UTENRIKSMINISTER: John Kerry diskutere hvordan USA kan hjelpe Irak med å håndtere ISILs offensiv i landet. Foto:SAUL LOEB,REUTERS

Kerry på uanmeldt besøk i Irak

I et forsøk på å dempe konflikten i Irak kom USAs utenriksminister John Kerry til Bagdad mandag. Han skal blant annet møte statsminister Nuri al-Maliki.

Artikkelen er over fem år gammel

Besøket var ikke varslet på forhånd, men Kerry innledet i helgen en planlagt rundreise i Midtøsten og Europa.

Ifølge Kerrys talskvinne, Jen Psaki, skal utenriksministeren diskutere hvordan USA kan hjelpe Irak med å håndtere de sunnimuslimske opprørerne som har tatt kontroll over flere viktige byer i landet.

Opprørere fra ekstremistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) har de siste ukene tatt kontroll over store deler av Irak.

– Kerry vil diskutere USAs bidrag for å hjelpe Irak i håndteringen av denne trusselen, sier Psaki.

Søndag uttalte utenriksminister Kerry at USA ikke tar stilling til hvem som skal styre Irak, men at han har merket seg kurdernes, sunnimuslimenes og delvis også sjiamuslimers misnøye med Malikis lederskap. USA ønsker at irakerne skal finne ledere som er innstilt på å være inkluderende og dele makten, ifølge Kerry.

I forrige uke meddelte USAs president Barack Obama at de vil sende opp til 300 militærrådgivere til Irak.

Obama mener at Iran kan spille en konstruktiv rolle i Irak – om Iran følger opp USAs innsats for at alle parter i Irak respekteres. USA har bedt Iran om ikke å ta noen skritt som kan bidra til borgerkrig i Irak.

Samtidig har Israels statsminister Benjamin Netanyahu bedt USA unngå samarbeid med Iran for å stabilisere Irak. Både Iran og de sunnimuslimske opprørerne må svekkes, mener Netanyahu.

Fra iransk side har landets øverste åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei, markert sterk motstand mot amerikansk innblanding i Irak.

Les også

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. Kerry: – Støtten til Irak vil være intens og vedvarende

  2. USA: Ikke snakk om militært samarbeid med Iran om Irak

  3. Kerry advarer naboland: Ligg unna Irak

  4. BBC: Irak ber USA gå til luftangrep

  5. Obama vil ha bred FN-front mot IS

  6. Irak bekrefter angrep fra Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder