TEMPERATUR: Her retter Anne Holt pekefingeren mot Jan Guillou under innspilling av «Skavlan». Foto: Pontus Orre

Holt om Guillou: - At en så klok mann kan si så dumme ting

Sandberg: Du sier like mye dumt!

STOCKHOLM (VG) Det svensk-norske oppgjøret nådde nye høyder, da Per Sandberg torsdag allierte seg med Anne Holt og gikk i krigen på fremmed jord.

  • Tim Peters
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


Det var under innspillingen av NRK og SVT-programmet «Skavlan» at forfatterkollegene Jan Guillou og Anne Holt barket sammen.

- Nå har jeg kjent Jan i over 20 år. Det er påfallende at en så klok mann kan si så dumme ting, sier Anne Holt i programmet.

Det profilerte Ap-medlemmet møtte definitivt på bortebane i SVTs studio i Stockholm, men lot ikke det legge en demper på grensekrangelen som har rast det siste døgnet.

- Jeg trodde før at jeg ville skyte meg i begge kneskålene før jeg kom til å forsvare Frp, men det skal jeg altså gjøre nå, sier Holt.

Intens debatt

Onsdag skrev den svenske journalisten Ehsan Fadakar en kommentar i Aftonbladet der han kaller nordmenn for egoister som behandler fattige som dyr. Kommentaren har skapt storm i både norske og svenske kommentarfelt.

Han hevdet også at Norge sliter med utbredt hverdagsrasisme og at nordmenns eneste bidrag til verden er «bortskjemte ungdommer som ikke vil jobbe». Sentralt står sammenligningen av de svært islamkritiske Sverigedemokratene og Frp.

Forfatter Jan Guillou svarer på spørsmål fra programleder Fredrik Skavlan at det ikke er urimelig å sammenligne de to.

- Det gjør jeg også til en viss grad. Alle disse populistpartiene i Europa har en opprinnelse. Det er krigen mot islam, sier han i programmet.

- Det underbygges av USA, der en kjent fredsprisvinner er president. Vi burde jo ta fra nordmennene muligheten til å dele ut den prisen, sier forfatteren til latter fra publikum og forsetter:

- Det er en kjent fredsprisvinner som dreper mennesker hver dag med henvisning til krigen mot islam. Da har vi populistpartier over hele Europa som henger seg på det der. På det viset er Frp og SD i samme stil.

Bakgrunn: Enormt engasjement etter «norgesangrep»

FORSVARTE: Tidligere Ap-politiker Anne Holt kom med overraskende forsvar av Frp i den opphetet grensekrangelen som var tema i torsdagens innspilling av Skavlan. Foto: VG


Det får altså Holt til å hente frem det tunge skytset mot vennen og kollegaen.

- Det er riktig at høyrepopulistiske Europa springer ut av islamofobi, men det gjør ikke Frp. De er et misnøyeparti og oppsto som et parti mot skatter og avgifter, sier den tidligere justisministeren for Arbeiderpartiet.

- Det er ikke ett en-saks-parti. At de også fører en innvandringsfiendtlig politikk er jeg den første til å beklage, at de får 16 prosent også, men det har de altså fått. Vi lever i et demokrati. Det er ingen katastrofe for Norge at de får 16 prosent, og det blir helt feil å sette likhetstegn mellom Frp og SD.

Guillou er likevel ikke umiddelbart klar til å gi seg i debatten.

- Frp er ikke et rasistisk parti, det kan jeg holde med deg i. Det skal mye til før man kan stemple et parti som det. Det er et islamofobisk parti. Bruker man ordet snikslamisering, så er man islamofobisk, mener han.

- Beklemt

De to forfattervennene fikk så selskap av det Skavlan omtalte som Fremskrittspartiets sjel - nestleder og nybakt forfatter Per Sandberg. Han kvitterte raskt for den noe uventede hjelpen fra Holt:

- Jeg blir litt beklemt når Anne skal forsvare meg. Jeg kan si at ei så klok dame som Anne sier akkurat like mye tull som Jan. Det hørte jeg fra bakrommet, åpner han i Skavlans stol.

- Sverige vet kanskje for lite om Norge. De har kanskje blikket mer nedover i Europa og har storebror-perspektivet på oss, selv om Northug har gjort sitt beste for å knekke den koden. Det er mye uvitenhet, mener nestlederen.

Guillou sier han tidligere har debattert med danske populister, og opplever at de argumenterer likt og sier de følger alle lover og ikke er rasister.

- Anser du at islam utgjør en trussel mot Norge? Spør han Sandberg.

- Nei, det er ikke noen trussel. Det finnes elementer som er ekstreme. Dem må vi bekjempe, alle sammen. Da er det snakk om grupper som misbruker islam. Islam er ingen trussel mot det norske samfunnet.

Presset av Skavlan fastholder Sandberg videre at Frp ikke er drevet frem av fremmedfrykt. Han mener misnøye med veier og infrastruktur er en langt viktigere faktor. Hele debatten mellom trioen, som altså går på NRK fredag kveld, avsluttes med en mild erkjennelse fra Sverige:

- Hadde Sverigedemokraterna vært som det jeg hører her, så hadde Sverige vært et bedre land, sier Guillou.

Gammel debatt

VG møtte forfatteren på bakrommet etter diskusjonen med Sandberg.

- Hvorfor skaper dette så hete følelser i Norge og Sverige at venner kaller hverandre dumme?

- Det er fordi det er en gammel debatt. Utenom vintersport er dette den eldste norsk-svenske tevlingen. Det er i hovedsak VG og Expressen som har fyrt oppunder dette de siste 30-40 årene, sier han.

Han fastholder at partier som SD og Frp har mye til felles.

- Jeg synes høyrepopulistene jobber hardt med å gjøre seg anstendige. Det hørte vi mye om her i kveld. Slik høres det også ut i Sverige. SD shopper rundt og vil se ut som de har en helhet. Men de har to saker: Det ene er den muslimske trusselen. Det andre er samleie med dyr. SD er mot det og vil ha en lov mot det.

- Hovedsaken, det vet alle, er islamofobi.

- Det virket som du var mer postiv til Sandberg og Frp mot slutten?

- Diskuterer man politikk, så må man ta motstanderens ord på alvor. Jeg kan være skeptisk til den polerte, demokratiske oppførselen som denne mannen fremviser her. Men jeg kan jo ikke si at han snakker usant, sier Guillou til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder