Kari Hilde French: Vi burde ha betalt «løsepenger»

NY BOK: Kari Hilde French lanserer onsdag sin bok om årene mens sønnen Joshua satt fengslet i Kongo. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

Ny bok: Slik planla Kongo-fangene å flykte

Joshua French og Tjostolv Moland forberedte en spektakulær flukt fra fengselet i Kongo. Det avslører Kari Hilde French i sin nye bok.

 • Erlend Skevik

Artikkelen er over to år gammel

Moren til Joshua French lanserer onsdag sin historie om de åtte årene mens sønnen satt fengslet i Kongo. I boken skriver hun om frustrasjonen over Utenriksdepartementets innsats de første årene og ensomheten i årene hun bodde i Kongo for å kjempe for Joshuas sak.

Aktørene holdt pusten: 13 dramatiske timer før French var fri

Samtidig avslører hun nye detaljer om spillet i kulissene. En av de oppsiktsvekkende opplysningene i boken er hvordan de to fangene forsøkte å flykte fra fengselet.

De hemmelige fluktplanene ble lagt parallelt med at norske og britiske myndigheter jobbet på diplomatisk nivå for å få fangene overført til hovedstaden Kinshasa, og med en soningsoverføring til Norge.

«Joshua og Tjostolv hadde flere planer. Verktøy ble smuglet inn på finurlig måte. Å fjerne veggplater mot betongplattingen eller å ta seg ut gjennom taket ble skrinlagt til fordel for en annen plan», skriver Kari Hilde French.

De to fangene ville likevel stått overfor store utfodringer om de klarte å komme seg ut.

«Det vanskeligste var ikke å komme seg ut av fengselet, men at man var avhengige av hjelp utenra for å komme videre. Hvem kunne de stole på? Et annet problem var at Kisangani lå hundrevis av kilometer fra de nærmeste nabolandene til Kongo, og det var mye jungel som måtte forseres».

Hull i muren

I slutten av august 2011 fortalte fengselsdirektør Kudura Ramazani til Dagbladet at de hadde avslørt et fluktforsøk fra de to nodmennene. Ifølge direktøren hadde lokale politifolk oppdaget at French og Moland hadde forsøkt å grave seg ut av fengselet.

Kari Hilde French: Fryktet Joshua skulle bli henrettet

I boken avviser Kari Hilde French at dette var et fluktforsøk, selv om hun bekrefter at de to fangene på dette tidspunktet hadde konkrete planer om flukt.

«Det var langt opp til himlingen i cellene, men de to hadde laget et sinnrikt system som gjorde det mulig for dem å klyve opp på himlingen og grave et hull i muren ut mot gaten. De håpet dette en dag kunne bli fluktveien ut. Hvordan de hadde klart å jobbe med dette i stilhet, er nærmest et under. Det var vakter utenfor cella deres natt og dag», skriver hun.

En gang var de nær ved å bli avslørt:

«En natt Tjostolv satt krumbøyd på himlingen og gravde i muren, gravde han ved et uhell litt for langt ut mot gaten, og noen forbipasserende så at det lyste litt ut av åpningen. Dette ble rapportert, og så fulgte en stor razzia, men alt som ble funnet var en pinne en metallbit og en aluminiumsstang».

Kari Hilde French innrømmer samtidig at hun angrer på at det ikke ble forsøkt å gjennomføre et fluktforsøk da sønnen senere ble plassert i husarrest utenfor fengselet. Frykten for at huset var avlyttet bidro til at tanken ble skrinlagt.

«En redningsaksjon er kostbar og må planlegges skikkelig. Vi hadde ikke midler til å betale det det ville ha kostet. Men som jeg har angret! Vi skulle ha prøvd».

I Jerusalem

17. mai i år landet Joshua French på norsk jord, etter at kongolesiske myndigheter hadde gått med på å overføre han til Norge på humanitært og medisinsk grunnlag. Kari Hilde French var i Israel da meldingen om sønnens hjemkomst kom. I to uker ble hun værende i Jerusalem for å summe seg.

En morsk kamp: Les hele historien om Kari Hilde Frenchs kamp for sin fengslede sønn på VG+

– Jeg var overlykkelig, men også nummen, fortalte hun da hun snakket om sine opplevelser på et forfattermøte i oktober.

VG har tidligere fortalt historien om hvordan Utenriksdepartementet det siste året jobbet for å få French tilbake til Norge. I fjor sommer var saken tilsynelatende fastlåst. Vendepunktet ble et hemmelig møte mellom Kari Hilde French og Kongos president Joseph Kabila.

I boken skriver Kari Hilde French at hun angrer på at familien ikke forsøkte å kjøpe fangene fri på et tidlig tidspunkt.

«Blodpenger og løaslatelsespenger burde ha blitt betalt til de rette personene før tiltalen og den første rettssaken, og før saken ble en høyprofilert politisk sak», skriver hun.

«Mitt råd til enhver familie som måtte komme i en lignende situasjon, er: kjøp vedkommende fri så raskt som mulig. Og bruk profesjonelle forhandlere».

Iferd med å gi opp

På dette tidpunktet var Kari Hilde French i ferd med å gi opp håpet om noen gang å få sønnen hjem til Norge. I et åpenhjertig intervju med VG fortalte hun om hvordan usikkerheten og ensomheten tæret på kreftene. Flere ganger var hun sikker på at saken var løst, men gang på gang ble en hjemsendelse stanset i siste øyeblikk.

– Etterhvert kom jeg til at man må omfavne livet slik det er. Da jeg kom til den erkjennelsen ble det lettere å akseptere skjebnen, sier hun i dag.

Fredrik Græsvik i ny bok: Shimon Peres bidro til å få Joshua French hjem

Morens kamp for sin dødsdømte og svært syke sønn gjorde dypt inntrykk på presidenten, som etter møtet skal ha konkludert med at det nå måtte finnes en løsning på den fastlåste situasjonen rundt den fengslede nordmannen.

Noen måneder tidligere hadde familien til Joshua French utbetalt en betydelig sum til enken etter sjåføren som ble drept mens han jobbet for French og Tjostolv Moland. Pengene skal ha blitt utbetalt etter at spesialutsending Arild Øyen lanserte ideen direkte overfor Børge Brende. Pengene skulle utbetales uten at det ble gitt noen løfter om løslatelse fra kongolesiske myndigheter. Etter det VG erfarer ga Brende etter hvert sin tilslutning til den dristige manøveren.

Les også

 1. Kari Hilde French: Fryktet Joshua skulle bli henrettet

  FREDRIKSTAD (VG) Kari Hilde French fryktet i begynnelsen at dødsdommen mot sønnen skulle bli effektuert.
 2. Fredrik Græsvik i ny bok: Shimon Peres bidro til å få Joshua French hjem

  Som gjentjeneste for at Norge bisto Israel med å utvikle atomvåpen spilte nå avdøde president Shimon Peres en…
 3. Joshua French utskrevet fra sykehus

  Joshua French er utskrevet fra sykehus og klar til å ta fatt på et normalt liv, opplyser hans advokat.
 4. Joshua French i isolat etter hjemkomsten

  Joshua French holdes isolert på sykehus fordi det ble funnet resistente bakterier på huden hans etter returen fra…

Mer om

 1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

 1. Kari Hilde French med Kongo-bok

 2. Moren om Joshua Frenchs nye liv: Tror ikke kjæresten vil slippe ham avgårde igjen

 3. Kari Hilde French: Fikk tilbud om å kjøpe en mildere dom

 4. Joshua French skriver bok om opplevelsene i Kongo

 5. Eks-barnesoldat sendt ut av Norge - endte i skrekkfengsel i Kongo

Fra andre aviser

 1. Kari Hilde French i ny bok: French og Moland planla å flykte

  Aftenposten
 2. Joshua Frenchs mor skriver bok om sønnen

  Fædrelandsvennen
 3. Kongos president betalte sykehusopphold for Joshua French

  Bergens Tidende
 4. Mor til Joshua French: – Må leve med mysterier. Vi får ikke svar på alt.

  Fædrelandsvennen
 5. Kari Hilde French: Stolte for mye på UD

  Aftenposten
 6. To versjonar av dramaet i Kongo - men inga endeleg sanning

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no