SINT: Donald Trump går hardt ut og beskriver Syrias president Bashar al-Assad som et «dyr som dreper sitt eget folk med gass». Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

Donald Trump om missiler mot Syria: – Gjør dere klare, Russland!

Den amerikanske presidenten Donald Trump kommer med en klar trussel mot Russland og Syria på Twitter. Et amerikansk angrep mot Syria er svært sannssynlig, mener ekspert.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

«Russland sier de vil skyte ned alle missiler som avfyres mot Syria. Gjør dere klar Russland, fordi de vil komme, fine og nye og smarte!» skriver president Donald Trump i en Twitter-melding onsdag ettermiddag.

Han skriver også at Russland ikke burde samarbeide med Syrias president, Bashar al-Assad, som han omtaler som et «dyr som dreper sitt eget folk med gass og nyter det».

41 minutter senere følger han opp Twitter-meldingen med å si at USAs forhold til Russland nå er verre enn det noen gang har vært.

«Og dette inkluderer den kalde krigen. Det er ingen grunn til dette. Russland trenger oss for å få hjelp til økonomien sin, noe som enkelt kunne latt seg gjøre, og vi trenger alle nasjoner til å jobbe sammen. Stopp våpenkappløpet?»

Russland: – Missiler burde avfyres mot terrorister

En talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, responderer på Trumps advarsel i et eget Facebook-innlegg:

les også

Vitne forteller om antatt gassangrep: «Alle i huset var døde (...) Ansiktene var blå»

«Missiler burde sendes mot terrorister, ikke en legitim regjering som har kjempet mot internasjonal terrorisme på sitt eget område i flere år».

Hun skriver videre at et angrep fra USA kan være et mulig forsøk på å ødelegge bevisene som viser at det ikke var et kjemisk angrep i Douma.

USA har ikke sagt noe om hvilke mål de tenker å angripe, men det vil mest sannsynlig ikke være i Douma, der det påståtte kjemiske angrepet fant sted.

Professor: – Angrepet blir mest sannsynlig gjennomført

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Jo Jakobsen, mener USA har gjort det rimelig klart at de kommer til å angripe Syria.

les også

Russland la ned Syria-veto - eksperter frykter USA-angrep

– Det virker som om USA plutselig har fått nok av at Russland har gått for langt. I tillegg ser det ut til at kjemiske våpen har en spesiell effekt på Trump. Man vet aldri hvor man har ham, men vi vet at når han ser bilder av barn som dør av gass, så har det en voldsom effekt på ham, sier Jakobsen.

Han sier også at det potensielle angrepet som vil komme er mye større enn USAs Syria-angrep for et år siden.

– Det vil være meningsløst av USA å foreta et lignende begrenset angrep som det i dag. Jeg antar at hvis de nå angriper, så vil de prøve å ødelegge langt mer av krigskapasiteten til Syria for å sende et mye sterkere signal. Jeg tror det er en mye større sjanse for at det blir et angrep, enn at det ikke blir, sier han.

les også

Den røde linje i Syria

– Risikerer vi nå en ny krig?

– Det er vanskelig å si. Det kommer i hvert fall til å være mye mer alvorlig enn det som skjedde for et år siden. De bringer inn risikoen for væpnet konflikt i Syria mellom USA og Russland. Russland kommer til å respondere, men vi vet ikke hvordan. Og vi har også andre aktører i området, så det handler ikke kun om disse to landene.

– Dette er utvilsomt det farligste for verden akkurat nå.

Flyselskaper omdirigerer ruter over området

Den europeiske luftfartsmyndigheten Eurocontrol advarer om at det kan komme luftangrep mot Syria i løpet av de neste 72 timene.

les også

WHO: 500 pasienter har symptomer på kjemisk forgiftning i Syria

Dette har ført til at flere store flyselskaper nå endrer på planlagte flyruter, melder Reuters.

Den russiske ambassadøren i Libanon, Alexander Zasypkin, sier at alle amerikanske missiler som skytes mot Syria vil bli skutt ned, og at oppskytningsstedene vil bli angrepet.

Russland er Assads mektigste allierte.

USA og Russland stanset hverandres resolusjoner

Natt til onsdag norsk tid ble det avholdt et møte i FNs sikkerhetsråd. Der satte USA og Russland ned foten for hverandres forslag om en gransking av det påståtte kjemiske angrepet i Syria. Dermed ble ingen av dem vedtatt.

les også

Russland: Amerikanske missiler mot Syria vil bli skutt ned

USA har, i likhet med den syriske hjelpeorganisasjonen Hvite Hjelmer, anklaget den syriske regjeringen for å stå bak angrepet med giftgass.

Syria og alliansepartner Russland hevder på sin side at det ikke finnes noen beviser på at det dreier seg om kjemiske våpen, og har satt i gang sine egne etterforskning som, ifølge dem selv, avkrefter bruken av giftgass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder