Flere tusen drept av flodbølger

Dødstallene kan stige dramatisk

Flere tusen mennesker er omkommet i Sri Lanka, India, Indonesia og Thailand etter flodbølger forårsaket av et voldsomt jordskjelv utenfor Indonesia søndag morgen.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

RASERT: Deler av Phuket ble sterkt ødelagt av flodbølgen, viser bildet som et tatt fra helikopter søndag morgen. Foto: REUTERS

Mange andre er savnet, og militæret på øya deltar i det omfattende redningsarbeidet.

- Hæren og marinen har sendt ut redningspatruljer. Halvparten av den østlige marineflåten brukes til å lete etter overlevende, sier brigader Daya Ratnayake til nyhetsbyrået Reuters.

I den sørlige delen av India skal over 1000 personer være omkommet. Dødstallene er ventet å stige dramatisk.

I provinsen Aceh i Indonesia er minst 72 personer omkommet, opplyser tjenestemenn og sykehuskilder til nyhetsbyrået AFP. I hele landet skal over 150 ha mistet livet. Øyenvitner forteller om folk som ble dratt av bølgene ut i havet, og barn som ble revet ut av armene til foreldrene.

Ferieparadis rammet

Minst 35 mennesker er omkommet og 355 skadd etter at flodbølger skyllet inn over det populære feriestedet Phuket i Thailand, ifølge en tjenestemenn på øya. Både lokale innbyggere og turister er rammet. Over 100 dykkerturister er savnet på øyene utenfor Sør-Thailand, opplyser en tjenestemann med ansvar for turisme.

Turoperatøren Saga er bekymret for sine turister i byen Patong på halvøya Phuket etter katastrofen 2. juledag.

- Vi har fått meldinger om det som er skjedd og venter på ytterligere informasjon fra våre representanter på stedet, sier informasjonsmedarbeider Marie-Anne Zachrisson til NTB.

Star Tour har foreløpig ikke fått melding om noen skadde etter at flodbølgen rammet Patong på Phuket. Utenriksdepartementet arbeider med å skaffe seg oversikt over situasjonen etter at flodbølgen rammet flere land i Asia.

Totalt skal minst 84 mennesker være omkommet og flere hundre skadd i den sørlige delen av Thailand.

- Noe lignende har aldri skjedd i landet vårt tidligere, uttalte den thailandske statsministeren Thaksin Shinawatra. Alle som befinner seg i utsatte områder i den sørlige delen av landet, er blitt beordret evakuert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder