EVAKUERES: Kristin Kragh (19 fra Lillehammer), Joerund Karlsen (25 fra Tønsberg), Steffen Boeysen (20 fra Trondheim), Idun Baerug (19 fra Oslo), Anne Cecilie Tvedten (19 fra Skien) ,Sandra Escalante Schiefloe (19 fra Oslo), Mari Thu Rygh (19 fra Stavanger), Siri Løkholm Ramberg (18 fra Harstad), Monica Laerum Svegaard (20 fra Asker).Foran (f.v): Helene E. Bjørlien (20 fra Gjoevik), Anine Dedekam Moldskred (19 fra Bergen), Julie Ravlo (19 fra Levanger), Marit T. Halvorsen (19 fra Lillestrøm).Foran: Kate Oline Norum (19 fra Levanger). Foto: Privat

- Lettet og glade for å komme seg unna

(VG Nett) De 29 norske studentene i Mexico er lettet over å forlate området der den største atlanterhavsorkanen noen gang er ventet å slå til.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Hun forteller at ambassaden skaffet dem en buss ut av området og at de nå er på vei til «Palenque i Chiapas, en by som ligger et godt stykke unna kysten».

Studentene fra Gateway College satte seg på bussen ved 01-tiden natt til torsdag og regner med å bruke 12 timer på turen vekk fra kystbyen Cancun.

Det er ventet at monsterorkanen vil treffe byen i løpet av de neste 40 timene.

Kraftigste

«Wilma» vokste i styrke til en kategori fem-orkan onsdag før den ble svakere og gikk ned til en kategori fire utpå kvelden. På et punkt var orkanen så kraftig at et US Air Force-fly målte vind opp i 281,6 km/t i orkanens sentrum.

Eksperter mener, ifølge AP, at «Wilma» har potensiale til å forårsake ekstrem ødeleggelse i en orkansesong som allerede har sett store ødeleggelser fra «Katrina» og «Rita».

Tusenvis av mennesker evakuerer nå fra lavtliggende strøk på den 900 kilometer lange strekningen som dekker Cuba, Belize, Honduras, Jamaica, Haiti og Cayman-øyene.

De norske studentene bor til vanlig på øya Isla Mujeres. Men sent i går kveld ble de evakuert til Cancun og derfra videre inn i landet.

Utenriksdepartementet vurderer hele tiden situasjonen.

- Vi jobber med å få mest mulig informasjon om de som er i området. Gruppen med studenter er nok den største gruppen nordmenn, men det er også enkelte turister i området, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i DU, til VG Nett.

Hun forteller at både Utenriksdepartementet og den lokale ambassaden har nær kontakt med skolen der de norske studentene befant seg.

Ambassaden i beredskap

- Ambassaden har bistått studentene med å skaffe dem en buss. Selv er ambassade-personell på vei til Yucatan, der orkanen er ventet å treffe. Vi har også beredskap på Cuba og her hjemme vurderer vi behov for å styrke beredskapen, sier Sandsten til VG Nett.

«Reisende i området bør holde seg orientert om orkanens videre utvikling og følge de råd som gis av lokale myndigheter og reiseselskaper», oppfordrer ambassaden, som samtidig anbefaler alle nordmenn i området å registrere seg ved deres kontor i Mexico City.

Monsterorkanen tok tirsdag livet av ti mennesker i fjellområdene i Haiti, der orkanen førte til jordras, melder myndighetene på øya.

Det nasjonale orkansenteret i USA har beregnet at «Wilma» vil treffe det sørlige Florida lørdag, etter først å ha vært innom Cuba og den meksikanske Yucatan-halvøya

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder