MISTILLITSFORSLAG: Sveriges statsminister Stefan Löfven må nå svare for kritikken i det flere av de svenske partiene, på begge sider, vurderer å stille hans regjering til mistillit. Her på Arbeiderpartiets landsmøte i april. Foto: Trond Solberg VG

Stor IT-skandale i Sverige – kan felle regjeringen

En IT-skandale hvor hemmelige svenske identiteter kan ha blitt lekket kan føre til at den svenske regjeringen må gå.

Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

En stor IT-skandale har rullet opp i Sverige etter at det har blitt kjent at sensitiv informasjon, som blant annet gjør det mulig å spore opp personer med hemmelig adresse og beskyttet identitet, kan ha kommet på avveie fra det svenske transporttilsynet, Transportstyrelsen (TS).

Det gjelder blant annet hemmelige identiteter til svenske sikkerhetsagenter, politiagenter og militære styrker, ifølge svenske Dagens Nyheter, som avslørte saken.

De østeuropeiske konsulentene, blant annet fra Serbia og Tsjekkia, ble aldri sikkerhetsklarert, ifølge svenske medier.

Det kan ifølge avisens kilder ha ødelagt årevis med arbeid for å bygge opp skjulte identiteter, og kan være til skade for nasjonens sikkerhet, skriver avisen.

Sammenlignes med Watergate-skandalen

I januar i år gikk generaldirektøren for TS, Maria Ågren, av, uten at den svenske regjeringen ønsket å kommentere hvorfor.

Da hadde etterforskningen av om hun som leder hadde tatt en avgjørelse som kan ha avslørt gradert informasjon, pågått i et år.

Politisk sjefredaktør i Svenska Dagbladet har gått ut og sammenlignet IT-skandalen med Watergateskandalen.

Nå vurderer flere svenske partier om de ønsker å stille mistillitsforslag mot regjeringen.

Vurderer mistillitsforslag

Blant annet uttalte det svenske senterpartiets leder, Annie Lööf, så sent som søndag at partiet ikke utelukker å stille mistillitsforslag.

– Senterpartiet ser veldig alvorlig på denne sikkerhetslekkasjen og utelukker ikke mistillitsforslag mot en eller flere statsråder, skiver hun på sin Twitter-konto og i et lengre innlegg på partiets nettside.

Les også: Sverigedemokraterna refses for å skade Sverige

Også lederen for Moderaterna, Anna Kinberg Batra, lederen for Folkepartiet liberaterna, Jan Björklund, samt Sverigedemokraterna, med leder Jimmie Åkesson, og den borgerlige blokken, har kommet med de samme kravene, skriver Aftonbladet.

Til og med Venstrepartiet, sveriges sosialistiske parti, sier at de ikke utelukker mistillitsforslag, melder Expressen.

Søndag kom endelig statsminister Stefan Löfven på banen for å møte kritikken og kommentere saken.

Statsministeren om skandalen: «et havari»

I en pressemelding beskriver han IT-skandalen som «et havari».

– Det er et havari som skjedd i Transportstyrelsen. Regjeringen har derfor byttet ut ledelsen av myndigheten og sikrer at relevante myndigheter har iverksatt tiltak for å begrense skadene, sier statsminister Stefan Löfven fra Sveriges sosialdemokratiske arbeiderparti i en uttalelse ifølge Expressen.

Mandag stiller han til pressekonferanse sammen med direktøren for det svenske transportbyrået, Jonas Bjelfvenstam, direktør for sikkerhetstjenesten, Anders Thornberg og øverstkommanderende i Forsvaret, Micael Bydén.

Les også: Trump sier at han snakket om et TV-innslag om Sverige

I en pressemelding på TS' nettsider skriver de at de tar kritikken på alvor.

– At vår tidligere ekspedisjonssjef ble straffet er et veldig klart signal til myndighetene. Vi vil fremskynde arbeidet med sikkerhetstiltak. Det er vår høyeste prioritet, sier Jonas Bjelfvenstam, transporttilsynets direktør i uttalelsen.

Transporttilsynet opplyser i en annen pressemelding at de ikke har noe med informasjon om militære kjøretøy å gjøre, og at denne beskyldningen i svenske medier dermed er feil.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder