I GOD BEHOLD: Alexandra Joners kjæreste Runar Vatne (innfelt) er blant de fem nordmennene som er på Mount Everest. Han er på base camp, rett nedenfor der raset gikk i dag. Foto: Privat/Scanpix/VG Foto: PRIVAT, NTB SCANPIX

Alexandra Joners kjæreste på Everest under dødsskredet

- Trodde jeg skulle få hjerteinfarkt før han ringte

Alexandra Joners samboer Runar Vatne (39) er blant nordmennene som deltar i Everest-ekspedisjonen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Vatne, som blant annet er medeier i kjøpesenterne Eger Karl Johan og Steen & Strøm, reiser sammen med Simen Haare. Begge er i god behold i basecamp, skriver Vatne i en mail til VGs journalist.

- Vi var i Everest BC, som er begynnelsen av isbreen cirka 500 meter nedenfor ulykken. Alle våre har det bra, sier han.

- En fryktet ulykke

Vatne sier videre at dette er en ulykke alle har fryktet.

- Dette er tragisk og ubegripelig. På mange måter er dette ulykken som alle har vært redd for en dag skulle bli virkelig. Jeg tør påstå at alle erfarne klatrerne mener risikoen ved å gå igjennom isbreen er for stor, men man er villige til å utsette seg for dette fordi det er eneste veien til verdens høyeste fjell. Kombinasjonen av en isbree i full bevegelse med 1000 meter stigning og store tunge snølepper som gir snøskred hver dag gir en risiko som egentlig er for stor.

- Hvordan ser du på ekspedisjonen videre?

- Dette legger en uendelig demper på turen og hele opplevelsen. Foreløpig tror jeg ingen har full oversikt over hva som har skjedd og jeg tror vi alle trenger tid til å la ting synke inn. Om alle fortsetter kommer jeg til å være en del av teamet, sier han.

FRA CAMPEN: Dette bildet er tatt fra base camp, Mount Everest, der Vatne og flere nordmenn har vært. Campen ligger på en isbre og er i konstant i bevegelse. Foto: RUNAR VATNE


- Hjerteinfarkt

Kjæresten til Runar Vatne, Alexandra Joner, opplevde noen nervepirrende minutter før hun visste noe om hvordan det stod til med samboeren.

- Jeg trodde jeg skulle få hjerteinfarkt da nyheten om snøskredet kom i morges. Heldigvis ringte Runar etter ti minutter og sa at de var uskadd, sier Alexandra Joner til VG.

Minst tolv sherpaer er døde og tre savnet etter snøskredet, som er den verste enkelthendelsen på Mount Everest noensinne. Raset gikk ved Khumbu-isbreen, et svært ustabilt område på veien fra startpunktet ved base camp og opp mot den første leiren lenger opp i fjellet.

- Pushe meg selv

Vatne gikk i fjor på ski til Nordpolen, før han nå bestemte seg for å forsøke å bestige Mount Everest.

- For meg handler det om å kunne klare å få meg selv opp til toppen av verdens høyeste fjell. Dette er en stor utfordring, og jeg liker å pushe meg selv ut av komfortsonen for å oppleve og utforske nye ting ved meg selv og verden, skriver han på bloggen sin.

Her hjemme er kjæresten nervøs når hun hører om de ekstreme forholdene på Mount Everest.

- Jeg kommer nok til å sove litt dårlig i natt. Jeg er ikke akkurat noe fjellmenneske, så jeg skjønner ikke helt hvorfor dette er så viktig for ham. Men jeg skjønner at man må oppfylle drømmene sine, sier Joner til VG.

Minst seks nordmenn

Minst seks nordmenn er på vei opp til Everest. Alle disse skal være i god behold, etter det VG erfarer.

Knut Grotli er den eneste som skal bestige fjellet fra nordsiden. Han var altså på den andre siden av Everest fra der raset gikk.

- Jeg har brukt mye tid i dag på å fortelle familie og venner at jeg er i god behold. Det er fryktelig tragisk. Sherpaene vi går sammen med er sterkt berørt, det er et lite og tett samfunn, sier Grotli til VG.

Han klatret til topps på Everest i 2011, da gikk han ruten der snøskredet rammet i dag.

- Vi var opp og ned Khumbu-breen flere ganger. Det er en isbre i kraftig bevegelse. Det er nok et parti som blir mer utrygt med den globale oppvarmingen, sier Grotli.

I god behold

VG har også vært i kontat med norske Geir Jostein Horten, som etter planen skulle vært i området der skredet gikk i dag.

- Helikoptere flyr ned de døde nå. Dessverre har det nok en gang gått hardt ut over sherpaene. Ingen vestlige døde eller skadede så vidt jeg vet, men et par måtte løpe for livet for å komme unna. Vi skulle faktisk ha vært der oppe, men det tok en dag ekstra å få opp alt utstyret, skriver Horten i en tekstmelding til VG.

En annen nordmann er del av en ekspedisjon som også skal opp sørsiden av fjellet. Ekspedisjonslederen skriver på bloggen sin at alle er i god behold.

Lokale guider

Ifølge Reuters skal tolv lokale sherpaer være omkommet i skredet. Ytterligere tre sherpaer skal fortsatt være savnet, ifølge nepalske myndigheter.

De lokale guidene var på vei opp fjellet for å feste tau og stiger, slik at at klatrerne skulle kunne komme seg opp mot leirene høyere på fjellet.

Fire døde mennesker er allerede gravd opp av snøen, og redningsaksjonen pågår.

11. mai 1996 døde åtte klatrere da de ble fanget i en snøstorm på toppen av fjellet. Den verste enkeltulykken skjedde i 1922, da et snøskred drepte syv sherpaer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder