TRUET MED BOIKOTT: I går truet Tysklands miljøvernminister med at EU ville nekte å delta i Bush' egne klimasamtaler dersom ikke USA skjerpet sin instilling på Bali. Men nå skal isfronten mellom EU og USA være brutt, ifølge Gabriel. Foto: Reuters/EPA.

Dramatisk vending i klimaforhandlingene: EU truer med USA-boikott

BALI (VG Nett) Dersom ikke USA går med på å tallfeste utslippsmål i et veikart på Bali, vil EU boikotte videre klimasamtaler med verdens supermakt.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Intet resultat på Bali, betyr en stans i «Major Economies Meeting», sier Tysklands miljøvernminister Sigmar Gabriel.

KLIMABLOGGEN:- En dag full av selvskryt

Samlet verdens 16 mektigste

USA inviterte tidligere i år verdens 16 største økonomier, inkludert EU-land, Japan, Kina og India, til egne klimasamtaler utenfor FN-regi. Samlingen ble hetende «Major Economies Meeting». I januar skal de etter planen ha et nytt klimamøte. Nå truer altså EU å trekke seg fra denne gruppen dersom USA stikker kjepper i hjulene for et veikart på Bali uten tall om utslippsmål.

Blir de fattige glemt på Bali? Uhjelpseksperter møter deg Tett på Nett klokken 13 i dag.Send inn dine spørsmål nå!

I likhet med Norge reiste EU til Bali med ambisjoner om å få klare referanser til FNs klimapanel, forpliktelser om utslippskutt for verdens rike land og en forpliktelse om å ikke øke klodens temperatur med mer enn to grader i fremtiden, inn i et veikart på Bali. Men der har de i forhandlingene måttet kjempe en hard kamp mot en rekke land, med USA i spissen. Verdens rådende supermakt med Bush ved roret har hele tiden sagt at de er sterkt i mot forpliktende utslippskutt i en ny klimaavtale.

- Hiv USA ut av debatten

Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet har reist til Bali nærmest ene og alene for å vise sin avsky mot USAs klimapolitikk og har holdt to demonstrasjoner utenfor konferanseområdet. Når VG Nett gir ham beskjed om den siste utviklingen i forhandlingene, reagerer han med glede.

- Så bra. Bare hiv USA helt ut av hele debatten. De har ikke noe her å bidra med. Alt de gjør er å protestere, sier Oddekalv til VG Nett.

BUSH-HATER: Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet legger ikke skjul på at han ønsker George W. Bush dit pepperen gror. Foto: Scanpix

Protestbrev fra 50 senatorer

Men det er ikke bare fra EU at USA utsettes for press i klimaforhandlingene. I et brev sendt til president George W. Bush krever over 50 senatorer at USA stanser blokkeringen av en avtale, skriver NTB.

SPESIAL:Les alt om Bali-møtet her

Både Hillary Clinton, John Kerry, Edward Kennedy og Barbra Boxer har skrevet under på brevet.

- USAs forhandlere motsetter seg enhver formulering som understreker behovet for handling i løpet av de neste 10 til 15 årene. De avviser også enhver henvisning til konklusjonene fra FNs klimapanel om at nedgang i CO2-utslipp er nødvendig for å unngå farlige klimaendringer, skriver senatorene i brevet.

Avgjøres fredag eller natt til lørdag

Klimasamtalene på Bali har pågått siden mandag i forrige uke og har deadline fredag kveld lokal tid. Det er ventet tøffe forhandlinger langt utover kvelden i dag og i morgen kan det hende at forhandlingene vil drøye ut langt inn i natt til lørdag.

VG Nett holder deg oppdatert på innspurten i forhandlingene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder