ADELIG FAMILIE: Gjennom seks genrasjoner Charles Napoleon direkte avkom av den franske keiseren Napoleons yngre bror, Jerome. Foto: AP

Napoleon på offensiven i Frankrike

Napoleon vil inn i den franske nasjonalforsamlingen. Den store Bonapartes fjerne etterkommer Charles Napoleon stiller til valg for sentrumspartiet Demokratibevegelsen.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Han håper å velgernes tillit ved valget på ny nasjonalforsamling, der første omgang holdes søndagen og annen omgang neste søndag. Napoleon driver aktiv valgkamp fra sitt rullende hovedkvarter som medarbeiderne hans kaller
Napomobilen.

- Mange sier til meg at Napoleon jo er død og spør hvem jeg egentlig er. Jeg skammer meg ikke over navnet mitt, men jeg passer godt på å få fram at jeg har mine egne verdier å stå for, sier 57-åringen.

Fontainebleau

Men han passer også på at forbindelsene til hans berømte og på mange hold fortsatt forgudede slektning ikke blir glemt. For eksempel har han valgt å stille til valg i Fontainebleau, der keiser Napoleon Bonaparte hadde ett av sine favorittslott.
Bonaparte var stor som feltherre og politiker, men en liten mann i fysisk forstand. Hans etterkommer måler derimot 197 centimeter på strømpelesten, har klare brune øyne og en iøynefallende grå hårmanke.

- Av Napoleon og andre ledere har jeg lært at man må være villig til å ta sjanser og fornye seg, framholder Charles Napoleon.

- Vi møter til stadighet nye utfordringer, ta for eksempel dagens miljøproblemer.

Nøysom

For å vise at han vil leve i samsvar med sine standpunkter, har han sluttet å bruke bil i Paris, og velger i stedet sykkel eller - når det haster - motorsykkel. Han liker heller ikke store middager, men nøyer seg ofte med en salat og et glass mineralvann.

Denne nøysomheten har han til felles med den store keiseren, og i likhet med ham er Charles Napoleon født på middelhavsøya Korsika. Han kom med i politikken i 2001 da han vant en plass i kommunestyret i den korsikanske hovedstaden Ajaccio.

Han er en utpreget sentrumspolitiker og har derfor valgt å slutte seg til Demokratibevegelsen. Dette ganske nye partiet ble dannet av sentrumskandidaten François Bayrou, som ble nummer tre i vårens presidentvalg i Frankrike.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder