for å gjennomføre en narkotikarazzia i leiligheten hennes.

Det har vært store demonstrasjoner i Louisville i flere måneder, og i timene etter at storjuryens beslutning ble kjent ble det meldt om flere kraftige sammenstøt mellom demonstranter og politiet. Like før klokken 21 lokal tid eskalerte situasjonen kraftig, da to politibetjenter ble skutt.

Ifølge den lokale politisjefen Robert Schroeder skjedde hendelsen da de skulle undersøke meldinger om skyting, skriver AP.

Flere skudd skal ha blitt løsnet i kaoset som oppsto da folk prøvde å komme seg unna politisperringer og pepperkuler på stedet før et lokalt portforbud trådte i kraft klokken 21 – 03 natt til torsdag norsk tid.

Én person er pågrepet etter skytingen, og ingen av de to betjentene er livstruende skadet.

les også

Ny politiskyting ryster USA: – Et mirakel at han lever

– Vær så snill å dra hjem

Kentuckys demokratiske guvernør Andy Beshear har satt inn soldater fra nasjonalgarden, og han ber i en uttalelse demonstrantene om å dra hjem:

– Vi vet at svaret på vold aldri er mer vold, og vi tenker på de to politibetjentene og deres familier i kveld. Jeg ber dere alle, vær så snill å dra hjem. Dra hjem i kveld, sier han.

USAs fungerende sikkerhetsminister Chad Wolf skriver på Twitter at vold mot politifolk aldri vil aksepteres, mens USAs president Donald Trump melder om «LOV OG ORDEN».

Også i storbyer som New York, Atlanta, Chicago og Washington D.C. er protestene i gang natt til torsdag. I Atlanta har flere personer blitt pågrepet, skriver CNN.

I Denver har en bil kjørt inn i en folkemengde. Politiet bekrefter på Twitter at ingen skal ha blitt skadet, og at en person er arrestert etter hendelsen.

VENTET PÅ TILTALEN: Breonna Taylors mor Tamika Palmer foran et maleri av datteren i Louisville mandag denne uken. Foto: Brandon Bell / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Skutt i eget hjem

Breonna Taylor hadde besøk av kjæresten Kenneth Walker da politiet stormet inn i leiligheten hennes 13. mars.

Han har erkjent at han skjøt én gang mot politifolkene fordi han trodde det var et innbrudd. To av politifolkene skjøt tilbake, mens en tredje skjøt gjennom både vinduet og terrassedøren i leiligheten, skriver New York Times.

Ifølge avisen var det Taylors ekskjæreste, en dømt narkotikalanger, som ledet politiet til leiligheten den fatale kvelden: De mistenkte at han fortsatt sendte dop til Taylors leilighet, men det ble ikke funnet narkotika på stedet. Breonna selv jobbet som ambulansearbeider, og hun planla å bli sykepleier.

Bakgrunn: Hat, vold og rasisme – slik ble USA en kruttønne

Én av politimennene som var involvert i skytingen, Brett Hankison, fikk sparken etter de dødelige skuddene. Han er nå tiltalt for å ha satt folk i fare, for å ha avfyrt skudd som havnet i Breonna Taylors naboleilighet.

FORSVARER TILTALTEN: Kentuckys statsadvokat Daniel Cameron fortalte onsdag om tiltalen i Breonna Taylor-saken. Han sier etterforskningen har tatt tid fordi det var svært viktig å få alle fakta på bordet. Foto: Jon Cherry / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Forsvarer tiltalen

Det er ikke tatt ut tiltale mot de to andre politimennene som var involvert i skytingen, selv om FBIs analyser ifølge statsadvokat Daniel Cameron har vist at det var en av disse som avfyrte det dødelige skuddet mot Breonna Taylor.

Fordi Taylors kjæreste skjøt først, var disse politifolkenes handlinger berettiget, mener statsadvokaten, som erkjenner at beslutningen vil være upopulær hos mange.

les også

Svarte og høyreradikale militser marsjerer i USA: – Jeg er livredd for en gatekrig

– Jeg vet at ikke alle vil være tilfredse med tiltalene vi melder i dag. Alle har tanker om hva de tror rettferdighet er. Min rolle, som aktor i denne saken, er å sette alt til side for å avdekke sannheten, sier han under en pressekonferanse. Dersom vi handler etter sinne eller følelser, er det ikke rettferdighet. Mobbens rettferdighet er heller ikke rettferdighet. Rettferdighet som søkes med vold er er ikke rettferdighet, det blir bare hevn, sier han.

Borgerettsadvokaten Ben Crump, som representerer familien til Breonna Taylor, sier i en uttalelse at tiltalen er en fornærmelse mot Breonna Taylors minne. Han representerer også Jacob Blake som ble skutt i Kenosha og familien til George Floyd.

Også stjerner som Alicia Keys, Kerry Washington og George Clooney har gått kraftig ut mot beslutningen til statsadvokaten.

– Rettssystemet jeg ble oppdratt til å tro på holder folk ansvarlige for sine handlinger. Navnet hennes var Breonna Taylor, og hun ble skutt til døde i sengen sin av tre hvite politibetjenter, som ikke vil bli tiltalt for noe etter dødsfallet hennes. Jeg er flau over denne beslutningen, skriver Clooney, som er født og oppvokst i Kentucky.

Myndighetene i Louisville har tidligere tilkjent Taylors familie en erstatning på 12 millioner dollar, tilsvarende 117 millioner kroner, skriver NTB.

Les også

 1. Eks-politimenn til VG: – Politiet i USA er gjennomsyret av rasisme

  Demonstrantene i USA er ikke alene om å ønske radikale endringer i landets politietater.

Mer om

 1. Rasisme-opprøret
 2. USA

Flere artikler

 1. Breonna Taylors familie krever å få utlevert rettsdokumenter

 2. Raseri etter Breonna Taylor-tiltale

 3. Demonstrasjonene fortsatte etter portforbud i Louisville

 4. Ny politiskyting ryster USA: – Et mirakel at han lever

 5. Ny politiskyting i USA: Nasjonalgarden til Philadelphia etter opptøyer

Fra andre aviser

 1. Politimenn slapp unna drapstiltale. Da begynte amerikanere over hele landet å demonstrere.

  Aftenposten
 2. Demonstrasjonene fortsatte etter portforbud i Louisville

  Aftenposten
 3. Her satte 33 skudd fyr på valgkampen

  Aftenposten
 4. Svart politiker siktet for grovt lovbrudd etter demonstrasjon for Breonna Taylor

  Aftenposten
 5. Voldelig natt i USA: Sammenstøtene eskalerer

  Aftenposten
 6. Politimenn slapp unna drapstiltale. Nye voldsomme protester i USA

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no