NORGE I KRIG: Her er to av de norske F-16-flyene som i vår og sommer var stasjonert på Souda Air Base på Kreta. Herfra fløy de bombetokt over Libya. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, Forsvaret

Krever gransking av norsk Libya-bombing

Sør-Afrika hevder NATO misbrukte FN-resolusjon

Sør-Afrika mener Den internasjonale straffedomstolen (ICC) må granske Norge og andre land som har deltatt i NATOs bombing i Libya.

Publisert:

Norske jagerfly slapp tidligere i år 588 bomber over Libya før de ble hentet hjem igjen 1. august.

Ifølge den norske forsvarsledelsen rammet bombene utelukkende legitime, militære mål rundt Tripoli, Brega, Waddan og Zintan, selv om ingen benekter at også sivile er drept under NATOs bombetokter i Libya.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma, som nå er på statsbesøk i Norge, var fra første stund sterkt kritisk til beslutningen om å bombe Libya. Han hevdet bombingen gikk langt ut over FNs mandat om å beskytte sivilbefolkningen.

- Misbrukte FN-resolusjon

Zuma har også anklaget NATO for å torpedere forsøkene på å komme fram til en diplomatisk løsning på konflikten i Libya.
Den sørafrikanske presidenten ledet selv delegasjonen fra Den afrikanske union (AU) som besøke Tripoli i april, da Libyas leder Muammar Gaddafi i prinsippet gikk med på et forslag til fredsløsning.

- FN-resolusjonen blir misbrukt for å endre regimet, for å bedrive politiske likvidasjoner og for utenlandsk militærokkupasjon, tordnet Zuma da de første bombene falt.

- NATO undergraver Den afrikanske unions forsøk på å finne løsninger på problemene, mente Zuma.

Artikkelen fortsetter under bildet!

I NORGE: Sør-Afrikas president Jacob Zuma innledet statsbesøket i Norge med å møte kongefamilien på Slottet onsdag formiddag. Foto: SCANPIX

Krever gransking

Kritikken fra Sør-Afrika har ikke stilnet etter at de libyske opprørerne rykket inn i hovedstaden.

- NATO forsøker å skape inntrykk av at opprørerne handler på egen hånd i angrepene mot Tripoli, men det er klare forbindelser og koordinering, slo landets visepresident Kgalema Motlanthe fast i forrige uke.

NORSK F-16-PILOT: - Overbevist om at jeg gjør det rette

Han tok til orde for full gransking av NATOs luftkrig mot regimet i Libya, men har liten tro på at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag vil gå til bunns i saken.

- Spørsmålet er om domstolen har det som trengs for å avdekke informasjon og stille de rette til ansvar, blant dem NATOs ledere på bakken, sa Motlanthe i den sørafrikanske nasjonalforsamlingen.

Avviser rykter

Hverken NATO eller opprørerne har ennå funnet ut hvor Muammar Gaddafi befinner seg, og ryktene har vært mange.

Ett av de mest hardnakkede ryktene gikk lenge ut på at Sør-Afrika hadde hentet ut den libyske lederen og tilbudt ham politisk asyl.

Dette ble avvist av Sør-Afrikas utenriksminister Maite Nkoana-Mashabane, som nå er i Norge sammen med Zuma og torsdag skal ha samtaler med sin norske kollega Jonas Gahr Støre (Ap).

- Jeg vil tro at Libya er et av temaene som vil bli diskutert under møtet mellom dem, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet.

FÅ SISTE NYTT OM NORSKE STYRKER I INTERNASJONALE OPERASJONER - BLI MEDLEM AV VG NETTs FACEBOOK-GRUPPE NORGE I KRIG!

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder