Norsk hjelpearbeider: Sivilbefolkningen har ingen gjemmesteder

DØD: Sjiamuslimske opprørere, kjent som houtier, begraver en av sine egne, som ble drept i et luftangrep, i Sanaa mandag 25.mai. Foto:Hani Mohammed,Ap

Fredsmeklingen havarerte  i Jemen

Fredssamtalene i borgerkrigen i Jemen brøt sammen før de hadde begynt.

 • Brynjar Skjærli

Artikkelen er over fem år gammel

Fredssamtalene mellom Jemens internasjonalt anerkjente regjering og Houthi-militsen skulle starte i Geneve torsdag, men har blitt utsatt.

Jemens eksilregjering i Saudi-Arabia, som flyktet da de ble styrtet av houthiene, har satt som krav for fredssamtaler at Houthi-militsen anerkjenner regjeringen og trekker seg tilbake fra de største byene i landet. To krav som FNs sikkerhetsråd også fremsatte forrige måned.

– Geneve-møtet har blitt utsatt på ubestemt tid fordi houthiene ikke har indikert deres forpliktelse til å implementere sikkerhetsrådets resolusjon, sier Sultan al-Atwani, en av eksilpresident Abd Rabbuh Manṣur Hadis rådgivere, til Reuters.

– I tillegg, det som skjer på bakken, angrepene på Aden, Taiz, Dalea og Shabwa gjør det vanskelig å dra til Geneve, sier rådgiveren som her nevner de sørlige provinsene som har blitt krigssoner.

Utsettelsen er et tilbakeslag for FN, som skulle forhandle mellom partene. Nesten 2.000 mennesker har blitt drept i kamper i landet siden mars.

BARN: Unge gutter med rifler i hendene sitter på lasteplanet til en pick up, som er lastet opp med tunge våpen, i Dar saad-nabolaget i Aden. Disse kjemper for jemens eksilregjering. Foto:Saleh Al-obeidi,Afp

- Svært alvorlig

Nordmannen John Sørbø er landrepresentant for det norske Røde Kors i Afghanistan. Han har den siste tiden vært på oppdrag for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i Aden, hvor han har jobbet med organisasjonens humanitære operasjon i byen, som ligger sør i Jemen.

Han forteller om en dramatisk situasjon for sivilbefolkningen. De mest vanlige skadene er skudd- og splintskader.

– På grunn av lengden på konflikten er mange pasienter også i en sjokktilstand, traumatisert av konflikten. Det er et klart behov for psykososial støtte, skriver John Sørbø i et epostintervju med VG.

De som bor i Aden lever i kryssilden mellom håndvåpen, artilleri og luftangrep.

I FARE: John Sørbø (bak) evakuerer her en mann med et amputert ben fra Al-Joumhouria-sykehuset i Aden, på grunn av trusler om målrettede angrep. Foto:Joana De Barros E Sa,ICRC

– Sivilbefolkningen har ingen steder å gå, ingen underjordiske rom å gjemme seg i. Flere områder i Aden er lagt øde, med en rekke bygninger som er redusert til ruiner.

Røde Kors har klart å få inn nødvendig medisinsk utstyr til byen med båt.

– Mangelen på vann, mat, drivstoff og elektrisitet er imidlertid svært alvorlig for sykehusene og befolkningen i Aden.

Bekymret

Sørbø poengterer at arbeidsforholdene har vært «veldig vanskelige og utfordrende».

– ICRC har ikke vært et mål og har blitt akseptert på en god måte av alle parter. Men laget har flere ganger måttet flytte til et trygt rom, fordi det var harde kamper i umiddelbar nærhet til kontoret eller sykehuset. Det er et utfordrende miljø for oss alle.

Også mandag pågikk det kraftige kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker i Jemen.

– Det er vanskelig å spå om fremtiden, men personlig er jeg veldig bekymret for de alvorlige følgene denne konflikten har på sivilbefolkningen, sier Sørbø.

- Første tilbakeslag

Titalls mennesker er drept og såret i mandagens kamper i Taiz, landets tredje største by. Kampene begynte søndag og fortsatte natten igjennom. Minst 30 Houthi-opprørere og allierte styrker er drept, ifølge en tjenestemann. Medisinsk personell og lokale innbyggere opplyser at i tillegg er 10 sivile drept og 80 såret i kampene som har pågått i flere nabolag i Taiz sør i landet, det melder AFP.

Samtidig opplevde houthiene mandag sitt første alvorlige tilbakeslag i Sør-Jemen, ifølge Reuters.

Lokale sunnimuslimske miltsgrupper drev houtiene ut fra store deler av byen Dalea, som har omlag 90 000 innbyggere. Dette markerer det første store nederlaget for de iranskstøttede houthiene etter to måneder med borgerkrig.

12 sunnimilitssoldater og 40 houthisoldater skal ha blitt drept i kampene.

Overtaket skal ha kommet etter at koalisjonen, som er ledet av Saudi-Arabia, har bombet houthiposisjoner i flere uker, samtidig som det har vært en stadig økning i våpendropp den siste tiden.

TUNGT SKYTS: Houthimotstandere fyrer løs fra en tank i Aden 16.mai. Foto:Stringer,Reuters

Likevel har houthiene overtaket i borgerkrigen, og bevarer kontrollen i de områdene hvor kampene pågår i Sentral- og Sør-Jemen. Houthiene hevder de kjemper for å drive ut korrupte embedsmenn og sunnimilits.

Saudi-Arabia grenser til Jemen i nord. Sammen med andre gulfstater er de bekymret for at den sjiamuslimske houthibevegelsens allianse med Iran vil gi sistnevnte et fotfeste på den arabiske halvøy.

Les også

 1. Lillebroren til Shaimaa alvorlig syk i Jemen

  Lørdag ble tre år gamle Haron, som i november ble returnert til krigsherjede Jemen, bitt flere ganger i ansiktet…
 2. Nordmann løslatt fra Jemen-fangenskap

  Etter nesten tre uker i fangenskap i Jemen, er den norske studenten og frilansjournalisten Raymond Lidal (28) løslatt.
 3. Saudi-ledet militærkoalisjon starter ny Jemen-operasjon

  Den saudi-ledede militærkoalisjonen sier luftoperasjonen mot Jemen er over og at en ny og mer politisk fase settes i…

Mer om

 1. Jemen

Flere artikler

 1. Saudi-Arabia nekter å gi Jemen  pause fra bombene

 2. Kampene raser i Jemen – nærmere 100 drept

 3. Slår alarm om by i Jemen: – Lik ligger i gatene

 4. Rundt 40 drept etter bombing av flyktningleir i Jemen

 5. Nye luftangrep mot Jemens hovedstad

Fra andre aviser

 1. Mange drept i bombing av flyktningleir i Jemen

  Bergens Tidende
 2. Kampene raser fortsatt i Jemen

  Fædrelandsvennen
 3. Trygler om pause i krigen

  Bergens Tidende
 4. Jemens opprørere vil forhandle

  Bergens Tidende
 5. Houthi-militsen presset ut av Aden sentrum

  Bergens Tidende
 6. Jemen: Flere døde i tre selvmordsangrep

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no