PÅ LANDET: På dette udaterte bildet, som er distribuert av den nord-koreanske regjeringen lørdag, viser Kim Jong-un (midt i bildet) på en bondegård i Nord-Korea. Foto: Korean Central News Agency

USA ser ingen tegn til nordkoreansk forhandlingsvilje

Nordkoreanske ledere har ikke vist noen tegn til å ville forhandle om sitt atomprogram, sier det amerikanske utenriksdepartementet.

  • Magnus Braaten

Artikkelen er over to år gammel

Kunngjøringen fra utenriksdepartementets talskvinne Heather Nauert kom etter at utenriksminister Rex Tillerson for første gang innrømmet at USA har enkelte åpne kanaler til det nordkoreanske regimet.

Ifølge Tillerson forsøker USA å finne ut om regimet er villig til å forhandle.

–Vi spør. Vi har kommunikasjonskanaler med Pyongyang. Vi er ikke i en mørk situasjon, en blackout, vi har et par, tre kanaler til Pyongyang, sa Tillerson etter samtalene med kinesiske ledere.

Uttalelsen kommer få dager etter at en japansk avis meldte at USA og Nord-Korea forsøker å få til samtaler i Norge i oktober for å mildne de steile frontene.

Dette skriver avisen: USA og Nord-Korea planlegger samtaler i Norge

Den hemmelige bak-kanalen mellom USA og Nord-Korea skal ha blitt etablert sommeren 2016. I mai møttes partene i nærheten av Oslo.

TYPISK: Bilder som dette publiseres stadig vekk av det statlige nyhetsbyrået Korean Central News Agency (KCNA) i Pyongyang. Konteksten de er tatt i, blir sjelden gjort kjent. Foto: Korean Central News Agency

Dette møtet i Oslo skal ha vært det femte møtet mellom partene, i en såkalt Track 2-dialog, med personer som ikke direkte representerer de to lands myndigheter.

Uformelle samtaler

Avisen The Asahi Shimbun siterer kilder i både USA og Sør-Korea som sier at det er snakk om uformelle samtaler mellom tidligere og nåværende amerikanske diplomater og nordkoreanske tjenestemenn.

Nord-Korea hardt ut mot USA: – En krigserklæring

Saken fortsetter under denne VGTV-dokumentaren fra innsiden av verdens mest lukkede land:

Nord-Korea planlegger å sende sin byråsjef for Nord-Amerika, Choi Sun-hee. USA presser imidlertid på for at nordkoreanerne skal sende folk fra et høyere nivå, som første viseutenriksminister Kim Kye-gwan eller viseutenriksminister Han Song-ryol, skriver avisen.

VG-speial: Syv dager i Nord-Korea

På amerikansk side er det også ønsket at tjenestemenn fra USAs utenriksdepartement deltar.

«Senil gamling» og «gærning»

Ifølge den japanske avisen er det imidlertid mulig at Nord-Korea ikke vil delta i samtalene så lenge de forsøker å utvikle raketter med atomstridshoder som kan nå helt til USA.

USAs mål med samtalene er å få Nord-Korea til avvikle sitt atomvåpenprogram.

Forholdet mellom USA og Nord-Korea har de siste månedene vært på frysepunktet etter at Nord-Korea har gjennomført flere rakettoppskytinger og prøvesprenginger, blant annet av det landet selv hevder er en hydrogenbombe.

Frykter atomangrep: Slik fobereder Hawaii seg og slik forbereder California seg

I tillegg har ordkrigen mellom leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump spisset seg kraftig til. Den siste tiden har de to slynget fornærmelser som «mentalt forstyrret senil gamling» og «gærningen» mot hverandre.

Kilde: NTB/VG

Les også

Mer om

  1. Nord-Korea
  2. USA
  3. Kim Jong-un

Flere artikler

  1. Trump: Bortkastet å forhandle om atomvåpenprogrammet

  2. Japansk avis: USA og Nord-Korea planlegger samtaler i Norge

  3. Kinesisk avis: Kina holder seg nøytral hvis Nord-Korea skyter først

  4. USA om Nord-Korea: Må forberede oss på det verste

  5. Nord-Koreas rakett sett fra fly

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder