GRANSKER: Ansatte i et italiensk epdimiforebyggende team gransker en død fugl funnet nær Barcellona Pozzo Di Gotto på Sicilia. Foto: Reuters

Krisemøte om fugleinfluensaen i Italia

Italienske helsemyndigheter holdt søndag krisemøte for å drøfte utbruddet av fugleinfluensa blant svaner på Sicilia.

Artikkelen er over 14 år gammel

Minst tre EU-land er til nå rammet av fugleinfluensaen, etter at det ble meldt om utbrudd av de fryktede H5N1-viruset ikke bare i Italia, men også i Hellas og Bulgaria. Europeiske fagfolk satt søndag i hektiske samtaler om hvordan utbruddene kan holdes i sjakk. H5N1-smitten er til nå bare blitt overført fra fugl til menneske, men leger frykter at dette skal endre seg.

Hvis viruset muterer slik at det kan smitte fra menneske til menneske, kan det føre til en pandemi (en epidemi over landegrensene) av fugleinfluensa. I verste fall kan denne bli verre enn spanskesyken, en influensapandemi som krevde rundt 20 millioner menneskeliv verden over i årene fra 1917 til 1920.

Trapper opp kontroll

KRISEMØTE: Italias helseminister Francesco Storace holdt søndag krisemøte etter utbruddet av fugleinfluensa på Sicilia. Foto: AP

Italias helseminister Francesco Storage drøftet søndag situasjonen med tjenestemenn fra Calabria, Puglia og Sicilia, de tre regionene sør i landet der viruset er funnet blant svaner. Puglias utsending Alberto Tedesco sa til det italienske nyhetsbyrået ANSA at strenge kontrolltiltak allerede er satt i verk.

En annen tjenestemann som deltok i møtet, Antonio Limone, forsikret at «situasjonen er under kontroll». Men frykten for en katastrofe sprer seg blant folk flest i Italia, i Hellas - der H5N1-viruset er funnet i tre svaner som ble funnet døde i Thessaloniki-området nordøst i landet - og i Bulgaria.

Søndag ble det også klart at et tilfelle av fugleinfluensavirus av typen H5 er påvist hos en svane i Slovenia, men det er usikkert om det er snakk om den fryktede varianten H5N1.

EU-kommisjonen i Brussel manet til besinnelse, selv om fugleinfluensaen nå har nådd tre av unionens 25 medlemsland. Tidligere har sykdommen rammet fugler i Romania og kostet minst fire menneskeliv i Tyrkia, to land som begge ønsker å bli medlemmer av EU.

Rundt 90 døde

Laboratorieprøver viser at to kvinner som døde i Indonesia sist torsdag og fredag, var begge smittet av H5N1. Dermed kan sykdommen ha krevd 18 indonesiske liv, og på verdensbasis er dødstallet oppe i rundt 90 med de aller fleste dødsfallene i asiatiske land, viste statistikk fra internasjonale helsemyndigheter i helgen.

I Afrikas mest folkerike land Nigeria tok leger søndag blodprøver fra to barn som viser symptomer på H5N1-smitte. De er i så fall de første afrikanere som har fått fugleinfluensa, og nigerianske myndigheter setter i verk strenge tiltak for å hindre at viruset sprer seg.

Nigerias naboland Benin, Ghana, Kamerun, Niger, Tsjad og Togo har forbudt import av nigeriansk fjærfe. Nigerianske helsemyndigheter gransker også to bondegårder like ved grensen til Niger, der det kan ha brutt ut fugleinfluensa.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder