SAMMENHENG: - Man må se sammenhengen mellom terroren i Afghanistan og de internasjonale styrkenes geografiske utvidelse av operasjonene, sier ISAFs John Thomas til VG Nett. Dette bildet er av en afghansk soldat som blir trent opp av internasjonale offiserer. Arkivfoto: AP Photo/Musadeq Sadeq

- Terror mot norske styrker er naturlig

(VG Nett) Angrepene på ISAFs styrker har sammenheng med utvidelsen av operasjonene, opplyser ISAFs John Thomas til VG Nett.

Bjørn Lecomte
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

ISAF-talsmannen mener man må se sammenhengen mellom terroren i Afghanistan og de internasjonale styrkenes geografiske utvidelse av operasjonene.

- Vi har sett at ISAF-aksjoner har resultert i terror fra opprørere. Når ISAF går inn i områder hvor de ikke har vært før, kan det provosere frem motangrep, sier talsmann for ISAF-styrkene, John Thomas til VG Nett.

Les også:- Måtte skyte seg ut

- Naturlig provokasjon

De internasjonale styrkene er et naturlig mål for opprørere i landet, spesielt når de går inn i nye områder.

- Det kan terge fienden til å angripe når ISAF utvider sin operasjon. Det er som å angripe noen som tramper inn i hagen din, forklarer Thomas.

Han ønsker ikke å kommentere dødsfallet til den norske offiseren, men opplyser om ISAF-offiserenes funksjoner i området.

- Hjelper afghanske soldater

- Det er normalt i disse situasjonene at internasjonale offiserer følger afghanske soldater i operasjoner. Koalisjonsstyrker er med og assisterer dem, de er mentorer og kan samtidig kalle inn hjelp fra luftstyrker, forteller han.

Falne soldater blir fraktet til sykehus, hvor det foretas rettsmedisinske undersøkelser. Kort tid etter tar soldatenes hjemland over den videre prosessen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder