Måtte snakke i ett - uten å sitte eller gå på do

Rekorden er på 24 timer og 18 minutter

LANGDRYG: Den republikanske senatoren Rand Paul holdt en tale på over ni timer i det amerikanske Senatet onsdag. Talen skulle hindre avstemning om ny CIA-direktør. Foto: AP, NTB SCANPIX

Senator talte i tretten timer for å ødelegge for Obama

(VG Nett) Med sitater fra Shakespeare, Jay-Z og Gudfaren klarte den republikanske senatoren å utsette at Obama fikk stemt frem sin kandidat til ny CIA-direktør.

  • Fredrik Svendsen
  • Tim Peters

Artikkelen er over syv år gammel

I knappe tretten timer holdt senator Rand Paul og hans republikanske kolleger den såkalte «filibusteren» gående i det amerikanske senatet onsdag.

Temaet var droner brukt over amerikansk territorium, og republikaneren hadde mye på hjertet, skriver Politico.

Rett før klokken tolv onsdag formiddag lokal tid gikk Paul først opp på talerstolen i et angrep på Obamas regjering. Republikaneren krevde at myndighetene skulle utelukke at amerikanske borgere kunne bli drept av droner i sitt eget land.
Under en «filibuster» har senatoren ikke lov til å sitte eller gå på toalettet. Han må stå ved pulten sin, selv når kolleger gir ham en pause ved å stille spørsmål.

Sjelden uthalingstaktikk

Det var ventet at Senatet på onsdag skulle stemme frem John Brennan som ny CIA-direktør, men det fikk de ikke tid til. På talerstolen fortsatte Paul sitt innlegg om de amerikanske dronene, og fikk etter hvert selskap av meningsfeller.

- Jeg går opp på talerstolen i dag for å filibuste John Brennans nominering til CIA. Jeg vil snakke helt til jeg ikke kan snakke mer. Jeg vil snakke så lenge det kreves, sa Paul da han entret podiet i Senatet onsdag, skriver CNN.

«Filibusting» er en uthalingstaktikk som stort sett blir brukt av mindretallspartiet i det amerikanske senatet. Et rent flertall på 51 stemmer er egentlig nok til å få flertall, men

REKORDHOLDEREN: Det er senator Strom Thurmond som har gjennomført den lengste «Filibusteren». Han snakket i 24 timer og 18 minutter. Heldigvis klarte han ikke å hindre senatet i å stemme gjennom «Civil rights act». Foto: Per Fronth Nygaard/VG

reglene tilsier at det trengs 60 stemmer for å stoppe et innlegg fra en senator.

Det er sjeldent at et parti har 60 stemmer. Dermed kan mindretallspartiet hindre flertallet i å stemme, ved å stå på talerstolen og snakke så lenge som mulig.

Senatoren kan snakke om hva som helst, men han kan ikke ta pauser. Han kan heller ikke sitte eller gå på do. Senatoren kan dessuten bare drikke vann mens en annen senator stiller ham et spørsmål.

Det er i dag derfor relativt sjeldent med en ekte «filibuster».

Nådde målet

Mot kvelden på onsdag hadde flere republikanere hengt seg på Pauls kritikk av myndighetene, og tiden ble brukt til blant annet sitering fra Shakespeare, Ronald Reagan, Gudfaren og Jay-Z. Klokken 00.39 natt til torsdag lokal tid, gikk Paul endelig ned fra talerstolen etter nesten tretten timer.

Dermed nådde han målet, Brennan ble ikke stemt frem som nye CIA-direktør. Samtidig innrømte Paul at han ikke har mulighet til å forhindre at det skjer neste gang Senatet skal møtes.

- Jeg kan ikke vinne til slutt, sa Paul.

Justisminister: Kan bruke droner mot amerikanere

Bakgrunnen for den merkelige debatten i Senatet var et utsagn justisminister Eric Holders kom med i forbindelse med den ventede innsettelsen av Brennan som nye CIA-direktør. Justisministeren kunne ikke avskrive at amerikanske innbyggere kunne bli offer for et droneangrep i ekstreme situasjoner.

Justisministeren poengterte at dette kun var et hypotetisk tilfelle, og at amerikanske myndigheter ikke hadde noen intensjoner om å angripe amerikanere med dronene.

Denne hypotetiske situasjonen fikk det til å koke for Paul og hans meningsfeller. Under den tretten timer lange seansen ble et eksempel med en amerikaner sittende i en kafé som intetanende blir angrepet av droner brukt. Paul hevdet president Obama ikke kan være både dommer, jury og bøddel for amerikanerne.

STRIDENS KJERNE: Republikanerne holdt praten gående i 13 timer for å hindre bekreftelsen av John Brennan som ny CIA-sjef. Foto: AFP PHOTO

Uglesett metode

Sannsynligvis blir Brennan uansett innsatt som nye CIA-direktør når Senatet åpner igjen torsdag.

Til tross for utholdenheten og viljen som kreves for å gjennomføre en ekte «filibuster», så er metoden uglesett i det amerikanske folket. Kongressen har rykte på seg for å jobbe sakte, og for å være styrt av ambisjoner og skitne triks.

Uthalingstaktikken blir sett på som et eksempel på dette. Reformer har ført til at senatorene i dag ikke kan bruke taktikken for å utsette budsjettavstemninger.

Til tross for den imponerende lengden på Rands uthaling, er det forøvrig langt fra noen rekord. Den ble satt i 1957, da senator Strom Thurmond snakket i 24 timer og 18 minutter. Han ville hindre senatet i å gjøre det lettere for svarte å stemme i landet.

Heldigvis ble den første delen av «Civil rights act» likevel stemt gjennom.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder