SKRIFTLÆRD: Sheikh Abdulbaset el-Shafi fra Al-Azhar universitetet mener formålet med filmen er å skape religionskrig i Egypt. Foto: NILAS JOHNSEN/ VG

- Vil skape religionskrig mellom muslimer og kristne

KAIRO (VG) Rasende egyptere mener Muhammed-filmen har som mål å splitte landet. Israelsk etterretning og to eksil-egyptere får skylden.

  • Nilas Johnsen
  • Andreas Nielsen

Artikkelen er over syv år gammel

Mens demonstrasjonene mot den krenkende filmen «Innocence of Muslims» spredde seg så langt som til Sydney i går og kan ha vært en av årsakene bak et angrep på en militærleir i Afghanistan, så politiet og sikkerhetsstyrkene ut til å gå seirende ut av det i Egypt.

Da VG kjørte gjennom Tahrir-plassen i Kairo natt til søndag, var de få gjenværende demonstrantene klart færre enn det kraftige oppbudet av svartkledde sikkerhetsstyrker.

Men følelsene er fortsatt svært opphetet i Kairo: 45 demonstranter ble arrestert på lørdag. En av dem, en ung tenåring ble ført vekk rett foran VG, men smilte like fullt triumferende.

Det var her de voldsomme demonstrasjonene begynte på tirsdag og toppet seg da én person ble drept og over 250 skadet fredag. I alt har minst åtte personer mistet livet i demonstrasjonene.

- Profeten Muhammed er en nådegave fra Gud, han er ledestjernen for alle muslimer, forklarer Sheikh Abdulbaset (41) el-Shafi fra det muslimske Al Azhar universitet til VG.

Det er tredje gangen vi møter sheikhen her. Først i etterkant av de voldsomme opptøyene som endte med ekspresident Mubaraks fall i februar i fjor, og så under opptøyene mot militærregimet i forkant av valget i november.

Vil skape splid

Han kaller seg en mann av fred, men den skriftlærde følges av en gjeng opphissede unge menn overalt.

- Det som skjer vil skape en religionskrig mellom alle muslimer og kristne. Noen vil skape splid - og holde Egypt nede. Sinnet vårt er primært mot filmskaperen, ikke mot hele USA som land. Han, og den som har hjulpet med å promotere filmen, burde miste sitt egyptiske statsborgerskap. Han skaper en sekulær konflikt mellom muslimer og koptere, sier sheikhen.

BILDESPESIAL: Opprør etter Mohammed-filmen

De to el-Shafi viser til, er to eksil-egyptere som er koptiske kristne og som bor i USA: Nakoula Basseley Nakoula, som til tross for at han benekter det, antas å stå bak filmen, og Morris Sadek, som er en profilert advokat i California og som har lenket til filmen på sin hjemmeside.

- Sadek vil skape sekulære splittelser mellom muslimer og kristne. Fra sitt skjulested som immigrant i USA angriper han islam og fornærmer alle muslimer, sier Mohamed Nahdy (50).

Essam Sami (38) er også blant dem som snakker høyest, og har flest tilhørere. Han kommer med langt på vei det samme budskapet:

Religion er sjelen

- Når karikaturene av profeten ble sendt ut, skapte det opprør i hele verden. Så de som lagde filmen visste hvilke reaksjoner det ville skape. De gjør det for å splitte Egypt i tre land: Ett islamsk, ett kristent og et nubisk. Dette er den nye planen for Egypt, planlagt av Mossad og Israel, slik de gjorde i Libya, og slik de gjorde med Sudan, sier Sami.

- USA vet at en slik film ville skape sterke reaksjoner, de som står bak vet at filmen vil skape hat. Religion er sjelen til alle i Midtøsten. Vi har vokst opp med profeten som forbilde for våre egne liv. Vi har lært å forsvare profeten med våre liv, supplerer Safi Rashid (49).

Slike følelser og meninger får slettes ikke bare utløp på gaten, men også blant landets nye makthavere, Det Muslimske Brorskap.

RASERI: En kvinne i Kairo går forbi en utbrent bil etter opptøyene mot Muhamed-filmen Foto: NILAS JOHNSEN


Da VG lørdag kveld besøkte partikontoret i bydelen Mukatam, forklarte nemlig sentralstyremedlemmet Mamdouh Assem (49) i brorskapets politiske ving FJP (Freedom and Justice Party) at det var israelsk etterretning som sto bak - ikke bare filmen, men at de også var skyld i å oppildne til de voldsomme demonstrasjonene:

Formålet skal være å svekke de nye islamistiske regimene som har kommet til makten i Libya, Tunis og Egypt, mener Assem.

- Det er ikke oss som har oppildnet til disse voldsomme demonstrasjonene. Vi har hele tiden advart mot bruk av vold, sier Assem i Det Muslimske Brorskap.

Tjener på det

Han støtter også utsagnet fra den konservative salafistbevegelsen, FJPs største utfordrer, som også fraskriver seg ansvaret for demonstrasjonene.

- Det er ikke salafistene. De prøvde også å holde demonstrasjonene fredelige. Det er en tredje maktfaktor som opererer i det skjulte for å destabilisere landene som opplevde den arabiske våren.

- Mener du restene av det gamle regimet?

- Nei, jeg snakker om jødene. De er de eneste som har noe å vinne på å skape kaos og splittelse her, sier Assem.

Og politikeren, som har ansvaret for matforsyninger til landets fattige og var helt avgjørende da brorskapet vant både parlamentsvalget og presidentvalget, mener flere av demonstrantene rett og slett er blitt betalt av israelske Mossad-agenter.

-Pøblene som kastet stein er ikke religiøse. De har fått penger.

- Men hvorfor skulle Israel gjøre dette?

- De er de eneste som kan tjene på det. De ser at vår president Mohammed Morsi har et godt forhold til Vesten, og de vil ødelegge det. Det er en form for internasjonal kriminalitet.

- Vi krever at USA må behandle jøder og muslimer likt. Det er utenkelig at en film som latterliggjorde holocaust ville bli tillatt i USA, fortsetter Assem.

- Det beste hadde vært om vi kunne ha oversett filmen fullstendig, for den truer vårt nasjonale samhold. Eksil-kopteren Sadek er den som har promotert filmen. Hans mål er klart:

- Religionskamp mellom Egypts muslimer og den kristne minoriteten. Jeg håper det ikke skjer. Jeg håper de er trygge.

Også i andre land har opprøret vakt sterke reaksjoner. Søndag kveld oppfordret den militante gruppen Hizbollah til at libanesere må fortsette protestene mot Mohammed-filmen.

- Hele verden må se sinnet i deres ansikter, knyttnever og rop, sa lederen, Sayyed Hassan Nasrallah, i en fjernsynstale.

Mer om

  1. Bråket om Muhammed-filmen
  2. Egypt

Flere artikler

  1. Gir jødene skylden for Muhammed-bråket

  2. Den koptiske kirken i Los Angeles: - Vi er livredde

  3. Mystisk filmskaper kan ha blitt avslørt av journalister

  4. Skuespiller får ikke slettet Muhammed-film fra YouTube

  5. Mannen bak Muhammed-film fengslet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder