PAUSEPRAT: Hans Marius Graasvold og Joshua French snakker sammen i retten fredag. Advokaten er veldig bekymret for klienten sin og vil følge han tett fremover. Foto: NTB SCANPIX

Forsvareren vil følge French tett i helgen

Er fryktelig bekymret for French

KINSHASA/OSLO (VG) Advokat Hans Marius Graasvold håper militærdomstolen mandag vil beslutte at Joshua French kan få den behandlingen han behøver utenfor fengselsmurene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg er fryktelig bekymret for French, sier Joshua French sin norske advokat Hans Marius Graasvold til VG.

Derfor vil Graasvold følge nøye med på klienten, etter nok en utsettelse av domsavsigelsen fredag.

- I helgen skal jeg bruke tiden på å være med French. Det er viktig at han blir orientert om hva som skjer, og at han er med på å ta de beslutningene som tas.

Tilregnelighetsvurdering

Tirsdag denne uken ble det lest opp et brev i retten hvor det kom frem at norske leger som undersøkte French i januar mener han har utviklet en psykisk lidelse. Denne uken har nordmannen fått norsk legehjelp i fengselet.

- Poenget for vår del er at han får forsvarlig hjelp. Nå får vi se gjennom helgen hva vi kan bidra med der, men hovedpoenget er at han skal få forsvarlig hjelp, og det kan han ikke få i fengselet, sier Graasvold.

VILLE IKKE SNAKKE: Joshua French fikk muligheten til å snakke til dommeren, men ville heller at forsvareren skulle svare på hans vegne. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL


Advokaten ankom Kongos hovedstad sent torsdag kveld for å få med seg domsavsigelsen fredag. Nok en gang ble imidlertid domsavsigelsen utsatt. Denne gang fordi dommer Serge Kabondo ønsket å få inn både de norske og kongolesiske legene som har vurdert den mentale helsetilstanden til den drapstiltalte nordmannen for å finne ut om han var tilregnelig da han forklarte seg i retten i midten av januar.

- Det er klart retten må ta tiltaltes medisinske tilstand på alvor, og det er på den måten bra at dommeren ønsker å høre legenes vurdering. Når det kommer til spørsmålet om tilregnelighet skal det sies at han har forklart seg konsistent både i august og i januar, sier Graasvold.

Han forteller også at French var innforstått med det som skjedde i retten fredag.

- Blir ferdige på mandag

- Nå ser det ut til at vi blir ferdige på mandag. Da skal vi få dommen, og vi skal få en beslutning med tanke på helsetilbudet til French. Begge deler har vært klare på å få en avklaring på. Jeg er for så vidt ikke overrasket over at vi ikke fikk en dom i dag heller. Jeg forstår det slik at retten er veldig opptatt av denne rapporten, og da er det naturlig at vi har en diskusjon rundt den, selv om vi brukte uforholdsmessig mye tid på det, sier Graasvold.

Han mener de stadige utsettelsene i rettssaken ikke er bra for French, som ifølge legerapporten sliter med en stressrelatert lidelse etter nesten fem år i kongolesiske fengsler.

PAUSEPRAT: Joshua French i samtaler med sin norske forsvarer, advokat Hans Marius Graasvold, som er bekymret for sin klient. Foto: SCANPIX


- Han synes det er en påkjenning å måtte vente så lenge på en dom. Da jeg snakket med han etter retten, fortalte han at han er innstilt på å vente til over helgen, og han er opptatt av at vi får en forsvarlig behandling av dette her. Han innforstått med at retten valgte å utsette begge spørsmålene til over helgen, men vi er nødt til å få en avklaring på dette nå, understreker Graasvold.

- Utfordrende med mange aktører

Han legger til at ut fra det dommeren sa fredag sitter han igjen med et inntrykk av at han tar French sin helsetilstand alvorlig.

- Dommeren har gjentatt både nå og forrige rettsdag at han er opptatt av rettferdig rettssak og at alt som kan ha betydning blir vurdert, så hverken jeg eller French er utilfreds med at retten vurderer dette, sier Graasvold, som sier han har åpen returbillett til Norge.

Advokaten mener det er utfordrende at det er mange aktører involvert i French-saken:

- Det har vært en utfordring å finne ut av hvem som skal ha helseinformasjonen og hvem som tar beslutninger om hvilken bistand han skal få.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder