PRESIDENT, SVIGERSØNN OG SØNN: Donald Trump i midten, svigersønnen Jared Kushner til venstre og sønnen Donald Trump Jr. til høyre. Foto: Pool Reuters

Trump jr., Kushner og Manafort skal alle vitne i Senatet

WASHINGTON, D.C. (VG) Donald Trumps sønn, svigersønn og tidligere kampanjesjef, de tre som i fjor sommer hadde et møte med flere russere, alle skal vitne i Senatet neste uke.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Donald Trump jr. og Paul Manafort skal vitne foran justiskomiteen onsdag 26. juli i en åpen høring. Det skriver komiteen på sine egne hjemmesider.

Ifølge Washington Examiner har Manafort foreløpig ikke bekreftet at han kommer til å stille.

Presidentens svigersønn, Jared Kushner, som i dag har tittel som rådgiver for Donald Trump, må møte foran etterretningskomiteen allerede mandag 24. juli. Det bekrefter hans advokat Abbe Lowell til ABC News. Kushner slipper riktig nok unna med å vitne bak lukkede dører.

– Som Kushner har sagt siden mars er han villig til å dele alt han har av informasjon med etterforskningene i Kongressen. Han ønsker å samarbeide og setter pris på muligheten til å få lagt denne saken død, sier Lowell.

Les også: Trump og Putin møttes to ganger

Vil ta bort sikkerhetsklarering

For Kushners del vil det i tillegg til møtet med den russiske advokaten Natalia Veselnitskaja, og flere andre russere, bli et tema hvorfor han ikke listet opp alle sine møter med russere i søknaden om sikkerhetsklarering.

Tim Kaine: Russland-etterforskning handler nå om forræderi

Den siste tiden har en rekke kritikere, særlig demokrater, tatt til orde for at Kushner ikke bør være sikkerhetsklarert til å jobbe i Det hvite hus. Onsdag ble det klart at demokrater i Representantenes hus i et brev også har bedt FBI vurdere hans kone, Donald Trumps datter, Ivanka Trumps, sikkerhetsklarering, melder CNN.

Donald Trump jr. har også vært under sterk kritikk den siste tiden. Det var først etter at han skjønte at media var på sporet av møtet fra juni 2016 at han selv fortalte om det. Siden har flere detaljer kommet frem, som han selv ikke har gått ut med.

Norges USA-ambassadør: Lar meg ikke sjokkere av Trump

Blant annet at det var så mange som åtte personer til stede på møtet, som han takket ja til etter at en russer med knytninger til Vladimir Putin hadde lovet informasjon som kunne være skadeligfor Clinton-kampanjen.

Les også: Var det en telefonsamtale?

Hevder han ikke fikk info

Å motta slikt fra fremmede makter er ulovlig etter amerikanske lover. Både Trump jr. og faren, presidenten, har derimot hevdet at dette er noe alle som driver valgkamp ville gjort. Dessuten, hevder Trump jr., fikk han aldri noe slik informasjon likevel.

MÅ VITNE: Tidligere kampanjesjef for Donald Trump, Paul Manafort. Foto: Matt Rourke AP

Kritikerne, deriblant flere partifeller fra Republikanerne, mener det spiller liten rolle, så lenge de gikk til møtet i håp om å få slik informasjon. Kritikere sier også at de aldri selv ville tatt et slikt møte.

Har du ikke lest e-postene om møtet? Gjør det her!

Christopher Wray, mannen som er utnevnt til ny FBI-sjef av president Trump, sa i sin senatshøring for å bli godkjent til jobben i forrige uke at dersom noen i en kampanje får et slikt tilbud bør de gå til FBI og sjekke om det er greit, eller ikke å gjennomføre et slikt møte i forkant.

I et intervju med Fox News onsdag kveld sa visejustisminister Rod Rosenstein at Trump-administrasjonen sammarbeider med spesialetterforsker Robert Mueller, som har ansvaret for etterforskningen av Russlands forsøk på å påvirke valget.

Rosenstein er den i Justisdepartementet som hyret Mueller til å gjennomføre en spesialetterforskning ettersom justisminister Jeff Sessions erklærte seg inhabil i saken.

Onsdag kveld kommer Donald Trump med en svært oppsiktsvekkende uttalelse om Sessions i et intervju med New York Times:

– Hadde jeg visst at han kom til å erklære seg inhabil ville jeg gitt justisministerjobben til noen andre.

Les også: Ble lovet skadelig informasjon om Clinton

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder