Norsk islamist (24) i terrorvideo fra grensen mellom Syria og Irak

24-åringen tiltalt for trusler mot kongen og regjeringen

PST: En «veteran» i Syria

Forsvarer: Dette er ingen norsk sak

Her opptrer norsk-chilenske islamisten Bastian Alexis Vasquez (24) fra Skien i en terrorvideo fra det som skal være grenseområdene mellom Syria og Irak.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Vi er kjent med videoen og har sett den, men vi ønsker ikke å gi noen kommentarer om saken foreløpig, sier informasjonssjef Martin Bernsen ved Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til VG.

I den aktuelle videoen, som ble publisert søndag kveld, forteller 24-åringen om hvordan den ekstreme islamistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) blant annet har angrepet irakiske militærstyrker ved en grensestasjon.

Den 24 år gamle Skiens-mannen er født i Norge med chilensk bakgrunn. Han er konvertitt til islam og har vært aktiv i den norske ekstremistgruppa «Profetens Ummah».

- Drepte de fleste

I videoen forteller Vasquez at den irakiske hæren ikke lenger eksisterer og beskriver soldatene som feige. I tillegg viser han frem amerikanske hum-veer som ekstremistgruppa skal ha tatt i beslag fra den irakiske hæren etter kampene hvor flere ble drept.

Det var Telemarksavisa som først omtalte videoen.

- Vi drepte de fleste som var her, noen stakk av og resten har vi tatt som krigsfanger, uttaler Vasquez.

POSERER: Dette bildet la Mohyeldeen Mohammad (til venstre) ut av seg selv og den 24 år gamle Skiens-mannen Bastian Alexis Vasquez i januar i fjor. Bildet skal være tatt nær fronten i Syria. Foto: SKJERMPDUM/FACEBOOK,

24-åringen viser også frem en fengselscelle hvor det sitter 10-20 menn som skal være irakiske soldater som har blitt tatt til fange. Helt til slutt i det vel 15 minutter lange klippet filmer Skiens-mannen flere opprørere som legger eksplosiver rundt politistasjonen hvor fangene sitter før han på avstand filmer at hele stasjonen sprenges i lufta.

Det er ikke kjent om fangene fortsatt befant seg på cella.

Tiltalt for trusler i Norge

I april i fjor skulle 24-åringen ha møtt i Nedre Telemark tingrett – tiltalt for trusler mot kongen og regjeringen i en video som han la ut på Youtube. Vasquez dukket imidlertid aldri opp, og PST beskriver ham som en av «veteranene» blant nordmenn som har reist for å kjempe for jihad i Syria.

Dersom 24-åringen returnerer til Norge, vil han bli trolig bli arrestert raskt.

-Han er etterlyst for forkynning av tiltale fra 2011, men ikke for arrestasjon. Hvis han nå er funnet, kommer saken videre i Norge ved at tiltalen kan forkynnes gjennom lokale myndigheter. Ut over det er dette ingen norsk sak så langt jeg er underrettet om fra PST, sier 24-åringens forsvarer John Christian Elden til VG.

Bastian Alexis Vasquez har tidligere benyttet aliaset «Muhammad Jundullah», der det siste ordet betyr «Guds soldat».

PST: Bekymret

Nordmannen har også forklart medlemmene i den norske islamistgruppa at han er tilknyttet ISIS og at han i en periode oppholdtseg i den krigsherjede byen Aleppo. 24-åringen bruker i dag aliaset «Abu Safiyyah», men han er folkeregistrert med Bastian Alexis Vasquez.

- Vi er bekymret for personer som har uttrykt ekstreme holdninger og et ønske om å krige. Vi mener de har sluttet seg til militsgrupper i Syria som styres av al-Qaida, sa Bernsen til VG i fjor.

VG har vært i kontakt med familien til 24-åringen, men de ønsker ikke å kommentere saken.

KRAFTIG: I videoen viser den norsk-chilenske islamisten Bastian Alexis Vasquez (24) hvordan opprørsgruppa sprenger en politistasjon i lufta. Stasjonen ligger i grenseområdene mellom Syria og Irak. Det er ikke kjent om noen ble drept. Foto: SKJERMDUMP,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder