Aggressiv stemning før beslutningen offentliggjøres

Politiet frykter nye gatekamper

REV NED SPERRINGER: Etter at flere demonstranter gikk til angrep på sperringene som er satt opp utenfor politistasjonen i Ferguson, kom politiet ut for å rydde opp. Da de var satt opp igjen, kom denne demonstranten og sparket i sperringene og ropte «fuck you!». Foto:Thomas Nilsson,

Beslutning om drapet på Michael Brown (18) er klar: Ferguson-demonstranter rev ned sperringer inn til politistasjonenFERGUSON (VG) Mandag avgjorde en jury om politimannen som skjøt og drepte Michael Brown (18) skal tiltales. I påvente av svaret samler demonstranter seg, og politiet frykter nye gatekamper.

Artikkelen er over fem år gammel

VG er til stede utenfor politihuset i Ferguson hvor alle nå venter på at storjuryens beslutning skal offentliggjøres.

Det er ventet at det vil skje klokken 03 norsk tid. Juryen har tatt stilling til hvorvidt det skal tas ut tiltale mot Darren Wilson (28), politimannen som skjøt og drepte afrikansk-amerikanske Michael Brown (18) i Ferguson i delstaten Missouri 9. august i år.

Utenfor politihuset kommer det nå stadig flere demonstranter, flere av dem maskerte - slik vi så ukene etter drapet i sommer.

Det er allerede aggressiv stemning. Like før klokken 01 norsk tid løp fire-fem maskerte demonstranter over veien mot politistasjonen og rev ned sperringene. Politiet svarte med å sende ut cirka 15 politifolk for å rydde opp. De står fremdeles vakt ved sperringene.

Tok bilder av demonstrantene

Stemningen har vært spent i flere timer. Da en uniformert politimann kom ut fra politistasjonen og begynte å ta bilder av demonstrantene. En maskert demonstrant løp over veien og brølte til politimannen:

– Hvorfor tar du bilder av oss?

Politimannen svarte med å smile til demonstranten og gå inn igjen.

Kort tid etterpå kom en politipatrulje til parkeringsplassen hvor demonstrantene står. De oppsøkte en demonstrant som ikke hadde skilt på bilen, og ba om navn og fødselsdato.

– Jeg tok av registreringsplaten fordi jeg ikke vil bli registrert av politiet. Det gjør jeg kun når jeg står her, ikke når jeg kjører, sier demonstranten til VG.

Demonstrerer hver dag

Det er bare noen få plussgrader, så folk er godt kledde for å kunne stå her lenge. De har også med seg kjølebager, brett med vannflasker og mat.

– Jeg har stått her hver dag siden uken etter at Michael Brown (18) ble drept, sier Rick Canamore (50).

MASKERT: Flere av demonstrantene som har tatt oppstilling utenfor politihuset i Ferguson har maskert seg. Foto:Thomas Nilsson,

Han holder en plakat hvor det står «Don't shoot. RIP Michael Brown». På veien mellom demonstrantene og politiet tuter bilene til støtte for dem som demonstrerer.

– Så lenge nasjonalgarden og ekstra politi er kalt inn, har jeg ikke tro på at det blir tatt ut tiltale. Vi har ikke tiltro til rettssystemet her, sier han.

Ved siden av står 75 år gamle Walter Rice. Han sier at han har vært innom her hver eneste dag siden Michael Brown ble drept for å demonstrere.

– Jeg tror at Darren Wilson blir straffet. Jeg må tro det, sier han.

Skalket dører og vinduer

Mandag ettermiddag norsk tid meldte CNN og flere andre store amerikanske medier at avgjørelsen rundt hvorvidt det skal reises tiltale mot politimannen Darren Wilson (28) er tatt.

Ifølge kanalen vil beslutningen offentliggjøres i løpet av kvelden og natten norsk tid, og det blir dermed endelig avklart hvorvidt det bli tatt ut siktelse etter at 18-åringen ble skutt med seks skudd i overkroppen og drept 9. august i år.

AGGRESSIVT: Da en politimann begynte å ta bilder av demonstrantene, kokte det over for denne demonstranten som løp over veien og konfronterte politimannen. Foto:Thomas Nilsson,

Familien til avdøde har blitt informert om at juryen nå har fattet en avgjørelse.

VG har i dag vært til stede i gaten hvor opptøyene foregikk i flere uker i sommer. Der var det fremdeles rolig. Alle forretningene i gaten har imidlertid skalket dører og vinduer i frykt for nye, voldelige opptøyer.

Natt til mandag norsk tid kom det melding om at skoler i Ferguson kommer til å holde stengt tirsdag som følge av ventede demonstrasjoner.

USAs president Barack Obama oppfordret mandag kveld norsk tid de som ønsker å protestere, om å gjøre det fredfullt, sier en talsmann for Det hvite hus. Guvernøren i Missouri erklærte forrige mandag unntakstilstand som følge av avgjørelsen.

Siden opptøyene i august har politiet forberedt seg på nye opptøyer når avgjørelsen kommer. 1000 politifolk fra distriktet har gjennomgått over 5000 timer med trening, i tillegg til at det er kjøpt inn utstyr for 2,2 millioner norske kroner.

Samtidig som politiet har forberedt seg, har demonstrantene organisert seg. Det politiet frykter aller mest er at flere våpen blir en del av demonstrasjonene. I en butikk i nærheten av Ferguson har våpensalget gått opp med 700 prosent de siste månedene. Andre butikker i umiddelbart nærhet melder om lignende salgstall.
I tillegg har det vært en stor økning i antall våpenløyver som er utstedt.

KONFRONTASJON: Politiet rykket inn til parkeringsplassen hvor demonstrantene har samlet seg fordi en av bilene ikke hadde nummerskilt. Foto:Thomas Nilsson,

Fratre sin stilling

VG har tidligere omtalt at politimannen har vurdert å fratre sin stilling.

Ifølge CNN er Wilson i forhandlinger med myndighetene i Ferguson om å si opp sin stilling, til tross for at han selv hevder sin uskyld.

Michael Brown ble skutt og drept av Wilson i Ferguson, en forstad til St. Louis i delstaten Missouri. Ifølge politiet ble den afroamerikanske 18-åringen skutt etter en krangel om et skytevåpen, mens et vitne har hevdet at Brown hadde hendene i været.

Wilson skal ha fortalt venner at han tror en oppsigelse vil bidra til å roe ned situasjonen, samt gjøre jobben til sine politikolleger lettere.

Seks skudd

En uavhengig obduksjonsrapport betalt av familien Brown viser at gutten ble truffet av til sammen seks skudd. Hendelsen førte til store opptøyer og demonstrasjoner i byen.

Moren til Brown fortalte i sommer at gutten akkurat var ferdig på videregående, og at han skulle ha begynt på høyere utdanning i høst. Slik ble det imidlertid ikke. Moren var også klar på hva hun mente om politimannen som skal ha skutt sønnen.

– Jeg håper han blir fengslet og får dødsstraff, skal hun ha sagt i sommer.

Flere borgerrettighetsforkjempere har kritisert drapet på 18-åringen, og refererer til drapet på 17 år gamle Trayvon Martin i Florida i 2012.Les også

 1. Frigir navnet på politimann som drepte 18-åring

  NEW YORK (VG) Etter mye press gikk politiet i dag ut med navnet på politimannen som skjøt og drepte Michael Brown (18) i…
 2. Ferguson: Politimannen som drepte 18-åring vurderer å si opp

  Om kort tid skal en jury avgjøre om politimannen som skjøt…
 3. Her har våpensalget økt med 700 prosent

  SAN FRANCISCO (VG) I dag kan det bli avgjort om politimannen som skjøt og drepte Michael Brown (18) i Ferguson kan…
 4. Juryavgjørelsen etter at Michael Brown (18) ble skutt på åpen gate er snart klar: Frykter nye opptøyer i Ferguson

  Snart avgjør juryen om politimannen som skal ha drept tenåringsgutten Michael Brown blir tiltalt eller ikke.
 5. Brown-familien mener obduksjonen holder til pågripelse

  Den uavhengige obduksjonen av Michael Brown gir tilstrekkelig bevis for å pågripe og sikte politimannen som drepte…
 6. Frykter nye opptøyer: Unntakstilstand i Missouri

  Frykt for nye opptøyer gjør at guvernøren i Missouri i USA erklærer unntakstilstand når det besluttes hvorvidt en…
 7. Protesthelg i gang i St. Louis etter tenåringsdrap

  Flere hundre demonstranter protesterte fredag kveld utenfor politistasjonen i Ferguson i Missouri i USA.
 8. Moren til 18-åring skutt av politiet: – Politiet lyver hele tiden

  Politiet i St. Louis i USA hevder 18-åringen de skjøt var bevæpnet. Moren hans sier han holdt en sandwich, ikke en…
 9. Tatt med eksplosiver før avgjørelse mot Ferguson-politimann

  To menn fra en militant gruppe knyttes til skytevåpen og rørbomber i byen Ferguson i USA.
 10. Moren til Michael Brown: – Ingens barn fortjener å bli behandlet slik

  Foreldrene til Michael Brown (18) krever at politimannen som skjøt sønnen deres med seks skudd blir straffeforfulgt for…
 11. Demonstrerte for politimann - skapte nytt opprør

  FERGUSON (VG) Da en hvit kvinne kom med plakat til støtte for politimannen som drepte Michael Brown (18), kokte det over…
 12. – Politimann i Ferguson truet med å drepe demonstrant

  En politibetjent i forstaden Ferguson i Missouri i USA er tatt ut av tjeneste på ubestemt tid fordi han tirsdag rettet…
 13. Sterke reaksjoner etter ny politiskyting: 18-åring skutt av politimann i USA

  To måneder etter at opptøyene i Ferguson startet, blusser de…
 14. Ferguson: Høring mot politimannen som skjøt Michael Brown (18) startet

  Familien til Brown og støttespillere krever at politimannen Darren Wilson skal bli straffeforfulgt, men prosessen kan ta…
 15. Michael (18) skal ha blitt skutt seks ganger

  Den ubevæpnede tenåringen Michael Brown skal ha blitt truffet av minst seks skudd, avfyrt av politiet i St. Louis.
 16. FN ber USA skåne demonstranter i Ferguson

  Amerikansk politi må respektere borgernes til å demonstrere. Det krever FN-sjefen mens nasjonalgarden står klar til…
 17. VG til stede under minnemarkering i Ferguson: Moren gråt for drepte Michael (18)

  FERGUSON (VG) Hundrevis av mennesker møtte opp i kirken for å vise sin respekt for drepte Michael Brown (18).

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder