VIL HA HJELP: Marte Deborah Dalelv (24) er dømt til fengsel i Dubai etter å ha anmeldt en kollega for voldtekt. Her sitter hun i hagen til Sjømannskirken, hvor hun har bodd den siste tiden. Foto: Mattis Sandblad

Espen Barth Eide ringte Marte i Dubai

DUBAI (VG) Utenriksministeren kontaktet Marte Deborah Dalelv (24) for å fortelle at han personlig jobber med saken.

 • Jenny-Linn Lohne
 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Fredrik Svendsen

Artikkelen er over seks år gammel

Dalelv har den siste tiden oppholdt seg i Sjømannskirken i Dubai, fordi hun har sluppet opp for penger og trenger et sted å bo. Hun er fortvilet etter at hun ble dømt til 16 måneders fengsel for sex utenfor ekteskap og to andre punkter.

Selv anmeldte hun en voldtekt som hun mener skjedde 6. mars under en firmatur til Dubai.

- Jobber med saken

Hun ønsker at norske myndigheter skal hjelpe henne med å komme seg bort fra Dubai. Myndighetene i det muslimske landet har beslaglagt passet henne i påvente av at ankesaken som skal opp i september.

Den norske ambassaden har den siste tiden arbeidet med å bistå Dalelv, nå har utenriksminister Espen Barth Eide selv meldt seg inn i saken.

Fredag ringte han 24-åringen for å formidle en uforbeholden støtteerklæring. Til VG gir Marte uttrykk for at hun er svært glad for at Barth Eide nå har kontaktet henne direkte.

- Han sa at han ville at jeg skulle vite at han personlig vet om saken, og jobber med den. Han kunne ikke love at alt skulle gå bra. Men jeg skulle vite at mange tenker på meg, og at han gjør det han kan, sier hun.

DØMMER DOMMEN: På torsdag skrev utenriksminister Espen Barth Eide på sin Twitter-profil at han mener at dommen mot Dalelv strider mot den norske rettsfølelsen. Her er han i Oslo tidligere i sommer. Foto: Trond Solberg

Ifølge Marte har utenriksminster Espen Barth Eide vært i dialog med myndighetene i Dubai. Han skal ikke ha fortalt henne hva som har kommet ut av dette. Utenriksdepartementets pressekontakt bekrefter at Barth Eide har kontaktet Dalelv i Dubai.

Ifølge Kathrine Raadim, politisk rådgiver i Utenriksdepartementet, forteller til NTB at Ramadan gjør det vanskelig å komme i kontakt med sine emeratiske kollegaer.

- Vi har opprettet kontakt på diplomatisk nivå i De forente arabiske emirater, og utenriksministeren prøver å få kontakt med Emiratenes utenriksminister. Det er en vanskelig jobb når det er fredag, ferietid og midt i ramadan. Vi arbeider med saken, men samtidig skal vi ikke ha for høye forhåpninger siden det er forskjell på politisk nivå og rettsvesen, sier departementets politiske rådgiver Kathrine Raadim til NTB.

Hun vil ikke kommentere hva Dalelv selv har bedt om av norsk bistand.

Pengehjelp

Torsdag gikk Barth Eide ut for å støtte Dalelv. Til NTB sa han at dommen var høyst problematisk i menneskerettighetsperspektiv.

- Det kan ikke være sånn at noen som anmelder en voldtekt selv blir dømt etterpå, sa han til VG.

Dalelv har tidligere sendt en bønn hjem til Norge i form av en søknad om fri rettshjelp til Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Hun har så langt advokatutgifter på rundt 55.000 kroner, men disse kommer til å stige siden saken skal opp en høyere rettsinstans etter Dalelv anket dommen som falt tirsdag denne uken.

Juridisk avdeling hos fylkesmannen bekrefter at de har mottatt Dalelvs søknad og at de håper å få den behandlet innen utgangen av neste uke.

Råder UD til å jobbe raskt

For over fem år siden ble Martine Vik Magnussen funnet drept i en kjeller i London. Siden da har hennes familie jobbet intenst for å finne en løsning på saken. Den eneste mistenkte i saken, Farouk Abdulhak, rømte til farens hjemland Jemen. Problemet er at det ikke finnes utleveringsavtaler så Abdulhak kan bli stilt for retten.

Martines far, Odd Petter Magnussen, mener det er mulig å lære av Martine-saken i forbindelse med Dalelvs problemer i Dubai.

- Etter tre dager gikk familien til Farouk Abdulhak ut i jemenittiske medier og sa at dersom et familiemedlem hadde gjort noe galt, så ville de distansere seg fra vedkommende. Fra å se at familien var ydmyk ut fra en generell rettferdighetsfølelse, så har situasjonen endret seg nå. Det som skjer, er at kulturelle, regionale og religiøse forhold får mulighet til å sette seg og låser situasjonen, sier Magnussen til VG.

Han mener dette viser viktigheten av at norske myndigheter handler raskt for å hjelpe Dalelv.

- På generelt grunnlag er vår erfaring at tid er en veldig viktig faktor. Det viktigste man kan lære fra slike saker, er at UD må gå inn med alle virkemidler med en gang. Man må søke å finne pragmatiske løsninger før posisjonene låses, sier Magnussen.

Ber danskene vente

Jyllands-Posten skriver at danske myndigheter oppfordrer sine landsmenn å vente med anmeldelser av grov kriminalitet i Dubai.

I stedet bes danskene om å ta kontakt med myndighetenes representanter i landet.

- Hvis man havner i en situasjon hvor man er utsatt for vold eller voldtekt, så er det viktig at man får en advokat som forstår seg på de lokale rettsforholdene, sier Søren Vøhtz, kontorsjef i det danske Utenriksdepartementet til avisen.

Les også

 1. Fjernet Facebook-side etter klagestorm

  Hatmeldinger strømmet inn på Facebook-siden til firmaet som sparket Marte Deborah Dalelv (24) etter voldtektsanmeldelsen.
 2. Dansk UD: Bør vente med å anmelde voldtekt i Dubai

  Danske myndigheter oppfordrer folk til å ta kontakt med ambassaden før de anmelder grov kriminalitet i Dubai.
 3. Marte ber om økonomisk hjelp fra norske myndigheter

  Marte Deborah Dalelv (24) sliter med skyhøye advokatutgifter som bare vil vokse frem mot ankesaken.
 4. Slik mistet Marte (24) jobben etter voldtekts-anmeldelsen

  DUBAI (VG) Marte Deborah Dalelv (24) ble fratatt jobben sin etter å ha anmeldt kollegaen for voldtekt.
 5. - Rørt og takknemlig over all støtten

  Marte Deborah Dalelv (24) har fått telefoner og meldinger fra hele verden.
 6. Krever at regjeringen hjelper Marte

  Norske politikere reagerer sterkt på dommen mot Marte Deborah Dalelv (24).
 7. Woman (24) reported rape in Dubai: Sentenced to 16 months in prison

  Four months after supposedly being raped, Marthe Deborah Dalelv (24) is stuck in Dubai.
 8. Marte (24) anmeldte voldtekt i Dubai - dømt til 16 måneder i fengsel

  Fire måneder etter hun skal ha blitt voldtatt, sitter Marte Deborah Dalelv (24) fast i Dubai.
 9. Utenriksministeren tar avstand fra dommen mot Marte

  Espen Barth Eide mener Dubai-dommen mot Marte Deborah Dalelv (24) strider mot den norske rettsfølelsen.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Slik ble Marte reddet fra fengselsdommen

 2. Dansk UD: Bør vente med å anmelde voldtekt i Dubai

 3. Marte ber om økonomisk hjelp fra norske myndigheter

 4. Kjendisene stiller seg bak Marte etter dommen

 5. Eide: Emiren i Dubai fikk Marte benådet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder