UTPEKT SOM FAVORITT: Amy Coney Barrett ble tidlig utnevnt som president Trumps førstevalg. Her under en seremoni på Universitetet Notre Dame. Foto: Robert Franklin / South Bend Tribune / AP

Amerikanske medier: Trump vil velge Barrett som ny høyesterettsdommer

Donald Trump har varslet at han vil nominere en ny høyesterettsdommer lørdag. Ifølge flere amerikanske medier har valget falt på den katolske jusprofessoren Amy Coney Barrett.

 • Håkon Kvam Lyngstad
 • Ingrid Hovda Storaas

Kort tid etter at den liberale høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg (87) døde fredag i forrige uke, begynte spekulasjonene om hvem som blir hennes erstatter.

Donald Trump har vært tydelig på at han vil prøve å få innsatt en ny dommer før valgdagen 3. november, og han har sagt at han vil kunngjøre nominasjonen sin lørdag.

les også

Pete Buttigieg til VG: – Våre rettigheter står på spill

Fredag kveld melder flere amerikanske medier, deriblant Reuters, CNN og New York Times, at presidenten har bestemt seg: Valget skal ha falt på den sosialt konservative føderale dommeren Amy Coney Barrett (48).

Hun ble tidlig utpekt som presidentens storfavoritt, og skal ifølge The Hill ha møtt Trump i Det hvite hus mandag denne uken.

Bakgrunn: Hun kan bli USAs nye høyesterettsdommer

Trump sier til nyhetsbyrået Reuters at han «i utgangspunktet» har tatt sitt valg, men han vil ikke bekrefte eller avkrefte at valget har falt på Barrett.

CNN skriver at det alltid er en mulighet for at Trump ombestemmer seg i siste øyeblikk. Også Washington Post skriver at presidenten kan ombestemme seg, men at alt peker mot den katolske jusprofessoren.

Kan ombestemme seg

Trumps nominasjon må godkjennes i Senatet, hvor republikanerne har flertall. Senatsleder Mitch McConnell har allerede varslet at de kommer til å stemme over Trumps valg så raskt som mulig.

Det vil i så fall være en svært viktig seier for presidenten. Får han gjennom nominasjonen sin, vil det bety at han har innsatt tre av de ni dommerne i Høyesterett.

Vil stanse republikanernes dommer-plan: – Kampen har akkurat begynt

Det konservative flertallet i retten vil da være seks mot tre, og siden amerikanske høyesterettsdommere utnevnes på livstid betyr det at Trump vil ha bidratt til å forme det amerikanske samfunnet i flere tiår fremover.

Demokratene i kongressen er svært kritiske til at republikanerne prøver å presse gjennom en ny dommer så kort tid før valget – de mener nominasjonen bør utsettes til velgerne har sagt sitt.

Under sitt velgermøte i Virginia natt til lørdag, frydet presidenten seg over den forestående nominasjonen:

– Vi vil ha tre dommere i høyesterett, de kan ikke tro det, sa Trump om demokratene.

– Mange presidenter har ikke engang hatt én. Av alle som kunne fått tre dommere i løpet av én presidentperiode, de går helt av hengslene. De sier «kjære, fortell meg at dette ikke skjer», men dere får se det i morgen klokken 17, fortsatte han.

Da vil presidenten offentliggjøre sin nominasjon fra Det hvite hus.

FYLL DET SETET: Den ledige plassen i USAs høyesterett er blitt et hett politisk tema i USA. Under valgmøtet i Virginia natt til lørdag, fikk presidenten tydelig beskjed om å fylle plassen. Foto: Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Dette er Barret

Dersom det faktisk blir Barrett som ender opp som ny høyesterettsdommer i USA, blir det liberale ikonet Ruth Bader Ginsburg erstattet med en svært konservativ jurist, skriver Washington Post. Det har kommet tydelig til uttrykk gjennom hennes avgjørelser i saker som blant annet berører abortspørsmålet og våpenlovgivning, skriver NRP.

Barrett er populær blant abortmotstandere, og var blant finalistene i den forrige runden da ny høyesterettsdommer skulle utnevnes. Den gang skal Trump ha sagt at han «sparte henne til Ginsburg».

les også

Donald Trump om valget: – Jeg tror dette vil ende i Høyesterett

– Hun er den perfekte kombinasjonen av en briljant jurist og en kvinne som bringer fram andre argumenter for retten enn det de andre kvinnelige høyesterettsdommerne har, sier Marjorie Dannenfelser, som ledere anti-abort-gruppen Susan B. Anthony List til New York Times.

Som ansatt ved det katolske universitetet Notre Dame i Indiana har Barrett vært tilknyttet anti abort-gruppen Faculty for Life, og hun omtales som sosialt konservativ. Hun har også kritisert Roe v. Wade, den sentrale domsavgjørelsen fra 1973 som førte til at abort ble legalisert i USA.

Hun har imidlertid også sagt at det er lite sannsynlig at retten vil gjøre om på denne beslutningen, skriver Forbes.

Robert Reich, som er tidligere arbeidsminister i USA under Bill Clinton, skriver likevel på Twitter at han mener Coney Barrett, dersom hun havner i høyesterett, vil sikre et flertall mot å reversere Roe v. Wade.

– Hun vil også fjerne lovene som er igjen om kampanjefinansiering og beskyttelse av velgerne, skriver han – og legger til at han tror også rettigheter for blant annet innvandrere og lesbiske, homofile og transpersoner er i fare.

Barrett, som nå bor i South Bend i Indiana, vokste opp i New Orleans som én av syv søsken i en katolsk familie. Hun har selv syv barn med ektemannen Jesse Barrett, og er i dag en praktiserende katolikk.

Se dokumentaren om Ruth Bader Ginsburg – RBG – på VG+:

Les også

 1. Dødsfallet som vil endre valgkampen: – Hun var liten, men hun var en gigant

  WASHINGTON, D.C. (VG) Det har vært Demokratenes kanskje største mareritt. Natt til lørdag ble det virkelighet.
 2. Høyesterett: Romney støtter avstemning i år

  Tidligere presidentkandidat, senator Mitt Romney, sier han vil støtte forslaget om å stemme over en ny…
 3. Hun kan bli USAs nye høyesterettsdommer

  Donald Trump sier han vil nominere en kvinnelig dommer til å erstatte avdøde Ginsburg allerede neste uke.
 4. Vil stanse republikanernes dommer-plan: – Kampen har akkurat begynt

  Demokratene i Senatet vil gjøre alt de kan for å stanse republikanernes plan om å erstatte den avdøde…

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump

Flere artikler

 1. Hun kan bli USAs nye høyesterettsdommer

 2. Trump nominerer Amy Coney Barrett til høyesterettsdommer

 3. Senatet har godkjent Amy Coney Barrett som USAs nye høyesterettsdommer

 4. Selvbestemt abort i fare

 5. Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg (87) er død

Fra andre aviser

 1. Trump: Ginsburgs erstatter nomineres neste uke

  Aftenposten
 2. Her er Trumps mest aktuelle dommerkandidater

  Bergens Tidende
 3. Amy Coney Barrett tatt i ed som dommer i høyesterett. «Dette er historisk.»

  Aftenposten
 4. Trump kunngjør kandidat til høyesterettsdommer lørdag

  Bergens Tidende
 5. Tre avgjørende spørsmål den nye høyesterettsdommeren kan få på sitt bord

  Bergens Tidende
 6. Trump kunngjør at Amy Coney Barrett (48) er nominert til høyesterett

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no