- JØDISK: Mahmoud Ahmadinejad har ifølge The Daily Telegraph jødiske aner. Dette identifikasjonskortet er imidlertid ikke det samme som den britiske avisen har studert. Foto: REUTERS

- Mahmoud Ahmadinejad har jødisk opphav

(VG Nett) Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, fornekter Holocaust. Nå mener en britisk avis de kan avsløre at han har jødisk opphav.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Et fotografi der Ahmadinejad holder opp sitt identitetskort fra parlamentsvalget i 2008, viser ifølge avisen at den iranske presidenten har jødiske røtter.

Ved å titte litt nærmere på navnet hans, vil man se at han har byttet navn, fra Sabourjian til Ahmadinejad. Navnet Sabourjian er iransk-jødisk, og betyr vever, melder den britiske avisen The Daily Telegraph.

Sabourjian er et vanlig navn fra Aradan, Ahmadinejads fødested, men familien hans skal ha byttet navn da han var fire år etter at de konverterte til islam.

LES OGSÅ:Satellittbilder viser mulig nytt iransk atomanlegg

Skiftet navn av økonomiske og religiøse grunner

Nå tror eksperter, ifølge den britiske avisen, at Ahmadinejad bestandig overkompenserer og går i strupen på Israel for å skjule sin egen fortid.

- Hver familie som konverterer til en annen religion tar en ny identitet ved å fordømme deres gamle tro. Ved å gi anti-Israelske uttalelser prøver han å kvitte seg med mistanker om at han er jøde. Han føler seg nok usikker i et radikalt sjiasamfunn, sier Ali Nourizadeh ved senteret for arabiske og iranske studier i Storbritannia.

Den iranske presidenten har aldri benektet at han skiftet navn som barn, men han har ikke snakket ut om familiebakgrunnen sin. Slektninger av ham har tidligere sagt at familien skiftet navn på grunn av religiøse og økonomiske grunner.

LES OGSÅ:Iran vil tillate inspeksjoner

Kritiker

Ahmadinejad er en av staten Israels ivrigste kritikere, og han fornekter at Holocaust har funnet sted. Senest forrige måned holdt han en tale om temaet ved universitetet i Teheran.

- Holocaust er et falskt påskudd for å opprettholde et zionistisk regime. Det er en løgn som bygger på historier som det er umulig å bevise og som i virkeligheten er myter, framholdt den iranske statssjefen.

Også under FNs 64. generalforsamling som samlet 120 statsledere fra hele verden forrige måned, slo han hardt fra seg på talerstolen. Der kritiserte han blant annet Israel for krigen på Gaza.

- De definerer hva demokrati er samtidig som de selv bryter de fundamentale demokratiske prinsippene. - Det er ikke lenger akseptabelt at en liten minoritet dominerer politikk, økonomi og kultur i store deler av verden med sine kompliserte nettverk og etablerer en ny form for slaveri, sa han ved talerstolen.

Forlot salen

Tidlig i talen forlot amerikanske diplomater salen. Ifølge CNN gjorde de dette i protest mot det de omtalte som Ahmadinejads «hatefull, fornærmende og antisemittisk » retorikk. Også Storbritannia, Frankrike og Canadas representanter var blant de som forlot salen. Andre, som Israel, valgte å ikke være til stede i det hele tatt.

Forsker og menneskerettsforkjemper Mahmood Amiry-Moghaddam hørte om denne påstanden for noen måneder siden.

- Jeg ble gjort oppmerksom på det da sønnen til en av personene som har en sentral posisjon innenfor regimet begynte å skrive om det. Når personer med en såpass sterk tilknytning til regimet skriver dette, får informasjonen en helt annen troverdighet, sier Amiry-Moghaddam til VG Nett.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder