PÅ BESØK: Ved flere anledninger har utenriksminister Jonas Gahr Støre møtt Afghanistans president Hamid Karzai og fått afghanske tepper. Tre av teppene har Støre beholdt privat og ført opp på selvangivelsen i 2009. Ytterligere to tepper fikk han i 2007. Her er Støre fotografert med Karzai i januar 2007. Foto: SCANPIX

Støre fikk fem tepper i gave

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har beholdt fem tepper han har fått av Afghanistans president Hamid Karzai og andre afghanske regimetopper.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Utenriksministeren har oppgitt at teppene til sammen er verdt 20 000 kroner til skattemyndighetene.

VG kontaktet UD for over to uker siden. Frem til i går opplyste UD at Støre hadde beholdt tre tepper som han oppga i selvangivelsen for 2009. Kun et av dem er taksert - til 4000 kroner.

Les også:Tok imot luksusgaver for 55 000 kroner

- De to andre er stort sett like. Utenriksministeren meldte derfor inn en samlet verdi på teppene på 12 000 kroner i selvangivelsen, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til VG.

Men klokken 21:12 i går kveld ringte kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen og opplyste at Støres revisor hadde funnet ytterligere to afghanske tepper Støre har tatt i sitt private eie. De fikk han i 2007, og skal være verdt 4000 kroner hver. Dermed har Støre tatt med seg afghanske tepper hjem til en samlet verdi av 20 000 kroner.

Les også:Vil endre gavereglene

VG har bedt om å få se og fotografere teppene, som befinner seg i Støres hjem. Den forespørselen har ikke UD svart på.

Totalt fikk utenriksministeren fem tepper i fjor og i år, fra Afghanistans president Hamid Karzai og andre offisielle personer i Afghanistan. I tillegg til de tre teppene som ble meldt til skattemyndighetene i 2009, fikk også utenriksministeren ett teppe i mars i år, og et i juli. Disse teppene har ikke utenriksministeren til hensikt å beholde.

Les hele saken i dagens VG

Foto: FAKSIMILE

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder