FULLSATT: NATO's Generalsekretær Jens Stoltenberg holdt onsdag en tale på Center for strategic studies (CSIS) i Washington DC. Foto:Thomas Nilsson,

Eksperter om Stoltenbergs uttalelser om Russland: - Krassere og tydeligere

WASHINGTON DC/OSLO (VG) Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved NUPI mener NATO-sjef Jens Stoltenberg kaller en spade for en spade når han nå omtaler Russland.

Artikkelen er over fire år gammel

Onsdag holdt Stoltenberg foredrag hos den amerikanske tankesmien «Center for Strategic and International Studies (CSIS)» i Washington, dagen etter at han diskuterte Europas nye sikkerhetssituasjon med president Barack Obama.

– Russlands sabelrasling med atomvåpen er uforsvarlig, destabiliserende og farlig, sa generalsekretæren og listet opp hvordan Russland har undergravd europeiske sikkerhetsprinsipp ved hverken å respektere grenser eller staters selvstendighet.

– Dette kan skape ustabilitet for oss alle og dette er ikke et Europa vi kan akseptere 25 år etter slutten av Den kalde krigen.

HYSJ: Den russiske presidenten Vladimir Putin under et næringslivsseminar i Moskva 26.mai 2015. Foto:Alexei Nikolsky,Ap

- Aggressiv

– Vi kan ikke se på Russlands aggressive handlinger i Ukraina isolert. De er en del av et foruroligende mønster av russisk oppførsel som strekker seg mye lenger enn Ukraina, sa Stoltenberg og pekte på Russlands inngripen i Georgia og Moldova.

– Russland har krenket naboers territoriale integritet i årevis, og fortsetter å gjøre det.

Han mener oppførselen skaper stor bekymring.

– Russland er en global aktør som hevder sin militære makt, hisser opp aggressiv nasjonalisme, krever seg retten til å tvinge sin vilje på sine naboer og de tar land, sa NATO-lederen i Washington.

- Ny måte

Forsker: Jakub M. Godzimirski ved NUPI. Foto:,NUPI

Jakub M. Godzimirski har arbeidet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) i over 20 år.

Han mener Stoltenberg nå er litt tøffere i retorikken overfor Russland.

– Dette er en beskrivelse av verden de siste 16 månedene. Han setter ord på ting og kaller en spade for en spade, og det må man gjøre på et tidspunkt, sier Godzimirski og legger til.

– Alt dette er ikke noe nytt, men det er en ny måte å uttale seg på. Faktum er som det er, men det er en litt krassere måte å beskrive virkeligheten.

- Bredere perspektiv

FØRSTEAMANUENSIS: Geir Flikke ved UiO. Foto:,Universitetet i Oslo (UiO)

Geir Flikke er førsteamanuensis ved Russland, Sentral-Europa og Balkan-avdelingen ved Universitetet i Oslo. Han la også merke til flere aspekt ved Stoltenbergs tale.

– Han har et veldig behov for å være tydelig, og at han tar et skritt så langt tilbake som 2008 er oppsiktsvekkende, sier Flikke.

Krigen mellom Russland og Georgia var i 2008. At generalsekretæren drar den konflikten inn i dagens situasjon viser, ifølge Flikke, at Stoltenberg har et «bredere perspektiv» enn kun Ukraina-konflikten.

– Han ser dette i sammenheng, i en større kontekst.

Flikke tror ikke Stoltenbergs valg av ord kun handler om å være tydelig overfor Russland, men også overfor NATOs medlemsland, slik at de europeiske nasjonene forstår trusselen, ruster opp og tar en større del av ansvaret i NATO.

På den andre siden påpeker han at Stoltenberg sitter på informasjon befolkningen forøvrig ikke har, og at det som hevdes å være unormalt omfattende øvingsaktiviteten fra russisk side også kan underbygge måten generalsekretæren velger å uttale seg på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder