GJORDE HÆRVERK: Opprørte ungdommer ramponerer en politibil i Baltimore mandag, etter dødsfallet til afroamerikaneren Freddie Gray i politiets varetekt.

GJORDE HÆRVERK: Opprørte ungdommer ramponerer en politibil i Baltimore mandag, etter dødsfallet til afroamerikaneren Freddie Gray i politiets varetekt. Foto:Chip Somodevilla,Afp

Baltimore-opptøyene: - Gray ikke livstruende skadet under
pågripelsen

Freddie Grays dødsfall, som utløste voldsomme opptøyer i
Baltimore i USA denne uken, skal ha kommet av skader han fikk inne i en politibil.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den Washington-baserte TV-kanalen WJLA-TV har snakket med kilder som har kjennskap til etterforskningen av dødsfallet som har utløst nye påstander om politivold mot afroamerikanere i USA.

DØDE: Freddie Gray. Foto:HANDOUT, AFP,

Ifølge kildene finnes det ingen bevis på at de dødelige skadene Gray hadde pådratt seg skyldtes politiets handlinger under selve pågripelsen.

Les også: Frykter Martin Luther King Jr-reprise

Et vitne filmet det som skjedde, og har tidligere beskrevet hva som foregikk i detalj.

15 politimenn skadet

Gray døde på sykehuset søndag 19. april, én uke etter at han ble pågrepet av politiet, siktet for å være i besittelse av en kniv.

BAKGRUNN:Flere detaljer om hvorfor det ble opptøyer i Baltimore

Etter flere fredelige demonstrasjoner i dagene etter, utartet protestene seg natt til mandag norsk tid, da illsinte ungdommer barket sammen med opprørspoliti i den amerikanske byen, med følgende resultat.

KOMMENTAR:Det ulmer i Baltimore

Dagen etter kom USAs president Barack Obama med sitt syn på dem som stod bak bråket.

Skal ha brukket nakken

Resultatene av de nye medisinske undersøkelsene, som WJLA-TV torsdag har fått kjennskap til, skal i stedet ha vist at Gray trolig brakk nakken da han ble plassert i politibilen han skulle fraktes videre i.

I tillegg skal en hodeskade han fikk samsvare med en bolt bak i bilen.

Hva som konkret skjedde da Gray ble plassert i bilen er foreløpig uklart. Sjåføren av bilen skal foreløpig ikke ha avgitt en forklaring.

Rettsmedisinerne har foreløpig ikke kommet med noen offisiell uttalelse om sine funn.

«Nickel rides»

På en pressekonferanse tidligere denne måneden innrømmet politiet flere feil, blant annet at Freddie Gray ikke fikk medisinsk hjelp i tide, at betjentene burde festet 25-åringens bilbelte og at kniven han bar ikke nødvendigvis var ulovlig.

Praksisen med å frakte arrestanter uten belte er så utbredt at den har fått et eget navn, «nickel rides», oppkalt etter billige karuseller på tivoli.

Nyhetsbyrået AP har tidligere skrevet at flere personer har blitt alvorlig skadet, lammet og til og med drept i forbindelse med politiets «nickel rides».

Etterforsker videre

En intern politirapport om Grays dødsfall er sendt over til statsadvokaten i Maryland, opplyste politimesteren i byen torsdag. Politirapporten er ikke offentliggjort.

Påtalemyndigheten har varslet at de også vil gjennomføre en egen gransking av saken før de avgjør om noen av de seks politifolkene som pågrep Gray, skal siktes i forbindelse med dødsfallet, skriver NTB.

Politimester Anthony Batts sier torsdag at 30 etterforskere er satt på Gray-saken, og at etterforskningen ennå ikke er over.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder