PÅGREPET: 44 år gamle Steven Downs (t.h.) er arrestert for drapet på en 20 år gammel kvinne i 1993. Pågripelsen kom etter nye DNA-prøver. Foto: Andree Kehn / AP

Pågrepet for 26 år gammelt drap i USA

Inspirert av pågripelsen av «Golden state killer» i California, ble en drapssak i Alaska fra 1993 gjenopptatt. Det førte til en ny arrestasjon, 26 år etter drapet.

Drapet fant sted helt tilbake i april 1993, da 20 år gamle Sophie Sergie ble funnet brutalt drept i et badekar i en studentbolig ved Universitetet i Alaska Fairbanks.

Siden da har det gått 26 år uten at politiet har fått gjennombrudd i det som ble Alaskas mest notoriske «cold case».

Nå er 44 år gamle Steven Downs, en tidligere student ved universitetet, arrestert og siktet for drapet.

Gammelt DNA, ny metode

Ifølge siktelsen ble Sergie overfalt seksuelt, knivstukket gjentatte ganger og skutt i bakhodet, skriver ABC News. 20-åringen, som var en tidligere student ved universitet, var på besøk hos en venninne.

les også

DNA-jegernes store gjennombrudd

Pluss content

Saken ble lagt på is. Selv om etterforskerne klarte å bekrefte drapsmannens kjønn allerede i 2000, førte det ikke politiet nærmere gjerningspersonen, ifølge Independent.

Det endret seg da «Golden state killer», siktet for 12 drap i California på 70- og 80-tallet, ble pågrepet i fjor. Den samme formen for DNA-test som i fjor hjalp politiet å identifisere «Golden state»-drapsmannen, knytter nå Downs til drapet.

DNA-sporene etter Downs ble opprinnelig funnet like etter drapet. Disse sporene knytter nå Downs til drapet, via en tante som selv hadde lastet opp eget DNA i en slektforskningsdatabase.

les også

Voldtekt, kidnapping og tortur: Seriemorderen som drepte skjønnhetsdronningene

Pluss content

Siden april i fjor har denne typen DNA-sporing identifisert over 20 mistenkte i kriminalsaker, melder avisen. I tillegg har det blitt langt lettere å identifisere ofre i saker der tradisjonell etterforskning ikke gir resultater.

ARREST: Sophie Sergies mor og bror var tilstede da politiet informerte om arrestasjonen, 26 år etter at drapet fant sted. Foto: Loren Holmes / AP

Håper på en avslutning

Steven Downs ble pågrepet forrige fredag i delstaten Maine. I politiavhør avviser han å ha hatt kontakt med Sophie Sergie på tidspunktet hun ble drept, men skal ha sagt at han gjenkjente 20-åringen fra plakater rundt på universitetsområdet i ettertid.

Han er nå siktet for seksuelt overgrep og drap.

les også

Mistenkt seriedrapsmann siktet for drap under kidnappingsforsøk

– Rettferdighet for Sophie er endelig innen rekkevidde. Jeg er både beæret og ydmyk over å gi Sophies familie en avslutning på dette, sier Barry Wilson i Alaska-politiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder