FAMILIELYKKE: Sri Handayani og pappa Muhammad Ali gråter av glede. Foto: AP

Gjenforent seks måneder etter tsunamien

(VG Nett) Her er far og datter gjenforent nesten seks måneder etter flodbølgekatastrofen som herjet Indonesia i romjulen.

  • Robin Stenersen
  • Camilla Flaatten
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Rørende møte

Det ble et gripende gjensyn da en lykkelig Muhammad Ali så sin datter Sri Handayani (15) igjen for første gang etter tsunamien som herjet Aceh-provinsen på den indonesiske øya Sumatra i romjulen. Hans kone og to andre barn omkom i flodbølgekatastrofen som krevde minst 128.000 liv i Indonesia.

Sri og Muhammed Ali klemte hverandre og gråt, mens de snakket om at de aldri trodde de ville se hverandre i live igjen.

EN LYKKELIG GJENFORENING: Etter seks måneders i uvisshet som de fremdeles var i live, kunne far og datter i Banda Aceh endelig klemme hverandre igjen. Foto: EPA

Sri var på besøk hos slektninger flere kilometer fra Aceh da det voldsomme jordskjelvet utløste den dødbringende flodbølgen. Hun hun var sikker på at hele familien hennes var omkommet.

Sri har bodd sammen med to slektninger i en av leirene satt opp for de overlevende etter katastrofen.

Lang prosedyre

Det var United Nations Childrens Fund (UNICEF) og den lokale sosialomsorgen i Banda Aceh som sto for gjenforeningen av far og datter.

For en måned siden tok Ali kontakt med Unicef-kontoret i Banda Aceh for å få hjelp til å finne ut noe om datteren. Han måtte gjennom grundige prosesser for å få bekreftet at Sri var hans datter.

Nå skal familien, sammen med to av Sris søsken som også overlevde, bo i telt inntil de kan få seg et nytt hjem. De har håp og planer for fremtiden.

- Jeg vil bli politikvinne, slik at jeg kan hjelpe andre, sa Sri.

Fremdeles mange savnet

Unicef og Save the Children (Redd Barna) har laget en database med nærmere 2000 barn som er registret uten foreldre. Over 4000 foreldre har tatt kontakt med dem for å prøve å finne igjen sine barn.

Siden flodbølgekatastrofen 26. desember 2004 har 140 barn blitt gjenforent med sine foreldre eller slektninger, men gjenforeninger blir det færre og færre av etter hvert som månedene går.

Redd Barna-medarbeideren og flodbølge-offeret Debbie Syahputri (22) som møtte VG Netts lesere Tett på nett i januar, jobbet med gjenforening i Banda Aceh og kunne følge flere lykkelige gjenforeninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder