PÅ TILTALEBENKEN: Sjokhar Tsarnajev er tiltalt på 30 punkter, hvorav 17 kan gi dødsstraff. Denne rettstegningen ble tegnet mandag, under innspurten av juryutvelgelsen. Foto:,Reuters

Kjøpte melk og dro på trening etter Boston-terroren

Forsvareren: ­ - Han ble besatt av voldelig islamistisk ekstremisme

BOSTON (VG) Etter at Dsjokhar Tsarnajev (20) og storebroren hadde drept tre personer og skadet over 260 i Boston Marathon, fortsatte de å leve livet som om ingenting hadde skjedd.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er et bilde av en iskald terrorist og morder aktor William Weinreb tegnet av 20 år gamle Dsjokhar Tsarnajev, som sitter på tiltalebenken i sort blazer og hvit skjorte i rettssalen i Boston.

­– Tiltalte og hans bror var «partners in crime». De planla dette sammen og de utførte det sammen, sa Weinreb i sitt innledningsforedrag.

Aktoratet tok dommeren, juryen og de øvrige tilhørerne gjennom det som skjedde 15. april 2013.

– På overvåkningsbilder ser vi tiltalte med en sekk på ryggen. Inni den var en hjemmelaget bombe, sier aktor.

Bomber av presskokere

Overvåkningsbilder fra målområdet av Boston Marathon, som var tettpakket av mennesker, viser også 20-åringens storebror Tamerlan Tsarnajev – også han med en ryggsekk med en bombe i.

– Bombene var laget av presskokere – fylt med eksplosivt pulver. Målet til brødrene var å påføre ofrene så mye skader at de døde i store smerter, og de ville drepe så mange som mulig, sier aktor.

BILDESERIE:Se bilder fra ulykkesstedet

Med cirka 12 minutters mellomrom utløste brødrene hver sin bombe med en fjernstyring fra radiostyrte biler. Tilbake lå tre personer døde:

* Åtte år gamle Martin Richard.

* Den kinesiske utvekslingsstudenten Lu Lungzi (23).

* 29 år gamle Krystle Campbell.

Dro til matbutikk etter bombingen

I tillegg ble over 260 skadet – mange av dem fikk en eller flere lemmer sprengt bort.

­– Etter at de utløste bombene kjørte brødrene til en matbutikk hvor tiltalte gikk inn for å kjøpe melk. Noen minutter senere ser vi han komme inn igjen i butikken for å bytte til en annen melk. Han dro deretter for å møte venner og han dro på trening, og han spilte videospill.

­– Mens ofrene lå på sykehus og ble fortalt at de måtte amputere for å overleve, latet han som om ingenting hadde skjedd. Han oppførte seg som om han ikke kunne brydd seg mindre, fortsetter aktoren.

DREPT: Krystle Campbell (29), Lu Lingzi (23) og Martin Richard (8). Foto:,Ap

Det er imidlertid bare Dsjokhar Tsarnajev som sitter på tiltalebenken. Storebror Tamerlan (26) ble drept noen dager senere i en biljakt med politiet. Innen den tid hadde de to brødrene også skutt og drept politimannen Sean Collier (26) med seks skudd.

Videoovervåkningen fra stedet klarer ikke å fange opp hvem av brødrene som skyter, men det er bevist at våpenet som ble brukt er en 9mm pistol som 20-åringen hadde skaffet.

Videobilder skildrer kaos

Etter innledningsforedragene til aktor og forsvarer, startet bevisfremleggingen og vitneforklaringer.

Først ut var Colton Kilgore, som var i Boston for å se svigermoren Mona løpe maratonet sammen med flere andre medlemmer av svigerfamilien. Konas søster Gina og den daværende kjæresten til konas bror ble hardt skadet.

Kilgore, som er hobbyfotograf, filmet da bombene gikk av og lot kameraet gå. Videoopptaket ble vist i retten – og skildrer kaos og forferdelige skjebner. Han filmer blant annet beinet til eks-kjæresten til konas bror, Rebekah Gregory.

- Hva tenkte du da du filmet beinet, spurte aktor.

- At det ikke var noen sjanse for at hun kom til å kunne beholde det beinet.

Skylder på storebroren

20-åringen har nektet straffskyld for alle de 30 punktene han er tiltalt for, men det var åpenbart hva som er fokuset til hans forsvarerteam: Å unngå at han dømmes til døden.

– Det de har gjort er utilgivelig. Vi kommer ikke til å prøve å sette til side at Dsjokhar var med på dette, sier forsvarer Judy Clarke, som også har forsvart den såkalte «Unabomberen».

Hun mener imidlertid at mye av skylden må legges på hans døde storebror og viste frem et bilde av Dsjokhar da han var yngre sammen med storebroren.

– Hva var det som tok ham fra dette til dette, sier forsvareren og viser frem et overvåkningsbilde av sin klient fra målområdet.

Vil ha dødsstraff

– Han ble besatt av voldelig islamistisk ekstremisme. Han dro til Russland i seks måneder i 2012 og han var besatt av å snakke om islam. Men det var Tamerlan som selv-radikaliserte seg og Dsjokhar fulgte ham, sier forsvareren og fortsetter:

­– Dsjokhar ble drevet inn i det.

Delstaten Massachusetts, hvor Boston ligger, avskaffet dødstraff i 1984, og vi må tilbake helt til 1947 for å finne siste gang noen ble henrettet her. Men siden dette er en terrorsak, er den løftet til føderalt nivå og dermed er det føderale lover som gjelder.

Dermed åpnes det opp for at 20-åringen kan dømmes til døden, slik påtalemyndigheten har begjæret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder