FORLIS: Åtte av de 22 ombord er funnet døde. De siste 14 er savnet etter at det indonesiske lasteskipet blåste på land på den japanske øya Kasado onsdag. Foto: REUTERS

Skip blåst på land

(VG Nett) Et skip blåste på land i Japan under den voldsomme stormen som herjer Asia og krever mange titalls liv.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Oppryddingen etter det kraftige regnværet i Kina er i gang. Den fem dager lange regnstormen har i alt berørt 11,3 millioner innbyggere i Sichuan og Chongqing-provinsene.

FLOM: Oversvømte bygninger i den gamle Ciqikou-gata i Shapingba i Chongqing, sørvest i Kina. Foto: AP

Skader for 470 millioner dollar

412.000 hektar dyrket mark er oversvømt og de direkte økonomiske tapene anslås å bli 470 millioner dollar, melder China Daily.

- Dette er den verste naturkatastrofen i Kina siden tyfonen Rananim som drepte minst 164 i østlige deler av Zhejiang-provinsen, sier Zhang Zhitong, direktør i Statens Flom-kontroll til den kinesiske avisen.

Regnet de siste to dagene har gjort redningsarbeidet svært vanskelig. Spesielt i fjellene, hvor det er fare for skred og veiene inn for det meste er ødelagte.

Rekordår for tyfoner i Japan

REDDES UT: Med hjelp fra redningsarbeider blir innbyggere fraktet i båt ut av de oversvømte gatene i Hiroshima. Foto: Reuters

Songda er den sjuende tyfonen i Japan i år. Det er ny rekord.

Tyfonen Songda traff byen Nagasaki, omtrent 98 mil fra Tokyo, og pløyde deretter gjennom Kyushu-øyene med vind opp mot 144 kilometer i timen. 1,65 millioner hjem mistet strømmen

4 tyfoner som traff Japan i slutten av august, og flom og jordskred i juli har allerede gjort skader for 1,8 milliarder dollar, melder myndighetene. Det japanske jordbruket og fiskeindustrien er hardest rammet.

I helgen ble landet i tillegg rammet av to kraftige jordskjelv som skadet 43 mennesker. Onsdag kom etterskjelvet. Der ble ingen skadet, men eksperter advarer mot jordskred som følge av kombinasjonen jordskjelv og kraftig regnvær.

Overlevde atombombe, ikke tyfon

Heller ikke historiske monumenter slipper unna når uværet herjer. I Hiroshimas fredsminnepark har et kinesisk parasoll-tre som overlevde atombomben i 1945, blitt revet ned av vinden, skriver Japan Times.

Også en annen nasjonalskatt er skadet. Tempelet Itsukushima, som står på UNESCOs verdensarvliste, kollapset på grunn av sterk vind. Deler av taket på tempelet blåste bort og bølger rev vekk en stor del av veggen ut mot havet.

NASJONALSKATT SKADET: Itsukushima-tempelet. En verdensarv-bygning i skader etter tyfonen Songdas herjinger. Foto: Reuters

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder