DIKTATOR: Kim Jong-un er tredjegenerasjons leder i Nord-Korea. Foto: Reuters

Nord-Korea-ekspert: - Dette er forferdelig farlig

(VG Nett) Nå er det på tide at verdenssamfunnet behandler Nord-Korea på en ny måte, mener norsk forsker.

 • Vidar Enerstvedt

Artikkelen er over syv år gammel


Regimet i det lukkede landet sier at de planlegger en kjernefysisk test som vil være «rettet mot USA». Samtidig vil de teste flere langdistanseraketter og styrke militæret. Uttalelsene kommer kun timer etter at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene mot landet.

Reaksjonene fra Nord-Korea er som forventet, mener leder Geir Helgesen ved Nordisk institutt for asiastudier i København.

- Vi har sett det mange ganger før. Det er en trist dødsdans hvor Nord-Korea utvikler sine fryktinngytende våpen. Verdenssamfunnet kritiserer, fordømmer og truer og strammer embargoen. Nord-Korea gjør akkurat det man har sett mange ganger før. De fortsetter opptrappingen, sier Helgesen.

Saken fortsetter under bildet.

PROVOSERTE: Nord-Korea skjøt opp denne langdistanseraketten 12. desember. Foto: AFP


- Vedvarende fiendtlighet

Han mener det er lite kreativt for internasjonal politikk å fortsette på samme måte som før, med fordømmelser og trusler.

- Resultatet er at alt forsetter som før. De eneste eksemplene på at Nord-Korea holder igjen, er når statsledere har reist til Pyongyang og snakket med lederne der, sier forskeren.

Forsvarskommisjonen i Nord-Korea begrunner sine militære planer med det de kaller «vedvarende fiendtlighet» fra USAs side. Landet har to ganger tidligere utført atomprøvesprengninger, i 2006 og 2009.

Professor Stein Tønnesson sier en ny atomprøvesprengning fra Nord-Korea har vært ventet.

- En av årsakene til at de må gjøre det igjen, er at det ikke har vært vellykket tidligere. For å overbevise seg selv og andre om at de får det til, må de gjøre det en gang til, sier han.

Geir Helgesen mener verden er nødt til å prøve å «bygge bro» til Nord-Korea.

EKSPERT: Geir Helgesen. Foto: Nordic Institute of Asian Studies

- Den kan være tynn og vaklevoren, men dette kan ikke fortsette. Det er forferdelig farlig. De fortsetter å bruke så mye ressurser på militæret forsvar, når de er i situasjonen de er i. Det er ikke bare et spørsmål om fred på den koreanske halvøy, det er et spørsmål om fred i verden, sier Geir Helgesen.

Stein Tønnesson mener verdenssamfunnet har to reelle muligheter.

1: Forberede seg på krig med Nord-Korea og ødelegge deres atomvåpen.

TIDLIGERE PRIO-DIREKTØR: Historiker og forsker Stein Tønnesson. Foto: Prio

- Denne muligheten er ganske utelukket. For det første vil ikke Kina under noen omstendighet godta det. For det andre skyldes det den enorme ansamlingen av raketter nord for den demilitariserte sonen. De har tidligere truet med å gjøre Seoul om til en flammehav.

2: Å stilletiende godta at Nord-Korea er blitt en atommakt, og få i gang dialog for å hindre at de bruker dem.

- Det er dette som virker realistisk, men det er ikke særlig sannsynlig at noen av valgene blir tatt. Dermed vil bare spiralen fortsette, mener den tidligere PRIO-direktøren.

Da Kim Jong-un tok over makten etter sin avdøde diktatorfar Kim Jong-il, håpet folk på en endring i politikken. Foreløpig har det ikke skjedd all verdens som taler i den retningen. Helgesen tror ikke han er fri til å bestemme på egen hånd, men at diktatoren på sett og vis kan være tvunget av militæret til å fortsette.

- Vestens reaksjoner tvinger også situasjonen litt i armene på militæret. Hadde verden sagt «la oss snakke sammen», så kunne han fått en styrkeposisjon i forhold til militæret. Vi kan stadig ha et visst håp om at han er fremtidens mann, men han må få lov til å agere i et mindre fiendtlig klima. Vestens representanter må se på hvilke manøvreringsmuligheter han har. Selv en diktator har ikke hundre prosent råderett over samfunnet, sier Geir Helgesen.

Sikkerhetsrådets ferske resolusjon etter Nord-Koreas oppskyting av langdistanserakett, fikk også Kinas støtte. Kina er det nærmeste Nord-Korea kommer en venn.

Den ledende Nord Korea-eksperten Wang Junsheng ved Chinese Academy of Social Sciences at det er usannsynlig at Pyongyang vil gjennomføre en kjernefysisk test nå.

- Nord Korea bruker kjernefysiske tester for å forhandle med andre land, men hovedsaklig for å opprettholde Kim-familiens posisjon i landet, sier han ifølge NBC News.

Professor Stein Tønnesson svarer følgende på spørsmål om hvor farlig situasjonen er i øyeblikket:

- Alt avhenger av andres reaksjoner, men det er forsatt først og fremst tragisk for befolkningen i Nord-Korea som ikke får de reformene de fortjener, sier han.

Mer om

 1. Nord-Korea

Flere artikler

 1. Nord-Korea retter sinnet mot Sør-Korea igjen: Truer med kraftige militærangrep

 2. Nord-Korea planlegger atomprøvesprengning «rettet mot USA»

 3. Her står New York i brann etter rakettangrep fra Nord-Korea

 4. Her avsløres Nord-Koreas testanlegg for atomvåpen

 5. Sør-Korea vil i forhandlinger med Nord-Korea

Fra andre aviser

 1. Nord-Korea skyter opp langdistanserakett

  Aftenposten
 2. - Hvis Nord-Korea gjør alvor av truslene, er det slutten for hele regimet

  Bergens Tidende
 3. Kina med skarp atomadvarsel til Nord-Korea

  Aftenposten
 4. Nord-Korea truer med å angripe Sør-Korea

  Aftenposten
 5. Trump: Nord-Korea «forstår bare én ting»

  Aftenposten
 6. Brende: Norge fordømmer Nord-Koreas atomprøvesprengning

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder