DANSK SKIP: De siste kjemiske våpnene ble fraktet ut av Syria i skipet Ark Futura. Bildet er tatt på Kypros i slutten av desember i fjor.Foto: Rune Thomas Ege, VG
DANSK SKIP: De siste kjemiske våpnene ble fraktet ut av Syria i skipet Ark Futura. Bildet er tatt på Kypros i slutten av desember i fjor.Foto: Rune Thomas Ege, VG Foto:,

Siste last med kjemiske våpen fraktet ut av Syria

UTENRIKS

Den siste lasten med kjemiske stridsmidler som var planlagt fjernet fra Syria, ble mandag fraktet ut av landet, opplyser Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Publisert: Oppdatert: 23.06.14 22:20

Til tross for at Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) nå er ferdig med den historiske operasjonen i Syria, blir den værende i det borgerkrigsherjede landet.

Mistanken om at Bashar al-Assad har brukt klorgass mot sin egen befolkning skal nemlig bekreftes eller avfeies.

Mandagens last forlot den syriske havnebyen Latakia på det danske skipet Ark Futura. Det opplyste generaldirektør Ahmet Uzumcu i OPCW mandag ettermiddag.

Milepæl

– En viktig milepæl ble i dag nådd, sier Uzumcu.

Regjeringen i Damaskus har nå levert fra seg de kjemiske våpnene og stridsmidlene som ble deklarert til OPCW i forbindelse med avtalen som ble inngått med Russland og USA i fjor.

Syria oppga til OPCW at landet hadde til sammen 1.300 tonn kjemiske våpen og kjemiske stridsmidler.

Den første transporten av kjemiske våpen og stridsmidler fra Syria ble gjennomført 7. januar, og fristen for utlevering av kjemivåpnene har blitt utsatt flere ganger.

Arbeidet ikke over

I henhold til planen skal alle kjemivåpnene som er fraktet ut, ødelegges innen 30. juni.

Men selv om våpnene nå er uten av landet, vil ødeleggelsen av kjemivåpnene ta om lag fire måneder, ifølge OPCW.

Arbeidet inne i Syria er heller ikke over, opplyser Uzumcu. Etterforskningen av påstandene om at Syrias regjering har brukt klorgass, vil fortsette.

– Vi håper å konkludere så snart så mulig, sier Uzumcu.

Fra norsk sider har fregatten «Helge Ingstad» bidratt. Det samme har «Taiko», et av verdens aller største ro-ro-skip. Skipet har tidligere fraktet alt fra gruveutstyr til den berømte linjeakevitten for det norske rederiet Wilh. Wilhelmsen.

VGTV: Se gigantskipet som henter Syrias dødskjemikalier

- Jeg er stolt av hvordan Forsvaret har løst sin del av dette oppdraget. Det har vært viktig å fjerne kjemivåpnene fra Syria slik at de ikke kan brukes mot sivilbefolkningen eller faller i gale hender. Forsvarets innsats har vært et viktig bidrag til internasjonal fred og sikkerhet. Selv om dette har tatt lenger tid enn først forutsatt har vi hele tiden vært klare på at Norge skulle stå i operasjonen og bidra til oppdraget var fullført, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Historisk milepæl

Utenriksminister Børge Brende sier det er svært gledelig at transporten av kjemiske stridsmidler ut av Syria nå er sluttført.

- Dagens siste transport fra Syria betyr at det internasjonale samfunnet i fellesskap har klart å fjerne Syrias deklarerte kjemiske masseødeleggelsesvåpen på en fredelig måte. Dette er en historisk milepæl og i tråd med Sikkerhetsrådets beslutning, sier han.

- Selv om Syrias deklarerte kjemiske stridsmidler nå er fjernet, fortsetter borgerkrigen for fullt. De humanitære kostnadene ved krigen øker for hver dag. Det påhviler partnene i konflikten, det internasjonale samfunnet - og FNs sikkerhetsråd i særdeleshet - et stort ansvar for å fortsette arbeidet med en politiske løsning på konflikten, sier Brende.

1 av 12NYE BILDER: Her ligger "Taiko" til kai i havnebyen Latakia. Dette er skipets andre tur til Syria for å hente ut kjemiske stridsmidler fra Assad-regimet. Foto: MARTHE BRENDEFUR/ Forsvaret
1 av 17HISTORISK: Her er det danske frakteskipet «Ark Futura» på vei ut av havnebyen Latakia i Syria. På lastedekkene står ni containere med kjemiske stridsmidler som en gang var kjernen i det som var Assad-regimets kjemiske våpen. Nå skal de fraktes i sikkerhet og destrueres. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET
1 av 25KLARE: Norske soldater fra Marinens jegervåpen på den norske fregatten KNM “Helge Ingstad” gjør seg klare for oppdraget som venter dem. Noen av dem skal stasjoneres om bord på det sivile Wilhelmsen-skipet “Taiko” som skal hente ut restene av Syrias kjemiske våpen. Resten skal være om bord på “Helge Ingstad”, som skal eskortere “Taiko” inn til det borgerkrigsherjede landet. Foto: RUNE THOMAS EGE

Her kan du lese mer om