Reporter sparket mot flyktninger - TV-kanalen kobles til høyreekstremt parti

TV-reporteren Petra László, som er fotografert mens hun tilsynelatende sparker mot flyktningene ved en ungarsk grenseby, har mistet jobben.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det oppsto en kaotisk situasjon da hundrevis av flyktninger tok seg gjennom politisperringene ved den ungarske grensebyen Röszke tirsdag.

En av journalistene som rykket ut for å dokumentere situasjonen var Petra László, en ungarsk kvinne som var på oppdrag for TV-kanalen N1TV.

Ifølge The Guardian er TV-kanalen N1TV er tett koblet opp mot det høyreekstreme partiet Jobbik.

En videosnutt filmet av den tyske journalisten Stephan Richter fra TV-kanalen RTL, viser hvordan László strekker ut beinet idet en mann med et barn på armen løper forbi – slik at mannen faller og mister barnet i bakken.

Så du denne? Dansk mann spyttet på flyktningene

Et annet klipp dokumenterer at László sparker mot flyktningene mens hun filmer den kaotiske situasjonen. Et av sparkene hennes treffer en liten jente.

Les også: Flyktningene forteller om den dramatiske reisen til Europa

László fikk tirsdag sparken fra sin jobb i TV-kanalen. I en uttalelse på Facebook skriver redaktøren at hennes oppførsel var uakseptabel og at arbeidsforholdet er avsluttet.

Flyktning i Malmö: – Politiet i København sparket etter oss

Åpent antisemittistiske

TV-kanalen N1TV, hvor TV-journalisten var ansatt, har ifølge Reuters et ukentlig talkshow med Gábor Vona. Vona er leder for det høyreradikale partiet Jobbik, som er sterkt kritisk til innvandring.

I en ungarsk avisartikkel vises en av redaktørene i TV-kanalen N1TV i forbindelse med en opptreden med partiet Jobbik. VG får opplyst fra ungarske kilder at redaktøren fungerer som pressetalsmann for Jobbik. Redaktøren og den nå sparkede TV-reporteren skal også være medlemmer av det høyreekstreme partiet, får VG opplyst.

Jobbik beskriver seg selv som et «konservativt, kristent og radikalt patriotisk parti» der målet er å beskytte «ungarske verdier og interesser», ifølge Wikipedia.

Partiet har gjort seg bemerket gjennom at flere av deres politikere har kommet med antisemittistiske ytringer og kommet med hatske uttalelser om romfolk. Sammen med greske Gyllent Daggry kan Jobbik regnes som det mest ytterliggående av de europeiske høyreradikale partiene som har oppnådd suksess.

Det tok ikke lang tid før klippene av reporteren spredte seg på sosiale medier, og på Facebook har en side ved navn «Petra Laszlo Shame Wall» fått over 6000 liker-klikk siden tirsdag.

TV-kanalen har onsdag ikke besvart VGs gjentatte henvendelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder