DEATH ROW: Kelly Gissendaner, her avbildet i 2004, ble dømt til døden for sin rolle i drapet på sin ektemann i 1997. Foto:Bita Honarvar,Ap

Kelly (47) skulle henrettes – utsatt på grunn av dårlig vær

Den første henrettelsen av en kvinne i delstaten Georgia på
70 år, ble utsatt fordi det var varslet snø i området rundt fengselet.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kelly Gissendaner, som ble dømt til døden for sin rolle i drapet på ektemannen Douglas i 1997, skulle ifølge planen henrettes med giftsprøyte tirsdag, melder CNN.

Myndighetene i Georgia bekrefter at de valgte å utsette henrettelsen til mandag neste uke, fordi de fryktet at et snøfall ville føre til komplikasjoner i forbindelse med logistikken rundt selve henrettelsen.

FIKK ANKEN AVVIST: Dødsdømte Kelly Gissendaner, her på et udatert foto. Foto:Handout,Reuters

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var det ventet drøyt syv centimeter med snø i området rundt fengselet i byen Jackson.

Gissendaners forsvarere ba om at 47-åringens dom skulle omgjøres til livstid, men anken ble avvist få timer før utsettelsen var et faktum.

Den siste kvinnen som ble henrettet i delstaten var afroamerikanske Lena Baker i 1943. En jury utelukkende bestående av hvite medlemmer, fant Baker skyldig i drapet på en bekjent, men Baker hevdet selv at hun handlet i selvforsvar. I 2005, mer enn 60 år etter hennes død, ble Baker benådet av guvernøren i Georgia.

Planla drap med elskeren

Ifølge dommen fra 1997 skal Gissendaner ha overtalt sin daværende elsker, Gregory Owen, til å drepe ektemannen sin. Douglas Gissendaner døde av knivskader, etter at han angivelig ble bortført og fraktet til et øde område utenfor storbyen Atlanta.

Gissendaner ble dømt for sin medvirkning til drapet og skal selv ha vært til stede på åstedet da ugjerningen fant sted.

Under rettssaken ble både Gissendaner og Owen tilbudt en avtale som innebar at de skulle erklære seg skyldige, mot å bli dømt til livstid med mulighet for prøveløslatelse etter 25 år.

47-åringen takket nei til avtalen og endte opp med å bli dømt til lovens strengeste straff. Owen, som godtok avtalen, kan prøveløslates tidligst i 2022.

15 kvinner henrettet siden 1977

I USA er det vanlig praksis å la dødsdømte selv velge hva de skal spise som sitt siste måltid. Ifølge CNN har Gissendaner bestilt flere retter, blant annet to cheeseburgere, pommes frites, popcorn, salat, egg og iskrem til dessert.

At henrettelser i USA blir utsatt er ikke uvanlig, men været er sjelden en faktor. Henrettelsen av Warren Hill ble utsatt hele tre ganger. Hills forsvarer, som la vekt på at Hill hadde en IQ på under 70, omtalte henrettelsen som «et grotesk justismord».

Ifølge Death Penalty Information Center har kun 15 kvinner blitt henrettet i USA siden 1977.

Den siste, Lisa Coleman, ble henrettet i Texas i september i fjor.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder